Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

AsiaK_Z 20:26, 12 lut 2016

Dziś piątek piąteczek piątunio
Flower1 14:29, 16 lut 2016

Czesc Przemku ,jak tam zdrowko? mam pytanko ,co roku sie nad tym zastanawiam .Jak szalwia omszona zaczyna przekwitac po pierwszym kwitnieniu to jak obcinasz kwiatostany ,tniesz w polowie wszystko czy wycinasz pojedyncze kwiatki? ten sam dylemat mam z lawenda..
Gardener27 19:27, 16 lut 2016

Dobry wieczór

Ostatnio jestem zapracowany przez co wątek trochę zaniedbany
Dziękuję wszystkim za pozytywną energię i ciepłe słowa Ze zdrowiem obecnie dobrze, dbam o siebie najlepiej jak tylko potrafię Sezon ogrodowy zbliża się wielkimi krokami więc muszę być w formie

Niedziela jest obecnie moim jedynym wolnym dniem więc tylko wtedy mogę pozwolić sobie na oględziny ogrodu, już coraz bardziej wiosennego
Cebulowe powoli wychodzą na powierzchnię, byliny budzą się do życia a na krzewach i krzewach można zauważyć nabrzmiałe pąki

Poczyniłem małe porządki ,,wiosenne,, na rabatach Uporządkowałem część bylinową, wygrabiłem resztki jesiennych liści Chwasty rosną na potęgę, zachęca je przyjazna temperatura i duża dawka słońca O pieleniu można zapomnieć gdyż dość grząsko jest na rabatach

Pogoda dość zmienna za oknem Na ogół jest ciepło jak na luty przystało ale z prognoz wynika że zima nie odpuściła i jeszcze zmrozi i sypnie śniegiem

Pozdrawiam wszystkich
Rumianka 19:33, 16 lut 2016

Ziemia jeszcze wilgotna jak piszesz, a i bardzo zimna...Jeszcze nie ma co się wygłupiać z pracami ogrodowymi...Zdrowie cenniejsze...
sylwia_slomc... 19:38, 16 lut 2016

Mnie też czasu brakuje, żeby w tygodniu do ogrodu podlecieć, póki dzień krótki zostaje mi tylko sobota
Też mokro u Ciebie.......u mnie nie dość , że mokro to jeszcze zryte. Na wątkach szaleństwo nasionkowe......większość trawki siejeA ja drepczę, żeby już wiosna była, ale jeszcze ze dwa tygodnie i już będzie marzec......i przeleciała zima koło młyna
Gardener27 19:43, 16 lut 2016

Flower1 napisał(a)
Czesc Przemku ,jak tam zdrowko? mam pytanko ,co roku sie nad tym zastanawiam .Jak szalwia omszona zaczyna przekwitac po pierwszym kwitnieniu to jak obcinasz kwiatostany ,tniesz w polowie wszystko czy wycinasz pojedyncze kwiatki? ten sam dylemat mam z lawenda..

Witaj Madziu

Tak jak już wspomniałaś są dwie szkoły postepowania z szałwiami omszonymi
Ja stosuję jedną i drugą w zależności od odmiany
Niskie szałwie po przekwitnięciu ścinam do ziemi np. Deep blue
Wysokich szałwii nie ścinam tylko usuwam im przekwitnięte kwiatostany co pobudza je do wytwarzania nowych kwiatów np. Mainacht

W przypadku lawendy ścinam tylko przekwitnięte kwiatostany Można wiosną odmłodzić krzewy przez radykalne ich przycięcie nawet o 3/4 Jaką metodę wybierzesz zależy od Ciebie
jazzy 19:45, 16 lut 2016

Gardener27 19:48, 16 lut 2016

Rumianka napisał(a)
Ziemia jeszcze wilgotna jak piszesz, a i bardzo zimna...Jeszcze nie ma co się wygłupiać z pracami ogrodowymi...Zdrowie cenniejsze...

Zdrowie jest zawsze najważniejsze i trzeba o tym pamiętać W tamtym roku na wiosnę tak się załatwiłem że przez 3 miesiące nie mogłem dojść do siebie

Mamy dopiero połowę lutego i na wszystko przyjdzie jeszcze pora ale w miarę możliwości pogodowych i czasowych powoli można zacząć dłubać w ogrodzie
Gardener27 19:55, 16 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie też czasu brakuje, żeby w tygodniu do ogrodu podlecieć, póki dzień krótki zostaje mi tylko sobota
Też mokro u Ciebie.......u mnie nie dość , że mokro to jeszcze zryte. Na wątkach szaleństwo nasionkowe......większość trawki siejeA ja drepczę, żeby już wiosna była, ale jeszcze ze dwa tygodnie i już będzie marzec......i przeleciała zima koło młyna

Jak mnie pamięć nie myli na początku marca w tamtym sezonie w skrzynkach już miałem posadzone bratki Skrzynki zostały w sobotę opróżnione ze świątecznych dekoracji i czekają na przyjęcie stokrotek

Ja też w tygodniu będę siał stipę Wszystko jest do tego przygotowane tylko z czasem krucho

Ech ... byle do wiosny
Gardener27 20:03, 16 lut 2016

eluniak napisał(a)
Witam po dłuuuuuuugiej przerwie widzę że już warzywka w ruch poszły Może znasz jakieś dobre odmiany pomidorów gruntowych które są dobre w smaku. W tamtym roku moje pachniały tylko jak pomidor w smaku były jak te ze sklepu po prostu plastikowe : ) pozdrawiam

Witaj Elu Miło mi Cię gościć u siebie
Ja od lat sadzę pomidory Belladona ale pod folią, nie wiem jak one sprawdzają się bez osłon Odmian ta charakteryzuje się bardzo smacznymi i mięsistymi owocami bez tzw zielonej piętki
Macham