Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :)

Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :)

Monika5 22:26, 14 lut 2015

Trochę bazgrołów
przed domem mam posadzone 2 tuje maja już 20 lat ( nie ja je wsadzałam) myślę czy by je nie podciąć w zaznaczonym miejscu?

2 Lata temu je podcięłam od dołu do takiego stanu jak na zdjęciu i myślę czy od góry nie skrócić trochę?

I druga myśl obie tuje są z 3 części – myślę żeby, 2 które nie rośną prosto wyciąć przy samej ziemi i zostawić po 1 części ( zdobić takie drzewko z tui), ale nie wiem czy jak wytnę to czy się zabuduje, zazieleni, bo w środku suche tylko na zewnątrz zielono.

Czy to dobry pomysł z podcięciem i wycięciem 2/3 tui? Po ostatnich wichurach mocno nimi bujało.

a zaznaczone kółka to wyżej wymienione śliwy, wierzba i krzewuszka

Monika5 12:51, 16 lut 2015

Doradzi ktoś coś w sprawie tych drzewek?
Gardenarium 07:09, 18 lut 2015

Przesadź raczej różaneczniki spod tui. Mają za wąskie rabaty i wejdą na środek całego przedogródka i na ścieżki, Szkoda skracać te tuje.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:11, 18 lut 2015

Aż tak radykalnie to tui bym nie przycinała, ale formę można im nadać. Jeśli przytniesz radykalnie, taka jak pokazuje kreska, na górze będzie bardzo łyso i kilka lat potrwa zanim się zabuduje.

Instagram Ogrodowiska
Monika5 09:44, 18 lut 2015

Dziękuję Pani Danusiu za radę.
Różaneczniki zostają, ponieważ planuję usunąć ten murek koło nich a z drugiej strony tego ogrodzenia też nie będzie. Planuję przerobić podwórko, wiec miejsce się dla nich znajdzie do rozrośnięcia.
Jeśli za ładnych parę lat rozrosną się tak, że wyjdą na tą rabatkę przed nimi to tawuły przesadzę. Rh wybierałam takie małe maja się podobno rozrosnąć do 1, 5 m.
Przycięcie tui to też i z bezpieczeństwa, bo tegoroczne wichury mocno nimi bujały.
A co z tymi drzewkami ozdobnymi zostawić je czy przesadzić?? ( śliwy, rajskie jabłonki, perukowiec i wierzby)??
Monika5 14:10, 24 kwi 2015

Witam
Planuję w tym roku przerobić tą rabatę ma ona ponad 20 m długości.
Proszę doradźcie – coś tam wymyśliłam, ale nie wiem czy dobrze a nie chciałabym ciągle jej przesadzać – będę bardzo wdzięczna za cenne rady
rabata w całej długości.

i w kawałkach bo pierwsze zdjacie tak pod skosem

Monika5 14:20, 24 kwi 2015

Przepraszam za niesprzątnięte kubły, ale jestem na etapie pielenia tej rabaty i myślenia jak ją przerobić
Na skrajnych końcach są jałowce planuję je przyciąć i wyciąć te części, które się rozwarstwiły – najchętniej bym je całkowicie wycięła, ale może uda mi się je wyprowadzić w obeliski?
Pod parkanem planuję posadzić rząd tui kolumnowej, – ponieważ nie mam za dużo miejsca tam na inny rodzaj tui – jak z czasem zlikwiduję te ogrodzenie – które oddziela podwórko od ogródka to urośnie mi ładna zielona ściana dla tej rabaty i dla przed ogródka.
Murki no cóż jeszcze na razie muszą zostać: ( i trawa porażka, ale na razie tylko dosieję puste place a jak będę likwidowała te murki to trawnik będzie przerabiany
Monika5 14:25, 24 kwi 2015

Posadzone na tej rabacie są bzy i nie wiem, co z nimi robić – przycięłam i chce prowadzić wszystkie na drzewka a nie krzaki. Myślałam żeby miedzy nimi posadzić magnolie albo jeszcze dosadzić tych bzów? Nie wiem czy to dobry pomysł? Nie wiem, co można by było posadzić w tych przerwach miedzy bzami?

Monika5 14:33, 24 kwi 2015

Rh muszę przenieś w bardziej cieniste miejsce, bo nie radzą sobie zbyt dobrze na tej rabacie a w tej lini mniej więcej podsadzić 5 – 6 szt. hortensji potem 5 – 6 szt. róż i znów 5 – 6 szt. hortensji.

Wokół róż lawendę a wokół hortensji szałwię?? A może coś innego, ale nie wiem, co by pasowało z hortensją i nie wiem, co dać, jako najniższe piętro żurawki, ale jakie odmiany czy jakieś trawy? Doradźcie proszę

Hortensje to myślałam o limkach, ale nie wiem czy one nie za duże na tą rabatę a róże to nie wiem, jaką odmianę myślałam o czerwonych np. Ingrid Bergman?
Monika5 15:06, 24 kwi 2015

takie moje malunki