Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek z futrzakami i kamieniami » Edycja postu

Ogródek z futrzakami i kamieniami

Anda 20:58, 19 paź 2015

Jutro coś napiszę, bo teraz muszę lecieć. Do jutra
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewik 21:08, 19 paź 2015

Anda napisał(a)
Jutro coś napiszę, bo teraz muszę lecieć. Do jutra

Dzieki Ewa, czekam niecierpliwie
Kindzia 21:29, 19 paź 2015

Ja wprawdzie mam trochę róż, ale na temat ich kolorystycznego komponowania zupełnie nie mogę się wypowiadać. U mnie totalny różany miszung kolorystyczny...
Madzenka 21:29, 19 paź 2015

Wydaje mi się połączenie tych kolorów roz dobre. Nie dodawaj tam jednak Claire Marshall bo ma zupełnie inny zimny odcień niż Rosarium ,ale nie mam Rosarium w ogrodzie wiec błędnie interpretuję jej odcień? Claire zdecydowanie ma zimy odcień a Rosarium bardziej brzoskwiniowy?

Najbardziej jako tło róż lubię miskanty Morning Light i Gracillimus.

Dla mnie trochę za dużo gatunków na tej rabacie. Może posortuj jeden-dwa rodzaje niskich traw, jeden rodzaj miskanta na plecach. Wydaje mi się ze tam jest ich zdecydowanie więcej. Lepiej wyglada jednolite tło z traw nich ich mieszanka i poszalej z różami i bylinami. Tez tak sadziłam a atak przesadzam aby był mniejszy misz masz. Chociaż zdjecia przekłamują.

Munstead będzie się fajnie komponowała z żurawkami i brązową trawa.
Ewik 21:52, 19 paź 2015

Marzena , dziekuje pieknie . rosarium nie widziałam na zywo, a zdjecia w necie mają różne odcienie, niby różowo-koralowy to jest
W tyle są i proso i trzcinniki , one na wiosne stamtąd pójdą, jest sporo tez stipy , zrobiło mi sie sporo sadzonek i obsadziłam pół ogrodu

Co do clare to dzieki za info , będziemy dumać gdzie dać , wstępnie była myśl koło bladawców

znalazłam jeszcze jedną fotkę tego miejsca

u góry jeżówki i kępy trzcinnika jeszcze były ale te juz przenieisone .

na łuku gdzie sie kończą zurawki , do miejsca gdzie wbita biała ozdóbka były swierki
mirkaka 08:02, 20 paź 2015

Czy pisząc Rosarium masz na myśli Rosarium Uetarsen?
Mam tę różę i u mnie ona pierwsze łapała mączniaka, rosła na rabacie pod domem , na wystawie zachodniej. W zeszłym roku przesadziłam ją na grządkę chłodniejszą, tzn ma więcej cienia i przewiewu i trzymała się dzielnie, nie chorowała, więc dam jej jeszcze szansę a chciałam ją wywalić. Jej kolor to ciepły róż, tak jak piszą trochę koralowy, u mnie rośnie na rabacie z Pirouette, a wtym roku dosadzilam do nich dwie vanilki i Phantoma i nie gryzło się jak się przebarwiały.Ale przyznam to trudny kolor do zestawień.Pozostałych Twoich róż nie mam więc trudno mi się wypowiedzieć.
Kasya 08:11, 20 paź 2015

Ja nie mam tych róż wiec cieżko powiedzieć coś o ich kolorach
Ale kolorystycznie coś ciemnego mi tam pasuje

Jak patrzę na fotkę to wydaje mi sie tam mało miejsca
Rosarium kojarzy mi sie z ogromnym krzakiem...
Ewik 10:16, 20 paź 2015

Dziewczyny dziękuję za wszelkie sugestie,może jednak dac tam różową np giardine?widziałam też u dziewczyn delikatną billet doux? Odstęp między pnacymi jest ok 120 cm,między tymi na dole ok metra,że 2 też wejdą, albo 2 munstead albo munstead i coś tam.pstryknelam rano foto ale w deszczu,dam wieczorem.
Anda 10:32, 20 paź 2015

Hej Ewa, mi podoba się to połączenie Nahemy z MW a obok RU. Tylko zamiast Claire Marshall posadziłabym jakąś róże w jasnym, prawie białym różowym. Ta róża mogłaby przypominać trochę pąkami Nahemę i ona spajałaby wszystko w całość. Rosarium ma dość rzucający się w oczy kolor i taki pastelowy, jasny ciepły róż wprowadziłby trochę spokoju. Np. wg mnie pasowałaby tam St.Cecilia, jednak u mnie ona szybko łapie plamistość.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewik 10:57, 20 paź 2015

Ewa dzięki, co myślisz o ballade tam ,obok me ?mam ją od lata,nadal w do nich.jest taka jasno różowa, taka zwiewna.