Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 16:01, 20 mar 2016

a tak w ogóle życzę wszystkiego dobrego w PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY
Dominika11 16:06, 20 mar 2016

Mam pytanie czy może ktoś wie, co robi się z cebulkami hiacyntów, tzn jak je przetrzymać, żeby nie po przekwitnięciu nie trzeba było wsadzać do np. ogrodu, a żeby przetrzymać je do następnego roku ??????????
Dominika11 16:12, 20 mar 2016

w B są krzaki owocowe tanie - kupiłam 2 malinki i wczoraj wsadziłam - teraz to w ogóle się nam będzie sypać malinek - no mam nadzieję
frezja 16:14, 20 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
Mam pytanie czy może ktoś wie, co robi się z cebulkami hiacyntów, tzn jak je przetrzymać, żeby nie po przekwitnięciu nie trzeba było wsadzać do np. ogrodu, a żeby przetrzymać je do następnego roku ??????????

A dlaczego nie chcesz do ziemi...gdzieś w rogu ogrodu posadź( moje poszły na rabatkę );pozwalając roślinom na spokojne zamieranie liści, pamiętajjeszcze o jednym, a mianowicie o dostarczaniu im wody, dopóki liście nie zaczną wyraźnie zasychać. Nie zaszkodzi też odrobina nawozu.

Podlewanie jest bardzo ważne, bo cebulki regenerują się po kwitnieniu i zbierają odpowiednie zapasy, aby móc równie pięknie zakwitnąć w przyszłym roku. Kiedy liście będą już suche, wykopujemy cebulkę.

agnieszka_m 16:18, 20 mar 2016

frezja napisał(a)

A dlaczego nie chcesz do ziemi...gdzieś w rogu ogrodu posadź( moje poszły na rabatkę );wykopiesz wtedy, jak czas na inne cebulowe gdzieś ok. sierpnia- września.Przesuszone, wyczyszczone, podzielone cebulki sadzisz ponownie na jesień.Możesz wtedy do donic też.

I tutaj popieram Ewę tak samo zrobiłam, najlepszy sposób
Dominika11 16:20, 20 mar 2016

tak właśnie pomyślałam, żeby nie wsadzać a przetrzymać - sama nie wiem
olga80 16:20, 20 mar 2016

no to witam w klubie u mnie też zimno
frezja 16:21, 20 mar 2016

agnieszka_malysa napisał(a)

I tutaj popieram Ewę tak samo zrobiłam, najlepszy sposób

Uzupełniłam mój wywód
Dominika11 16:23, 20 mar 2016

frezja napisał(a)

A dlaczego nie chcesz do ziemi...gdzieś w rogu ogrodu posadź( moje poszły na rabatkę );pozwalając roślinom na spokojne zamieranie liści, pamiętajmy jeszcze o jednym, a mianowicie o dostarczaniu im wody, dopóki liście nie zaczną wyraźnie zasychać. Nie zaszkodzi też odrobina nawozu.

Podlewanie jest bardzo ważne, bo cebulki regenerują się po kwitnieniu i zbierają odpowiednie zapasy, aby móc równie pięknie zakwitnąć w przyszłym roku. Kiedy liście będą już suche, wykopujemy cebulkę.
czyli po przekwitnięciu w doniczkach, wsadzić do ogrodu i zostawić do jesieni, potem wykopać i co dalej ...
frezja 16:26, 20 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
czyli po przekwitnięciu w doniczkach, wsadzić do ogrodu i zostawić do jesieni, potem wykopać i co dalej ...

Zostawić do czasu zaschnięcia, zamarcia liści...to będzie szybciej.Jesienią wkopiesz, tam gdzie chcesz