Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co się stało kwiatom ...

Co się stało kwiatom ...

Krakus 07:47, 15 lut 2018

super widoczki...nie wiem czy to u Ciebie po raz pierwszy Maderę widziałem ale bardzo mi się podoba i gdzieś tam wylądowała w sferze bliżej nieokreślonych marzeń...może jak dzieci trochę podrosną

wypoczywaj za nas...chociaż jak piszesz bardzo aktywnie...30km dziennie- pogratulować i pozazdrościć
Muszelka 09:56, 15 lut 2018

Witaj Mirellko!
Wpadłam na chwilunię na Ogrodowisko i co widzę? Mirella na Maderze! A zaledwie kilka dni temu wstawiłam u siebie dwie składanki zdjęć tej Wyspy... żeby zrobiło się w moim wątku troszkę cieplej i barwniej
Chłoń każdą chwilę!!!

Co pozostanie w moim sercu z wędrówek po Maderze? Na pewno: GÓRY!!! Codzienną w nich inwersję! I Ponta de São Lourenço - smagany wiatrem, z fantazyjnie rzeźbioną linią wybrzeża i formacjami skalnymi; atmosfera Câmara de Lobos - uroczego rybackiego miasteczka; kratery wulkaniczne w Porto Moniz. Zachowam w sercu widok inwersji na przełęczy Encumeada; maderskie Rio de Janeiro - malutki półwysep Ponta do Garajau - porośnięty kaktusami, nad którym góruje potężna statua Chrystusa; majestatyczną ciszę podczas zachodu słońca w Ponta do Pargo; zapach lasów laurowych i eukaliptusowych. Zapamiętam też bujną przyrodę lasów podzwrotnikowych podczas wędrówek lewadami oraz dreszczyk emocji, gdy pokonywałam zimne, wykute w skałach tunele.

Przywieź duuuuuuużo zdjęć!!! Czekaaaaaaaam!

Ja obecnie jestem w zgoła innych okolicznościach przyrody
Ewa777 10:00, 15 lut 2018

Mirellko, piękne miejsce wybrałaś na wypoczynek Bardzo aktywny, ale to wypoczynek, bo każdy wypoczywa na swój sposób Też lubię aktywnie wypoczywać
Twoje zdjęcia i wspomnienia Muszelki tak mnie zachęciły, że muszę się przyjrzeć Maderze z bliska Na razie w internecie
Pozdrawiam Baw się dobrze
Muszelka 10:09, 15 lut 2018

Nie wiem, jak Ty... my poruszaliśmy się po Wyspie rozklekotanymi autobusami. Po dwóch wyprawach wyczailiśmy ten ich specyficznie funkcjonujący rozkład jazdy

Muszelka 10:14, 15 lut 2018

Ewuniu, mnie tam po raz pierwszy urzekły niebieskie hortensje... wyobraź sobie kilometry ciągnących się niebieskich łanów na lewadach. I tysiące, miliony kwitnących agapantów...
ryska 10:50, 16 lut 2018

Mirella napisał(a)
Reniu kochana nie wiem o napisać....może to że wkładam rękę w kieszeń i deptam ile "fabryka dała", przytulam mocno, a Św Katarzyna i Św Krzyż na zawsze został w mojej pamięci ..

Mirelko nie chciałam Cię zasmucić, taka już moja rzeczywistość od 2010 ale się dostosowałam
Piękne zdjęcia pokazujesz, aż sobie wirtualnie Maderę zwiedziłam
Łap chwile

Ewa777 13:11, 16 lut 2018

Muszelka napisał(a)
Ewuniu, mnie tam po raz pierwszy urzekły niebieskie hortensje... wyobraź sobie kilometry ciągnących się niebieskich łanów na lewadach. I tysiące, miliony kwitnących agapantów...

Kusisz, kusisz Napisz, gdzie konkretnie są te hortensje i kiedy można je zobaczyć (w jakich miesiącach)
paniprzyroda 19:12, 16 lut 2018

Madera... pięknie. Odpoczywaj. I gdybyś przypadkiem te tysiące kwitnących agapantów spotkała to trzaskaj fotki ( jeśli akurat jakiejś przerwy nie mają)
Nallar 19:39, 16 lut 2018

Widzę że ładujesz akumulatorki w pięknym miejscu.
Odpoczywaj i regeneruj siły.
Muszelka 19:41, 16 lut 2018

Ewo, na Maderze byłam na przełomie czerwca i lipca (dwa tygodnie). Niebieskie hortensje obłędnie kwitły wzdłuż większości lewad. Najwięcej w lasach eukaliptusowych. Poszukam fotki i wstawię je u siebie, żeby nie zaśmiecać wątku Mirelli.
Dodam tylko, że na Maderę najlepiej wybrać się w kwietniu, maju. Kolega był - wówczas jest największy szał kwiatowy