Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co przed tujami?

Co przed tujami?

ew3lina 23:54, 16 maj 2014

tak Madziu,ale na dzien dzisiejszy ona sa wszystkie niskie, a mam w zestawie tego duzo:
1.tymianek pospolity
2.tymianek silver posie
3.rozmaryn
4.oregano wiszace
5.oregano gold
6.mieta
7.koperek
8.pietruszka
9.bazylia
10.estragon
11.szalwia
12.szczypiorek
13.lubczyk
14.ziele angielskie
15. lawenda

i wiem ze niektore ziola niechetnie razem rosna
ewalm 15:20, 18 maj 2014

ziele angielskie ??

Jeżeli chodzi o donicę to narysuj sobie na zdjęciu jak wyglada krótsza lub dłuższa, może być dobrze i tak i tak, zalezy co chcesz zrobić z resztą tarasu.

Z tego zestawu ziół jedne mają większe wymagania pokarmowe a inne mniejsze. Są takie trochę z różnych bajek. Ciężko połączyć razem.
Lubczyk rośnie spory i jest wieloletni, można z niego zrobić kępę w jakimś innym miejscu. Bazylia na bardzo silnym słońcu może się przypalać, lekki półcień jej nie zaszkodzi. Najłatwiej połączyć lawendę, tymianek, oregano, ew. szławię razem. No i te sa wieloletnie i nie znikają na zimę. Nie wiem jak się uprawia estragon - nigdy nie miałam. Szczypiorek, pietruszka, bazylia - potrzebuja więcej wody i lepszej ziemi niż te "śródziemnomorskie" zioła. Posadziłabym je gdzie indziej - oddzielna rabata? Albo można zrobić taką dlugą betonowa donicę wzdłuż całych tuj, ale dwuczęsciową i dwupoziomową. Wyzsza częśc w tarasie i tam lawendy itd, a dalej troszkę niższa część na resztę. Lubczyk w innym miejscu, mięta chyba też.

Koperek, jeśli będzie rósł swobodnie i kwitł, to robi się całkiem wysoki. Ładnie kwitnie, baldaszkami.

Jeżeli ziołą sa używane w kuchni to średnio się sprawdzają jako rośliny ozdobne - chyba że używa ich się tylko po troszeczku i nie ścina do szuszenia. Ale pietrruszki, kopru, szczypiorku to raczej ścina się wiecej niż mniej. Ciężko z nich zrobić podstawę nasadzeń, można zrobić po prostu użytkową grządkę. A co tam jeszcze masz w planach na całym tarasie?

Dlategoteż ja bym proponowała zrobienie dla ziół użytkowych takich "donic" betonowych, bez dna, bo wtedy nawet zimą sama donica jest jakąś formą ozdobną, łącząca się z wentylacją. Trudno w klimat manimalistyczny wpisać rabatę, na któręj rośnie kilkanaście rożnych roślin, każdej po jednej sztuce.

A można też po prostu posadzić na razie, ustawiajac tak, zeby w miarę ładnie wyglądąły i zobaczyć jak będa razem rosły. I się nie przejmować. Płożące z przodu, wyższe z tyłu, tak jak Ci chyba Magda napisała. Masz tam z płożących się oregano i chyba ten srebrny tymianek tez jest taki raczej na przód. Poszukaj w necie wymiarów jakie osiagną - to zależy od odmian.
ewalm 16:02, 18 maj 2014

można tak

albo tak

albo tak

Nie, to ostatnie chyba jednak nie. Pierwsze albo drugie. Chyba pierwsze najlepsze.
ew3lina 20:55, 18 maj 2014

"A można też po prostu posadzić na razie, ustawiajac tak, zeby w miarę ładnie wyglądąły i zobaczyć jak będa razem rosły. I się nie przejmować. Płożące z przodu, wyższe z tyłu, tak jak Ci chyba Magda napisała." -dokladnie tak zrobie Ewus.ciesze sie ze masz czas zernac na ten moj taras

ta pierwsza i druga koncepcja podoba mi sie bardzo.tylko zastanawiam sie nad rozmieszczeniem tych ziol ,zeby to w miare wygladalo,ale to jest tak jak napisalas dosyc trudne i jeszcze zachowac minimalizm w tym moze jak przedluze ta rabate to dodam jakas kocimietke i macierzanke pomiedzy zeby troche udekorowac ta rabate????jak myslisz Ewus?

aaa i chodzilo mi o llisc laurowy a nie o ziele angielskie))
ew3lina 21:01, 18 maj 2014

przymiarka
ew3lina 21:03, 18 maj 2014

Ewcia roza dla ciebie
tak pieknie mi w tym roku zakwitla w tej donicy
ew3lina 21:09, 18 maj 2014

albo kocimietka i zorawiki tak jak u Danusi,ale gdzie wtedy z ta lawenda...
ew3lina 23:15, 18 maj 2014

druga strona tarasu.myslalam tylko o rabatach przy tych boksach rowerowych(tam jest zawsze cien), a reszta to zielona trawka
ewalm 12:15, 19 maj 2014

Aranżacja danusiowa z kocimiętką i żurawkami nie bardzo jest minimalistyczna i nowoczesna - raczej dość bogata.

Róża bardzo ładna - dziękuję

To może poszerzysz odrobinkę jeszcze pozostała część rabaty, dokupisz tych tymianków 'silver posie' i jeżeli podoba Ci się takie sadzenie na przemian to poprzeplatasz nimi lawendy na całej długości? i miedzy nimi zadarnić można jakaś możliwie niską macierzanką. 'Pygmeus'? Albo podzielić to niskie oregano, które już masz, i zapuścić po kępce miedzy tymiankami. Oregano jest bardzo ekspansywne.

Estragon posadziłabym w narożniku najbliżej domu, w rzędzie wyższych.
Czy szałwia to jakaś odmiana? Będzie niska czy wysoka?

Edit: liść laurowy raczej nie przeżyje zimy na zewnątrz. Można próbować zimować w domu, w donicy.
A jeszcze raz zapytam o bukszpany - one już zimowały w donicach?
ewalm 12:46, 19 maj 2014

Fajną rośliną jest kosmos podwójniepierzasty - można by tam odrobinę dorzucić. Kwitnącego na biało. Tak żeby wystawał z tych wszystkich "solidnych" roślin, on jest taki zwiewno-polny z wyglądu. A opcja i tak tylko na raz, bo jest jednoroczny.

Białe kwiaty w pobliżu tarasów są bardzo fajne, widać je o zmroku.