Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

14:54, 18 lis 2016
Dominika11 napisał(a)
a cis ???
albo z takich płaczących, przewieszających się do dołu ???

Nie wiem czy będą widoczne jak ci trawa urośnie
14:55, 18 lis 2016
Najlepiej kuliste
14:56, 18 lis 2016
Widziałam w realizacjach wysoko szczepione trzmieliny, ale lepiej może coś bardziej zielonego. cisy albo żywotniki
15:04, 18 lis 2016
Variegatusy też dobrze się komponują z rododendronami, ale to już nie drzewko. Za to liściaste i zimozielone.
kasia_w 15:07, 18 lis 2016

jak variegatus z zimozielonym to mam przed oczami zdjęcie które zacytowała iwka, mistrzowskie zestawienie.
Ale tam Ci ewidentnie drzewa/drzew brakuje- nigra byłaby super. Zimozielone są już tuje, może to wystarczy?I zagęścić trochę te wrzosy z przodu, one są całkiem ok zimą.

mam podobne zestawienie- nigra, variegatus, wrzosy. Ale na małym skrawku, u Ciebie to by dopiro ładnie wyglądało
Sylvana 15:13, 18 lis 2016

Dominika11 napisał(a)
pytanie za punktów 100

Mam na skalniaku/górce czy zwał jak zwał wsadzone 4 szt variegatusa - czy wsadzić coś do środka ???
Jezeli tak to co ???

wygląda to teraz tak, ale jak obetnę trawy na wiosne to jest łyso

Pytanie za 100 punktów - w jakiej rozstawie są posadzone trawy.
Min. rozstawa 120cm, wielkość docelowa 150cm szerokości i 200cm wysokości.
Jak dla mnie korona drzewa wystająca z traw - nie za bardzo, kolumnowe nie urosną - stłamszone bez światła.
Dopóki trawy są młode można zmienić układ - takie kombinacje wg mnie.
Dominika11 16:39, 18 lis 2016

iwka napisał(a)
a przed nimi masz berberysy jakieś? bo właśnie sobie pomyślałam o takich bystrych jak szefowa w zimozielonym chyba sadziła. No ale one zimą nie będą dawać efektu. No na pniu to kulki cisowe ładne albo tańsza wersja z żywotników

albo kolumnowe

są jakieś NN 3 szt bordowe wsadzone, a na brzegu są wsadzone na przemiennie laurowiśnie 3 szt i 2 sztuki derenia spaethii
Dominika11 16:46, 18 lis 2016

MonikA napisał(a)
Variegatusy też dobrze się komponują z rododendronami, ale to już nie drzewko. Za to liściaste i zimozielone.
myślę o nich, ale żeby podosadzać na skalniaku
Dominika11 16:49, 18 lis 2016

kasia_w napisał(a)
jak variegatus z zimozielonym to mam przed oczami zdjęcie które zacytowała iwka, mistrzowskie zestawienie.
Ale tam Ci ewidentnie drzewa/drzew brakuje- nigra byłaby super. Zimozielone są już tuje, może to wystarczy?I zagęścić trochę te wrzosy z przodu, one są całkiem ok zimą.

mam podobne zestawienie- nigra, variegatus, wrzosy. Ale na małym skrawku, u Ciebie to by dopiro ładnie wyglądało
mam wsadzone 3 szt pissardii, ale to na początku rabaty

a jakie to zestawienie możesz pokazać

a planuję też między wrzosami powsadzać kilka sztuk rododendronów, myślę, że ładnie by wyglądały. A możesz pokazać jak to wygląda u Ciebie ???
Dominika11 16:51, 18 lis 2016

Sylvana napisał(a)

Pytanie za 100 punktów - w jakiej rozstawie są posadzone trawy.
Min. rozstawa 120cm, wielkość docelowa 150cm szerokości i 200cm wysokości.
Jak dla mnie korona drzewa wystająca z traw - nie za bardzo, kolumnowe nie urosną - stłamszone bez światła.
Dopóki trawy są młode można zmienić układ - takie kombinacje wg mnie.

tam jest jakieś licząc od środka roślin po jakieś 130/150 cm - może faktycznie teraz tak łyso, bo się dopiero rozrastają

a jaki zrobić układ ??? co Ci się w głowie ułożyło ???