mamabeea
13:20, 28 mar 2014

Witam,
Chciałabym zagospodarować kawałek terenu przed domem u rodziców. Plac jest od ulicy od strony południowej, chciałabym osłonić tę część od drogi i dodatkowo zagospodarować tak, by nie wymagała zaawansowanych prac przez Rodziców, gdyż jego położenie i brak schodów do niego mogło by im sprawiać pewien kłopot.. Mam kilka propozycji, ale wolę się upewnić czy wybór roślin będzie odpowiedni na to słoneczne stanowisko i czy będą ze sobą dobrze współgrać i wyglądać. Oto moje propozycje:
1) Bok najbliżej położony od strony ulicy posadzić w pierwszym rzędzie hortensje bukietowe, za nim w drugim rzędzie np. miskant chiński lub trawę pampasową i trzeci rząd znowu hortensja bukietowa, żeby był równie ładny widok z okna, co w dalszej części nie mam pomysłu, ewentualnie bok od strony domu tez hortensje
2) Od ulicy tuje, w srodku placu np. żywotnik płożący i hortensje bukietowe pod domem
3) Na środku placyku klomb: w środku trawa pampasowa lub miskant chiński, a okrąg z hortensji bukietowych,
Niewiele roślin, ale liczę na ich wytrzymałość i piękno. Reszta wolnej przestrzeni to np. agrowłóknina i na to kora lub sama kora, żeby Rodzice nie musieli wchodzić i pielić. Doradźcie proszę czy takie pomysły są wg Was dobre, czy macie jakieś inne rozwiązania, będę wdzięczna za wszystkie propozycje.
Pozdrawiam serdecznie,
Beata