Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zakochana w ogrodach

Zakochana w ogrodach

iwonaal 18:48, 21 lut 2014

Część wyrzucona i posprzątane.
Alisonek 18:50, 21 lut 2014

Idziesz jak burza
wietrzyk 18:50, 21 lut 2014

ewsyg napisał(a)

Jak zwał tak zwał. Przeznaczenie tkaniny na górnym zdjęciu jest absolutnie inne, niż stosowanie przeciw chwastom w ogrodzie. Rozkłada się ją w szkółkach, aby na niej ustawiać pojemniki z roślinami.
Ta na dolnym zdjęciu teoretycznie przepuszcza wodę i powietrze. Teoretycznie służy ściółkowaniu gleby i zapobieganiu chwastom. W praktyce, po rozłożeniu na większości gleb (zwłaszcza zwięzłych) jest szkodliwa dla roślin. Patrz: wątek o macie p. chwastom. Wiem, że stosuje się pod nawierzchnie z kamykami, ale nie tam gdzie rosną rośliny
Sama popełniłam ten błąd i ją rozłożyłam. Zdejmowałam po kilku miesiącach. Wiem jak wyglądały rośliny, ich korzenie i gleba pod spodem. Dramat. Szczerze odradzam.

A tak wogóle to kawał dobrej roboty zrobiłaś Gratuluję
iwonaal 18:56, 21 lut 2014

To dom sąsiadów na granicy. Też szpeci.
Po bokach modrzewia są pęcherzyce, które chcę przesadzić ( w ten jeszcze gorszy kąt) Posadzony jest bluszcz i winobluszcz pięcioklapowy, jeszcze się nie pnie. , ciąg dalszy ściany i jeszcze dalej
iwonaal 19:03, 21 lut 2014

I drażliwy kąt
Tutaj chyba dosadzę tuje, wiem że każda z innej parafii. Płotek, to granica.
Tutaj myślę o ekranie z grabów( mam 13 sztuk), przed nimi za radą Topoli pęcherzyce( mam 5 sztuk i kije w piwnicy) Pod plandeką jest ziemia. Tutaj jest jeszcze wierzba smocza( można przesadzić) i berberys, którego chciałabym zostawić.
Alisonek 19:07, 21 lut 2014

iwonaal napisał(a)

To jest modrzew??wygląda jakby miał gałązki tylko na boki w lewo i prawo.
Wierzbę smocza tez mam, ale takiego mikrusa i one jednak najlepiej rosną blisko wody, więc lepiej ją eksmitować w lepsze miejsce a Ty takie masz z wodą
iwonaal 19:10, 21 lut 2014

I kolejna rabata.
Niestety nie pamiętam co to, do przesadzenia. brzoza miniaturka, też przesadzić ostrokrzew też (posiadam 3 sztuki). Zgodnie z dekalogiem sadzić w grupach.
A w tym miejscu chcę dosadzić hortensje (są w patykach).
iwonaal 19:12, 21 lut 2014

Jakie pomysły?
A dzisiaj pociachałam z Mkiem, ciemno już było, nie ma fotek. Ostro poszło, może za bardzo.
Alisonek 19:14, 21 lut 2014

skąd masz takie grube kawałki kory? fajnie to wygląda bo ta z worków to często taka miazga, że szkoda $
iwonaal 19:14, 21 lut 2014

Ala, to taka powykrzywiana odmiana, japońska chyba jakaś, 10 latek ma jak nie więcej.