Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Ewa_w_ogrodzie 22:00, 13 wrz 2014

Też byłam i kupiłam krokusy te co ty, a do tego żonkile i tulipanki żółte. Piszesz że w październiku lepiej czemu? Część już posadziłam czy to źle? Jak trzeba to z resztą poczekam
Gardener27 22:39, 13 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)

Postawiłam na tulipany
...ale rzekę krokusów też chcę i kilkoma czosnkami wystającymi gdzieś z rabaty też bym nie pogardziła
Gladiatory mogłyby być....ale i główkowate mi się podobają
I weź się człowieku zdecyduj!!! Chyba mus mieć i to i to

Rzeka krokusów brzmi obiecująco Te główkowate mi też się podobają ale się nad nimi zastanawiam bo strasznie małe mają cebuli takie tyci tyci

A nad czym tu się zastanawiać bierz jedno i drugie
Gardener27 22:56, 13 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Też byłam i kupiłam krokusy te co ty, a do tego żonkile i tulipanki żółte. Piszesz że w październiku lepiej czemu? Część już posadziłam czy to źle? Jak trzeba to z resztą poczekam

To znaczy że mamy podobne upodobania żonkili w tamtym roku nasadziłem jak szalony a tulipanów wcale miałem nie kupować ale jakoś tak wyszło

Generalnie najlepszym terminem sadzenia cebul jest połowa września do końca października. Najwcześniej sadzimy zimowity i cesarskie korony (sierpień), z końcem sierpnia: narcyzy, a od września do października tulipany.

Ja z sadzeniem cebulowych poczekam aż do października bo mam bardzo dużo roślin do przesadzania i sam jeszcze nie wiem gdzie co i jak Jak się zbyt wcześnie wsadzi cebulowe to potrafią wyjść na powierzchnię jeszcze przed zimą Ja w tamtym roku sadziłem 24 grudnia tulipany do donic i skrzynek a na wiosnę kwitły jak szalone
jula81 23:16, 13 wrz 2014

No widzę Przemuś że większość z nas zrobiła nalot na biedronkę po cebulki też mam te same tulipanki co u Ciebie . Planowałam je w donicę ale boję się że przemarzną bo nie mam gdzie jak tylko na tarasie je przezimować w donicach. Sadziłeś już tak że zimowały w donicach na dworzu?
Juzia 08:58, 14 wrz 2014

Gardener27 napisał(a)

Rzeka krokusów brzmi obiecująco Te główkowate mi też się podobają ale się nad nimi zastanawiam bo strasznie małe mają cebuli takie tyci tyci

A nad czym tu się zastanawiać bierz jedno i drugie

A w czym problem? Że tyci tyci? Niedowidzisz?

Hahaha... jak znajdę gdzieś tu u siebie, bo zamawiać przez net już nie będę.
W tym roku

GosiaJoanna 09:23, 14 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
. Piszesz że w październiku lepiej czemu? Część już posadziłam czy to źle? Jak trzeba to z resztą poczekam

Najlepiej sadzić Kochana na przełomie września i października nie za późno ponieważ cebulki muszą się jeszcze zakorzenić przed zimą miłej niedzieli
Gardener27 10:41, 14 wrz 2014

jula81 napisał(a)
No widzę Przemuś że większość z nas zrobiła nalot na biedronkę po cebulki też mam te same tulipanki co u Ciebie . Planowałam je w donicę ale boję się że przemarzną bo nie mam gdzie jak tylko na tarasie je przezimować w donicach. Sadziłeś już tak że zimowały w donicach na dworzu?

Moje skrzynie z tulipanami stały całą zimę na zewnątrz a nawet nie są ocieplone styropianem i dały radę ale zima była bardzo łagodna więc to ryzyk fizyk Moje skrzynie ważą po 100 kg i nie znalazłem chętnych do ich przenoszenia bo miejsca u mnie wystarczająco na przechowywanie W tym roku tulipanów w skrzyniach nie bedzie bo zajete są przez szmaragdowe stożki ... ewentualnie posadzę po kilka sztuk gdzieś z boku
Gardener27 10:46, 14 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)

A w czym problem? Że tyci tyci? Niedowidzisz?

Hahaha... jak znajdę gdzieś tu u siebie, bo zamawiać przez net już nie będę.
W tym roku

Hahhaaaa Jeszce nie jest tak źle choć moja praca pogorszyła mi wzrok
Takie malutkie te cebulki że trzeba by je sadzić w tysiącach żeby coś było widać jak zakwitną

Gardener27 10:47, 14 wrz 2014

GosiaJoanna napisał(a)

Najlepiej sadzić Kochana na przełomie września i października nie za późno ponieważ cebulki muszą się jeszcze zakorzenić przed zimą miłej niedzieli

Też taki mam zamiar
marta_d 10:51, 14 wrz 2014

Gardener27 napisał(a)

Hahhaaaa Jeszce nie jest tak źle choć moja praca pogorszyła mi wzrok
Takie malutkie te cebulki że trzeba by je sadzić w tysiącach żeby coś było widać jak zakwitną

niekoniecznie w tysiącach ale ja miałam bardzo dużo główkowatych i przestały mi się podobać, tych cebul jest tyle, że jeszcze wszystkiego nie wykopałam, zawsze co roku coś odbija z ziemi i pozbyć się dziadostwa nie mogę - wydałam wszystkim sąsiadkom dookoła