Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 12:40, 20 kwi 2015

Agatek napisał(a)
Napisane jest na plakietki, że to odmiana Hameln, wydaje mi się, że chyba na pół mogę ją podzielić
Swoją drogą to można nogi wyciągnąć tyle czekając, chyba że jakaś epidemia u Ciebie panuje

Mam rozplenicę Hameln też u siebie Na razie to małe sadzonki zakupione w tamtym roku na wiosnę i już podzielone na jesień Niby tak się nie powinno robić ale przeżyły i tym razem mi się upiekło

Na szczęście dużo u mnie krzesełek więc jest gdzie siedzieć Faktycznie dużo osób z wirusem Przed dwunastą wszedłem do lekarza Dostałem antybiotyk i zwolnienie do końca tygodnia Szlaban na ogród niestety
Gardener27 12:47, 20 kwi 2015

laurowisnia napisał(a)
Tamten punkt dla mnie nie podrodze ale teraz już pora rozglądnąć się za innymi bylinkami.
Agapanty swoje już hartuję na dworze, przez dzień. Jak było ciepło to i na noc zostawiałam, swoje też powinieneś. W maju jak już będzie ciepło zacznę zasilać pierwszymi zrobionymi gnojówkami. Podobno potrzebują nawozów z dużą ilością fosforu, potasu. Koniecznie znajdź im najbardziej słoneczne miejsce w ogrodzie, nawet jak nie zakwitną w tym sezonie, to pomoże im to w stymulacji pędów kwiatowych na nowy sezon. Myślę, że częsty błąd w ich uprawie to odstawianie ich w cień po kwitnieniu.
Południe minęło, udało się? Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Masz rację Ciemierniki powoli przekwitają i trzeba zainteresować się roślinami kwitnącymi latem Ja ostatnio zrobiłem spore zakupy bylin i już wszystkie posadzone na miejscu docelowym

Za informacje agapantowe dziękuję Póki co stoją sobie w domu ale będę je musiał wstawić do tunelu foliowego żeby się hartowały Nawóz muszę nabyć tak jak piszesz z dużą zawartością fosforu i potasu Swoją drogą może jest jakiś specjalny do tych kwiatów dostępny w sprzedaży ?

Owszem udało się Leżę już w łóżku i popijam gorącą herbatkę
laurowisnia 14:40, 20 kwi 2015

Kuruj się zatem, może wyzdrowiejesz akurat na lepszą pogodę.
O takim nawozie to nie słyszałam, te kwiaty potrzebują nawozu tylko przez chwilę a tak to słońce, słońce i jeszcze raz słońce plus trochę czasu trzeba im dać na rozrost kłączy.
Ewa777 14:45, 20 kwi 2015

Oj, niedobrze, że zachorowałeś i dla Twojego zdrowia, i dla ogrodu. Ale jest jedna dobra strona chorowania - będziesz miał czas dla nas

Ty masz dobre pomysły policzę ile potrzebuję tych szłwii i zamówię.
Czy one nadają się na obwódkę rabaty? Miałam w planach posadzić berberys bagiatelle, ale jakoś nie pasuje mi ten kolor na rabatkę, a ta szałwia byłaby super
Juzia 15:04, 20 kwi 2015

Ale Ty chyba na wirusa antybiotyku nie dostałeś?
Gardener27 17:09, 20 kwi 2015

laurowisnia napisał(a)
Kuruj się zatem, może wyzdrowiejesz akurat na lepszą pogodę.
O takim nawozie to nie słyszałam, te kwiaty potrzebują nawozu tylko przez chwilę a tak to słońce, słońce i jeszcze raz słońce plus trochę czasu trzeba im dać na rozrost kłączy.

Dziękuję za życzenia Podobno od środy u nas już bez tych wiatrów i temperatury do 20 stopni
Moje agapanty są młodziutkie Dwa miesiące temu wsadziłem je dopiero z kapersów do doniczek Mam nadzieję że w tym roku zakwitnie przynajmniej jeden Obecnie tak się prezentują

Gardener27 17:14, 20 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Oj, niedobrze, że zachorowałeś i dla Twojego zdrowia, i dla ogrodu. Ale jest jedna dobra strona chorowania - będziesz miał czas dla nas

Ty masz dobre pomysły policzę ile potrzebuję tych szłwii i zamówię.
Czy one nadają się na obwódkę rabaty? Miałam w planach posadzić berberys bagiatelle, ale jakoś nie pasuje mi ten kolor na rabatkę, a ta szałwia byłaby super

Tak Ewo mam teraz dużo wolnego czasu ale aż mnie skręca żeby coś zrobić Mam sporo roślin w domu do pikowania Może jak poczuję się trochę lepiej wezmę się za to

Szałwia o której wspominałaś idealnie nadaje się na obwódkę Marta ostatnio podesłała mi link jak u niej wygląda w pełnym rozkwicie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4144-kwiaty-z-ogrodka-marty?page=50

Gardener27 17:18, 20 kwi 2015

Juzia napisał(a)
Ale Ty chyba na wirusa antybiotyku nie dostałeś?

Justynko mam ostre zapalenie zatok Tylko antybiotyk na górne drogi oddechowe w takich przypadkach mi pomaga i oczywiście leżing w łóżku
Pszczelarnia 17:22, 20 kwi 2015

Przemku, a agapanty nie mają za mokro? Na powierzchni ziemi w doniczce widzę zielony kożuszek?
Juzia 17:23, 20 kwi 2015

Gardener27 napisał(a)

Justynko mam ostre zapalenie zatok Tylko antybiotyk na górne drogi oddechowe w takich przypadkach mi pomaga i oczywiście leżing w łóżku

Uuuu zatoki nic fajnego
Współczuję!

To tylko leż, a nie biegaj z łopatą!