Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 19:40, 17 mar 2015

MalaGoska napisał(a)
Witam i z zwracam się z pytaniem co mogłabym posiać już teraz między warzywnikiem a polem z pszenicą? Tak żeby szybko wyrosło na wys. ok 60-70 cm.

Witaj Gosiu

Od paru lat sieję ciekawą roślinę tropikalną rzadko spotykaną w naszych ogrodach jaką jest rącznik pospolity W naszej szerokości geograficznej jest to oczywiście roślina jednoroczna Jej wysokość jest uzależniona od podłoża Lubi wilgotną, żyzną glebę i miejsca osłonięte od wiatru Wymaga palikowania gdyż przy dużych opadach może się pokładać Przed wysiewem nasiona moczymy przez 10 h w celu przyśpieszenia kiełkowania U mnie w tamtym sezonie tak się prezentował ...

Kolejną ciekawą rośliną jest Szarłat ( Amaranthus ) występujący pod wieloma postaciami, ten o zwieszających się kłosach przemawia do mnie najbardziej Nie mam doświadczenia z tą rośliną ale chyba w tym roku to zmienię

Nie wiem czy Ci o taką odpowiedź chodziło ? W razie pytań służę pomocą
Kacha123 19:44, 17 mar 2015

Moja znajoma co rok sieje rączniki i powiem Ci, że robią wrażenie - giganty z nich rosną!
Gardener27 19:49, 17 mar 2015

Napia napisał(a)
Przemku, wiosenne nasadzenia w donicach śliczne, ale mnie zamiast bratków zaciekawiła paskowana trawka. Napisz, co to za cudo, bo zakup trawek jeszcze przede mną, a chętnie wpiszę ją na listę

Cześć

Cieszę się że moja wiosna w donicach przypadła Ci do gustu Agnieszko ,,trawka,, o którą pytasz to carex oshimensis Everest Przyszła w lutym od Pana Trawki i należy do moich ulubionych Żałuję że tylko kupiłem 3 sztuki, z pewnością warto tę piękność mieć u siebie w ogrodzie Pozdrawiam

pawel_snopek 19:56, 17 mar 2015

Miałem kiedyś w ogrodzie szarłat zwisły to spora roślina moje egzemplarze dorastały do około 120cm ale miały piękne warkocze czerwone nawet pokładały się częściowo po ziemi takie były długie.
Gardener27 20:08, 17 mar 2015

MagdalenaK8 napisał(a)
No...doniczki wspaniałe, oczy me nacieszone.
Pytałeś o róże no cóż mam tyle chciejst że strach wymienić a tymczasem wybieram drzazgi z łapek bo w weekend róże czysciłam z listków i rozgarniałam kopczyki .
Pozdrawiam

Miło Madziu że wpadłaś Róże są piękne i bardzo wdzięczne Ja dwa tygodnie temu ogoliłem swoje z liści i powiem Ci że nie nalży ta czynność do przyjemnych Po co one maja kolce ??? Czekam jak się ociepli by zastosować miedzian a później cięcie bo pączki już puchną

Gardener27 20:13, 17 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Moja znajoma co rok sieje rączniki i powiem Ci, że robią wrażenie - giganty z nich rosną!

Kasiu ja w tamtym roku miałem raczniki posadzone w trzech różnych miejscach i w każdym były inne pod względem wysokości Tam gdzie miały najwięcej dostępu do wody czyli wzdłuż tunelu foliowego po którym spływała deszczówka były najokazalsze Inne nie osiągnęły nawet metra

Gardener27 20:20, 17 mar 2015

pawel_snopek napisał(a)
Miałem kiedyś w ogrodzie szarłat zwisły to spora roślina moje egzemplarze dorastały do około 120cm ale miały piękne warkocze czerwone nawet pokładały się częściowo po ziemi takie były długie.

Kusi mnie ten szkarłat i widzę go oczywiście w warzywniku Te czerwone przewieszające się korale bardzo do mnie przemawiają Powiedz Paweł a ja z kiełkowaniem nasion ? Trzeba wysiać wcześniej w domu czy można od razu do gruntu ?
pawel_snopek 20:30, 17 mar 2015

Ja zawsze siałem go prosto do gruntu jak już było ciepło bardzo szybko wschodzi
Gardener27 20:33, 17 mar 2015

Jak kupię nasiona to posieję pod tunelem w maju Zawsze będzie to trochę wcześniej jak do gruntu Dzięki za info
MalaGoska 20:51, 17 mar 2015

Gardener27 napisał(a)

Witaj Gosiu

Od paru lat sieję ciekawą roślinę tropikalną rzadko spotykaną w naszych ogrodach jaką jest rącznik pospolity W naszej szerokości geograficznej jest to oczywiście roślina jednoroczna Jej wysokość jest uzależniona od podłoża Lubi wilgotną, żyzną glebę i miejsca osłonięte od wiatru Wymaga palikowania gdyż przy dużych opadach może się pokładać Przed wysiewem nasiona moczymy przez 10 h w celu przyśpieszenia kiełkowania U mnie w tamtym sezonie tak się prezentował ...

Kolejną ciekawą rośliną jest Szarłat ( Amaranthus ) występujący pod wieloma postaciami, ten o zwieszających się kłosach przemawia do mnie najbardziej Nie mam doświadczenia z tą rośliną ale chyba w tym roku to zmienię

Nie wiem czy Ci o taką odpowiedź chodziło ? W razie pytań służę pomocą

Słyszałam o nim ale z nasionami bida na okolicy bo jak szukałam innych to go nie widziałam. Jeszcze popatrzę za nim. Myślę że mógł by się nadawać, mam takiego nie miłego sąsiada i warzywik ma z nim graniczyć... hmmm... Szarłat znam lecz nie podoba mi się zbytnio. Dziękować za pomoc.