Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Flower1 10:54, 17 lut 2016

Gardener27 napisał(a)

Witaj Madziu

Tak jak już wspomniałaś są dwie szkoły postepowania z szałwiami omszonymi
Ja stosuję jedną i drugą w zależności od odmiany
Niskie szałwie po przekwitnięciu ścinam do ziemi np. Deep blue
Wysokich szałwii nie ścinam tylko usuwam im przekwitnięte kwiatostany co pobudza je do wytwarzania nowych kwiatów np. Mainacht

W przypadku lawendy ścinam tylko przekwitnięte kwiatostany Można wiosną odmłodzić krzewy przez radykalne ich przycięcie nawet o 3/4 Jaką metodę wybierzesz zależy od Ciebie

ja tez obrywam przekwitniete kwiatowstany ale wkurza mnie ta robota i myslalam ze mozna obciac dzieki
eluniak 11:06, 17 lut 2016

Gardener27 napisał(a)

Witaj Elu Miło mi Cię gościć u siebie
Ja od lat sadzę pomidory Belladona ale pod folią, nie wiem jak one sprawdzają się bez osłon Odmian ta charakteryzuje się bardzo smacznymi i mięsistymi owocami bez tzw zielonej piętki
Macham

Dziękuję Muszę poczytac o tej odmianie
Juzia 11:53, 17 lut 2016

Gardener27 20:33, 17 lut 2016

anax napisał(a)
Wpisuję się na listę gości w Twoim ogrodzie Cudowny klimat,nie wspominając o warzywniku. Ileż ja bym dała za takie połacie. Ja też czekam na nasiona i zaczynam działać. Całość zostawiam na przełom lutego i marca. Szczególnie nie chcę za wcześnie wysiać pomidorów, choć już jestem w blokach startowych
Łączę się w bólu z powodu zatok. Mam ten sam problem od 2011r wyjątkowo męczące paskudztwo. Wiele bym dała za skuteczny sposób żeby się go pozbyć.
Pozdrawiam

Witam serdecznie w moim ogrodzie Goście zawsze mile są u mnie widziani
Dziękuję za ciepłe słowa Warzywnik zajmuje dużą część ogrodu i jest moim oczkiem w głowie Z tego co widziałem Ty również uprawiasz warzywa u siebie w skrzyniach Ja już dzisiaj zacząłem siewy, na pierwszy plan poszła stipa Długo wschodzi i powoli rośnie więc potrzebuje najdłużej czasu by można było ładną sadzonkę wsadzić w drugiej połowie maja do gruntu Z pomidorów sieję tylko koktajlowe ale one dopiero pod koniec marca będą siane
Dołączyłaś do dużej grupy osób borykających się z problemem zatok Ja już próbowałem prawie wszystkich sposobów na pozbycie się tej dolegliwości bezskutecznie Najgorzej zawsze jest na wiosnę a później o nich zapominam i tak to się kreci od lat
Również pozdrawiam
Gardener27 20:36, 17 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Przemek kiedy wysiewać rozplenicę jednoroczną od Ciebie?
Czy werbenę już można siać?

Rozplenicę NN sieję w drugiej połowie marca Szybko rośnie i nie potrzebuje dużo czasu by osiągnęła rozmiary ładnej sadzonki gotowej do posadzenia na rabacie

Werbena rośnie dość wolno więc spokojnie możesz już ją siać
Gardener27 20:39, 17 lut 2016

ren133 napisał(a)

A ja nie ścięłam swojej szałwii jesienią a zauważyłam, że zaczyna budzić się do życia - pojawiły się młode listki - to może powinnam wyciąć wszystko co suche?
Będziesz na Gardenii?

Nie śpiesz się z cięciem szałwii U mnie też powoli odbija od ziemi ale nie wiadomo jak będzie jeszcze pogoda Ta część którą chcesz usunąć jest dobrą ochroną przed chłodnymi wiatrami i mrozami

Oczywiście na Gardenii będę Niecierpliwie odliczam dni do 27 lutego Już niedługo
Gardener27 20:42, 17 lut 2016

mirkaka napisał(a)

W przupadku lawendy jest jeszcze inna szkoła Po przekwitnięciu przycinam dość radykalnie zostawiając ok 3-5 cm tegorocznych odrostów, lawenda bardzo szybko się regeneruje i tworzy ładną kopułkę która całą zimę jest ładna i cieszy oko. Obcięte części lawendy tnę i wrzucam do kompostownika.
Na wiosnę już nic nie trzeba robić.

Nigdy tego nie próbowałem Dzięki za podpowiedź
Z tych części które wyrzucasz na kompost możesz spróbować zrobić sadzonki Podobno najlepiej ukorzeniają się odkłady ale z sadzonkami też można spróbować
Kacha123 20:44, 17 lut 2016

Cześć Przemciu Nadrabiam zaległości i pozdrawiam
Gardener27 20:44, 17 lut 2016

Flower1 napisał(a)

ja tez obrywam przekwitniete kwiatowstany ale wkurza mnie ta robota i myslalam ze mozna obciac dzieki

Madziu jak cię denerwuje wycinanie pojedynczych uschniętych kwiatostanów to chlaśnij przy ziemi i po kłopocie Każdy sposób jest dobry, wybierz najlepszy dla siebie
sylwia_slomc... 20:46, 17 lut 2016

Ja trawki od Irenki wysiałam jesienią w doniczki i zimowały na balkonie teraz wniosłam do domu i jedne zaczynają już wschodzić