Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 20:13, 16 lut 2016

roma2 napisał(a)
Przyszłam od Sylwii, ze Szmaragdowej..., coś tam pisałam o delikatnym traktowaniu stipy...no wstydzę się...i wędruję do pierwszej strony Twojego ogrodu. Bo to ja muszę się uczyć od Ciebie... Pozdrawiam i zdrówka Tobie i Wszystkim zaglądającym życzę, bo u nas ostatnimi czasy różnie bywa.

Witam serdecznie w swoim wątku
Stipa to popularna na naszym forum trawka Każdy z nas ma z nią inne doświadczenia Jej zimowanie w gruncie zależy od wielu czynników Ja już drugi rok z rzędu będę ją wcześniej wysiewał w domu przed nadejściem wiosny

Ogród w ciągu dwóch lat przeszedł kapitalną metamorfozę czego przykładem jest mój wątek, lepiej przeglądać go od tyłu niż od przodu
Pozdrawiam
Gardener27 20:16, 16 lut 2016

Nallar napisał(a)
Czytam że zdrówko zawodzi....Biedny Ty.
Problemy z zatokami znam bardzo dobrze i szczerze współczuje. Inhalacje robisz?
Rozpocząłeś już sianie nasionek?

Mam jakiś cudowny płyn do płukania zatok ale czy on pomaga ?

Siewy rozpoczynam w tym tygodniu od stipy bo ona najdłużej rośnie Później pójdą w ruch inne nasiona
Gardener27 20:19, 16 lut 2016

pawel_snopek napisał(a)
Przemku kiedy wysiewać dmuszka??

Paweł Dmuszka sieję w połowie marca w domu
W tym roku posieję jeszcze w maju wprost do gruntu
pawel_snopek 20:25, 16 lut 2016

Gardener27 napisał(a)

Paweł Dmuszka sieję w połowie marca w domu
W tym roku posieję jeszcze w maju wprost do gruntu

Dzięki
Gardener27 20:25, 16 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

A czy ten młody kawaler czapkę zakładał?
A tak na poważnie, to współczuję. Wystarczy zwykły ból głowy i ma się dość, a ten od zatok to chyba gorszy.
U mnie gwiazdy w tamtym roku trzymały się do czerwca, a jako że miałam je po raz pierwszy, to kompletnie nie rozumiałam zdziwienia ogrodowych koleżanek, które mnie odwiedziły w maju i zobaczyły je kwitnące. Tak właściwie to dalej nie wiem, do kiedy one zazwyczaj kwitną...?

Czapa na głowie obecna przez całą zimę W pracy się ze mnie śmieją że wiosnę odstraszam

Poinsecje to bardzo wdzięczne rośliny ale trzeba zapewnić im odpowiednie warunki Jak mnie pamięć nie myli parę lat temu kwitły mi do kolejnych świąt Bożego Narodzenia
Gardener27 20:33, 16 lut 2016

Agatek napisał(a)

Przemku działka za daleko i nie wiem kiedy pojedziemy, może uda się na początku marca, ale chyba i tak będę siała w domu, do doniczek.
A Ty do gruntu go wysiewałeś w ubiegłym roku?
zastanawiam się czy nie dać po kilka ziarenek do jednego dołeczka tak jak robiłeś ze stipą

Z wszystkimi trawami postępuję podobnie :
- Nasiona danej odmiany sieję w jednej doniczce
- Gdy siewki podrosną dziele je na małe kępki /nie pojedyncze rośliny/ i przesadzam do doniczek
- zahartowane sadzonki wędrują do gruntu
anax 20:34, 16 lut 2016

Wpisuję się na listę gości w Twoim ogrodzie Cudowny klimat,nie wspominając o warzywniku. Ileż ja bym dała za takie połacie. Ja też czekam na nasiona i zaczynam działać. Całość zostawiam na przełom lutego i marca. Szczególnie nie chcę za wcześnie wysiać pomidorów, choć już jestem w blokach startowych
Łączę się w bólu z powodu zatok. Mam ten sam problem od 2011r wyjątkowo męczące paskudztwo. Wiele bym dała za skuteczny sposób żeby się go pozbyć.
Pozdrawiam
mirkaka 08:22, 17 lut 2016

Przemek kiedy wysiewać rozplenicę jednoroczną od Ciebie?
Czy werbenę już można siać?
ren133 08:42, 17 lut 2016

Gardener27 napisał(a)

Witaj Madziu

Tak jak już wspomniałaś są dwie szkoły postepowania z szałwiami omszonymi
Ja stosuję jedną i drugą w zależności od odmiany
Niskie szałwie po przekwitnięciu ścinam do ziemi np. Deep blue
Wysokich szałwii nie ścinam tylko usuwam im przekwitnięte kwiatostany co pobudza je do wytwarzania nowych kwiatów np. Mainacht

W przypadku lawendy ścinam tylko przekwitnięte kwiatostany Można wiosną odmłodzić krzewy przez radykalne ich przycięcie nawet o 3/4 Jaką metodę wybierzesz zależy od Ciebie

A ja nie ścięłam swojej szałwii jesienią a zauważyłam, że zaczyna budzić się do życia - pojawiły się młode listki - to może powinnam wyciąć wszystko co suche?
Będziesz na Gardenii?
mirkaka 10:02, 17 lut 2016

Gardener27 napisał(a)

Witaj Madziu

Tak jak już wspomniałaś są dwie szkoły postepowania z szałwiami omszonymi
Ja stosuję jedną i drugą w zależności od odmiany
Niskie szałwie po przekwitnięciu ścinam do ziemi np. Deep blue
Wysokich szałwii nie ścinam tylko usuwam im przekwitnięte kwiatostany co pobudza je do wytwarzania nowych kwiatów np. Mainacht

W przypadku lawendy ścinam tylko przekwitnięte kwiatostany Można wiosną odmłodzić krzewy przez radykalne ich przycięcie nawet o 3/4 Jaką metodę wybierzesz zależy od Ciebie

W przupadku lawendy jest jeszcze inna szkoła Po przekwitnięciu przycinam dość radykalnie zostawiając ok 3-5 cm tegorocznych odrostów, lawenda bardzo szybko się regeneruje i tworzy ładną kopułkę która całą zimę jest ładna i cieszy oko. Obcięte części lawendy tnę i wrzucam do kompostownika.
Na wiosnę już nic nie trzeba robić.