Mozna na przykład tak zrobić:
mały bukszpan-kulka i wiąz drobnolisty 'Geisha' szczepony na 1, 2 albo 1,5 m posadzić w kostrzewie miotlastej (niedżwiedzie futro)
po lwewej stronie wejścia duża kulka i mała kulka w kostrzewie miotlastej, a po prawej średnia kulka bukszpanu w kostrzewie, i tu za bukszpanami posadzić można np. po dwie, trzy kępy trzcinnika krótkowłosego ("diamentowa trawa'", Calamagrostis brachytrida), albo jeżeli wolisz cos solidniej wygladającego,innego niż trawa to mogą być na przykład wysokie funkie z biało-zielonymi liśćmi, albo liliowce kwitnące na biało. A gdyby to jednak był trzcinnik to mozna spróbowac wsiać troszeczke maciejki pomiedzy - pachniałoby wieczorami.
A tutaj rysowanie już mi nie wychodzi zupełnie, ale można spróbować posadzić od lewej:
kilka kęp lawendy, np 3 w trójkącie (dwie przy tujach, jedna przed nimi),
potem trochę tych jasnych tymianków (trzeba by dokupić) wplatając w nie białe czosnki, tak raczej z tyłu i pomiędzy, nie przed tymiankami,
potem na granicy tarasu płytkowego znowu lawendę+szałwia lekarska+tymianek zwykły - tymianek przed szałwią jeżeli to ta najzwyklejsza wysoka szałwia, a jesli szałwia jest niska to tymianek przy tujach a szławia przed nim.
w tej samej okilicy zapuścic od strony płytek niskie oregano
a teraz z drugiego końca patrząc od prawej strony do lewej:
estragon a przed nim szczypiorek
szałwie nemorosa a przed nią pietruszkę i koperek
żołte oregano
a w to wszystko znowu kilka białych czosnków
i tu sie pogubiłam co jeszcze zostało do posadzenia, chyba rozmaryn - no to może między szałwią nemorosa z prawej a szałwią lekarska (ew. tymiankiem) z lewej?
a donice sześcienne ustawiłabym: dużą na końcu tarasu przy murze (tam stoi grill?to obok niego), a w niej lubczyk, a obok średnią donicę z mięta - zamykałyby kacik do grillowania
a małą donicę z wawrzynem - koło róży
nie wiem co jeszcze zostało do posadzenia
na wentylacji ustawiłabym jakieś źródło światła - białe latarnie? (lumbra byłyby fajne ale sa strasznie drogie) coś innego?, żeby podświetlić wieczorem wiąza i trzcinnik
ale czy to jest minimalistyczne? nie wiem.
Zastanawia mnie co jest na dachach tych boksów na rowery obitych drzewem?