Iwonko pomidory rosną w agroperlicie dzięki któremu nasiona bardzo ładnie kiełkują i cały czas mają dostęp do wody w sterylnym środowisku dzięki czemu nie butwieją
AGRO-PERLIT dzięki swej porowatej, mocno rozwiniętej strukturze posiada dużą zdolność wchłaniania wody, oraz związków mineralnych w niej zawartych, dlatego wykorzystywany jest jako „sztuczna gleba” stwarzając znakomite warunki do rozwoju systemu korzeniowego roślin.
Zalecany jest również do rozmnażania wegetatywnego roślin w samym perlicie, niezbędny do multiplatów przy wysiewach jako materiał okrywowy, doskonały jako dodatek 10-30% do podłoży organicznych, produkcji ziem ogrodniczych, specjalistycznych podłoży pod określone rośliny - oraz polecany przy uprawie bezglebowej warzyw i kwiatów na matach z perlitu naturalnego.
AGRO-PERLIT stosuje się do usprawnienia substratów, podłoży i ziem ogrodniczych. W produkcji substratów torfowych i innych mieszanek podłożowych dodatek 15-30% perlitu znakomicie poprawia parametry fizyczne. Stosuje się go w produkcji rozsad i do ukorzeniania sadzonek, do wypełniania multiplatów i przykrywania nasion. Na terenach zieleni ma zastosowanie jako tzw. „kondycjoner gleby” usprawniający ją fizycznie i mechanicznie, szczególnie na trawnikach, stadionach i polach golfowych gdzie dodatek 30% perlitu do gleby poprawia stosunki powietrzno – wodne podłoża oraz przeciwdziała jego udeptywaniu i zagęszczaniu.
Przemku, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślałam, że to perlit, nie chciałam strzelić gafy. Reszta wiadomości na pewno się przyda przy ukorzenianiu. A co myślisz o hydrożelu?
Z hydrożelem nie miałem jeszcze do czynienia Wielokrotnie był ten temat poruszany w Mai w ogrodzie i wszyscy którzy go stosowali bardzo sobie chwalili Ja w tym roku mam zamiar też spróbować bo mam problem z wysychającą ziemia w wiszących donicach z pelargoniami bluszczolistnymi wyeksponowanymi do słońca Widziałem u mnie w ogrodniczym ten żel połączony jednocześnie z odżywką 200 g za 5 zł Jak spróbuję to Ci powiem jak to się sprawdza
A dlaczego pytasz Masz może jakieś plany wobec hydrożelu?
Witam Przemku!
Ogród bardzo ładny i taki...przyjazny. Zadbany i wypielęgnowany. Widać, że to Twoje oczko w głowie.
No i ciekawych rzeczy można się u Ciebie dowiedzieć.
Nigdy jeszcze nie widziałam takich siwek in vitro, bardzo ładnych zresztą. I w takich ilościach
Piękne bratki i sporo tulipanów. Nie zapomnij o zdjęciach, jak będą kwitnąć Co z nimi zrobisz po przekwitnięciu? Zostawiasz cebulki i sadzisz coś innego czy wyjmujesz?
A pomidorki pójdą pod folię czy zostawisz część w gruncie? Jakie odmiany sadzisz?
Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję że jak znajde więcej czasu to zrobię małą fotorelację w pracy z rozmnażania roślin w laboratorium tkankowym gdzie pracuję bo wiele osób jest zainteresowanych tym procesem
Tulipany dzielnie przetrwały zimę i cały czas czekam jak zakwitną Oczywiście zdjęcia będą obowiązkowo Sam nie wiem co będę robił z cebulami po przekwitnięciu bo muszą naturalnie zaschnąć liście żeby wszystkie soki spłynęły do cebulek Ja oczywiście nie mogę tyle czekać bo na ich miejscu będą nowe letnie obsadzenia Pewnie je wykopię jak trochę podeschną i na jesień posadzę w gruncie
Pomidory koktajlowe będą rosły pod chmurka bo dobrze się sprawdzają To odmiany jakie posiałem w tym roku
Poproszę o namiary na sprzedawcę. Ja też czekam na przesyłkę różnych różności zamówionych z początkiem lutego, pokażę , opiszę i co tam jeszcze. Cieszę się i czekam .