ziele angielskie ??
Jeżeli chodzi o donicę to narysuj sobie na zdjęciu jak wyglada krótsza lub dłuższa, może być dobrze i tak i tak, zalezy co chcesz zrobić z resztą tarasu.
Z tego zestawu ziół jedne mają większe wymagania pokarmowe a inne mniejsze. Są takie trochę z różnych bajek. Ciężko połączyć razem.
Lubczyk rośnie spory i jest wieloletni, można z niego zrobić kępę w jakimś innym miejscu. Bazylia na bardzo silnym słońcu może się przypalać, lekki półcień jej nie zaszkodzi. Najłatwiej połączyć lawendę, tymianek, oregano, ew. szławię razem. No i te sa wieloletnie i nie znikają na zimę. Nie wiem jak się uprawia estragon - nigdy nie miałam. Szczypiorek, pietruszka, bazylia - potrzebuja więcej wody i lepszej ziemi niż te "śródziemnomorskie" zioła. Posadziłabym je gdzie indziej - oddzielna rabata? Albo można zrobić taką dlugą betonowa donicę wzdłuż całych tuj, ale dwuczęsciową i dwupoziomową. Wyzsza częśc w tarasie i tam lawendy itd, a dalej troszkę niższa część na resztę. Lubczyk w innym miejscu, mięta chyba też.
Koperek, jeśli będzie rósł swobodnie i kwitł, to robi się całkiem wysoki. Ładnie kwitnie, baldaszkami.
Jeżeli ziołą sa używane w kuchni to średnio się sprawdzają jako rośliny ozdobne - chyba że używa ich się tylko po troszeczku i nie ścina do szuszenia. Ale pietrruszki, kopru, szczypiorku to raczej ścina się wiecej niż mniej. Ciężko z nich zrobić podstawę nasadzeń, można zrobić po prostu użytkową grządkę. A co tam jeszcze masz w planach na całym tarasie?
Dlategoteż ja bym proponowała zrobienie dla ziół użytkowych takich "donic" betonowych, bez dna, bo wtedy nawet zimą sama donica jest jakąś formą ozdobną, łącząca się z wentylacją. Trudno w klimat manimalistyczny wpisać rabatę, na któręj rośnie kilkanaście rożnych roślin, każdej po jednej sztuce.
A można też po prostu posadzić na razie, ustawiajac tak, zeby w miarę ładnie wyglądąły i zobaczyć jak będa razem rosły. I się nie przejmować. Płożące z przodu, wyższe z tyłu, tak jak Ci chyba Magda napisała. Masz tam z płożących się oregano i chyba ten srebrny tymianek tez jest taki raczej na przód. Poszukaj w necie wymiarów jakie osiagną - to zależy od odmian.