Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co przed tujami?

Co przed tujami?

ew3lina 14:21, 19 maj 2014

Ewcia pomysl super.juz sie biore do przedluzania tej rabaty.a sadzenie na przemian to po prostu pomysl na dzien dzisiejszy bo innej alternatywy nie mialam jesli masz inny pomysl jestem otwarta.

Macierzanka tez mi sie bardzo podoba wiec ja koniecznie wrzuce na te brzegi.
Szalwia mam ta lekarska i nemorosa co teraz kwitnie na fioletowo.

Bukszpany sa juz od 3 lat.W tym roku je tylko przesadzilam do nowych donic.Na zime opatule je solidnie i do tej pory mi jeszcze nie przemarzly.
ewalm 22:24, 19 maj 2014

Może by je w gruncie posadzić? Bo opatulane na zimę przestaja być ozdobne, a szkoda. W gruncie powinny wytrzymac bez opatulania. Fajnie miec jakiś ładny, geometryczny rysunek zimą za oknem salonu.
ew3lina 22:28, 19 maj 2014

Ewus jesli jest tak trudno polaczyc te ziola zrezygnuje z niektorych ziol bo masz racje naprawde wprowadza to nieporzadek.a chcialabym pozostac przy tym minimalizmie.i biel podoba mi sie bardzo wiec chce jej zastosowac jak najwiecej .
ew3lina 22:33, 19 maj 2014

Ewus nie ma pomyslu na ich posadzenie, a w tych donicach na tej wentylacji poki co podobaja sie bardzo mojemu mezowi))
ewalm 01:15, 21 maj 2014

Mozna na przykład tak zrobić:
mały bukszpan-kulka i wiąz drobnolisty 'Geisha' szczepony na 1, 2 albo 1,5 m posadzić w kostrzewie miotlastej (niedżwiedzie futro)

po lwewej stronie wejścia duża kulka i mała kulka w kostrzewie miotlastej, a po prawej średnia kulka bukszpanu w kostrzewie, i tu za bukszpanami posadzić można np. po dwie, trzy kępy trzcinnika krótkowłosego ("diamentowa trawa'", Calamagrostis brachytrida), albo jeżeli wolisz cos solidniej wygladającego,innego niż trawa to mogą być na przykład wysokie funkie z biało-zielonymi liśćmi, albo liliowce kwitnące na biało. A gdyby to jednak był trzcinnik to mozna spróbowac wsiać troszeczke maciejki pomiedzy - pachniałoby wieczorami.

A tutaj rysowanie już mi nie wychodzi zupełnie, ale można spróbować posadzić od lewej:
kilka kęp lawendy, np 3 w trójkącie (dwie przy tujach, jedna przed nimi),
potem trochę tych jasnych tymianków (trzeba by dokupić) wplatając w nie białe czosnki, tak raczej z tyłu i pomiędzy, nie przed tymiankami,
potem na granicy tarasu płytkowego znowu lawendę+szałwia lekarska+tymianek zwykły - tymianek przed szałwią jeżeli to ta najzwyklejsza wysoka szałwia, a jesli szałwia jest niska to tymianek przy tujach a szławia przed nim.
w tej samej okilicy zapuścic od strony płytek niskie oregano

a teraz z drugiego końca patrząc od prawej strony do lewej:
estragon a przed nim szczypiorek
szałwie nemorosa a przed nią pietruszkę i koperek
żołte oregano
a w to wszystko znowu kilka białych czosnków

i tu sie pogubiłam co jeszcze zostało do posadzenia, chyba rozmaryn - no to może między szałwią nemorosa z prawej a szałwią lekarska (ew. tymiankiem) z lewej?

a donice sześcienne ustawiłabym: dużą na końcu tarasu przy murze (tam stoi grill?to obok niego), a w niej lubczyk, a obok średnią donicę z mięta - zamykałyby kacik do grillowania
a małą donicę z wawrzynem - koło róży

nie wiem co jeszcze zostało do posadzenia

na wentylacji ustawiłabym jakieś źródło światła - białe latarnie? (lumbra byłyby fajne ale sa strasznie drogie) coś innego?, żeby podświetlić wieczorem wiąza i trzcinnik

ale czy to jest minimalistyczne? nie wiem.

Zastanawia mnie co jest na dachach tych boksów na rowery obitych drzewem?
ew3lina 15:33, 21 maj 2014

Ewcia koncepcja super szczegolnie podoba mi sie ta z wentylacja.tylko nie wiem czy ta kostrzewa miotlasta moze rosnac w cieniu? bo tam calkiem z lewej strony gdzie chcesz posadzic wiaza drobnolistego jest cien na dole( ta strona rabaty na dole jest prawie caly dzien zacieniona ).
te rabaty w formie trojkatow super pomysl!

tylko ta rabata z tujami .jej nie rozumiem za bardzo ((.mam to tez posadzic w formie trojkatow czy podalas poprostu zwyczajana kolejnosc od najwiekszych do najmniejszych i potem od najwiekszych znowu do najmniejszych??

wlasnie jade po jasne tymianki i czosnki o ile je znajde
ewalm 19:54, 21 maj 2014

Tuje Tuje Tuje ........................Tuje..................................................Tuje Tuje
Law. Law. Law. Tsp. Tsp. Tsp. Tsp. Law.Law. Tym. Rozm. Org Ż. SzN. Estr.
Law. Law. Tsp Tsp. Tsp. Tsp. Tsp. Tsp. Law. SzL. Pietr. Kop. Szczyp.
Org. niskie Org. niskie

Spróbuj ustawić jakoś tak. Popatrz z różnych stron. Może zadziała? Ważne, żeby laweda stworzyła większe plamy. A jasna plama z tymianków zrównowazyłaby jasna bryłę wentylacji. Takie mam przynajmniej obraz w wyobraźni

Tsp to tymianek 'Silver posie'. Chyba da się zidentyfikować resztę? Skróty od pierwszych liter nazw.

Czosnki - cebule to raczej jesienią są w sprzedaży.Możesz posadzić jesienią na następny rok.

Kostrzewa miotlasta - w naturze rośie w półcieniu, powinna dac radę i tam. Co kilka lat trzeba odmłodzić kępy - czyli jak zacznie brzydnąć i zasychac w środku kępy to podzielic na małe i posadzić od nowa - ale brzydnie szybciej na słońcu, tam w cieniu powinna być dłużej ładna.
ewalm 20:28, 21 maj 2014

A na wentylacji mozna też postawić coś ciekawego: rzeźbę, ciekawe duże kamienie, jakąś szklaną nowoczesna ozdobę, butlę itd. Albo postawić jakieś pseudociurkadełko z obiegiem zamknietym wody, jakby tak prąd podciągnąć. Albo może dałoby się nad wentylacją zawiesić podłuzną skrzynke i posadzić w niej coś zwieszającego? Bluszczyk kurdybanek na przykład, taka kaskada. Mozna zreszta spróbować tak zrobić na murze x3.
Wentylacja - to pewnie jest miejsce widoczne z okien salonu.