Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc w wyborze roślin okrywowych pod klon bordowy!

Pomoc w wyborze roślin okrywowych pod klon bordowy!

Jadzia 15:20, 25 mar 2014

Witajcie,

Od jakiegoś juz czasu główkuję nad tym, czym podsadzić ten klon ze zdjęcia i niestety nie mogę dojść do żadnych konkretnych wniosków. Zurawki, które rosną tam obecnie zostały zaatakowane przez opuchlaki i część musiałam wywalić po zimie.

Zastanawiałam się nad następującymi rozwiązaniami:
- bukszpan żółty ciety w "kostkę"
- irga
- tawułka żółta lub trzmielinka
- trawy.

Tzn. chciałabym się zdecydować na jedno rozwiązanie, żeby co roku nie wymieniać roślin.

Zastanawiam się, czy wprowadzenie dodatkowo koloru żółtego nie wyjdzie za pstrokato.

Mam nadzieję, że z Waszą pomocą wybór będzie łatwiejszy i jednoznaczny

Pozdrawiam,
Asia

kaisog1 15:22, 25 mar 2014

WItaj,

Żółty jak najbardziej będzie tam pasował i nie będzie pstrokato bo masz już żółty w tej kompozycji. Fajnie wyglądałyby tam żurawki w kolorze zółtym ale trzmielina będzie równie fajna
Jadzia 15:26, 25 mar 2014

Dzieki Gosia za superszybką reakcję.

Żółte żurawki nie mogą być w tym miejscu, bo tu bardzo słońce grzeje i je przypala. Już raz miałam i też się ich pozbyłam.

Myślałam raczej o zwartej grupie jednolitych roślin, żeby się utworzyła taka " skarpetka" wokół tego klonu lub właśnie jakieś fajne niskie trawki (stipy czy carexy)...
GabiK 15:41, 25 mar 2014

Ja bym proponowała jakieś trawy z żółtym - np. carex evergold.
Pszczelarnia 15:59, 25 mar 2014

Ilex crenata 'Golden Gem'? Trzmielina.
Jadzia 16:11, 25 mar 2014

Dzięki Dziewczyny,

Dokładnie na te same pomysły wpadłam i chyba zdecyduje się na trzmielinkę, ilex-a bądź żółtego bukszpana (np. golden triumph lub golden china) i bedę cięła w a' la kostkę (nie może być kostka, bo jest półokrągły border).

Juzia 17:03, 25 mar 2014

A nie chcesz powtórzyć hakone przy klonie????
Jadzia 17:37, 25 mar 2014

nie bardzo wiem, jak bedzie sie zachowywać, zeszłej jesieni był jej 1-szy sezon, a wiem, ze ona długo nie odbija, a nie chciałabym mieć tam takiej pustej plamy przez parę miesięcy.
A co myślicie o bukszpanie?
lenka 21:25, 25 mar 2014

Witaj, masz fajny przedogródek, pokażesz nam resztę ogrodu?
Pozdrawiam
Jadzia 17:09, 19 maj 2014

Witajcie po dluzszej przerwie.

W dalszym ciagu nic nie wymyslilam pod tym klonem. Wczoraj padla propozycja wsadzenia tam lawendy Dwarf Blue (mam juz nawet 4 sztuki zakupione), ale bije sie z myslami, czy kolorystycznie bedzie ok. Dzis myslalam o niskiej rozplenicy np. Little Bunny, juz sama nie wiem.

Poradzcie, please!