Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród, który ciągle zmieniam

Ogród, który ciągle zmieniam

Jag_58 21:35, 03 cze 2014

Edyta10 napisał(a)
Ale Rh pięknie Ci kwitnie, mój w tym roku się nie popisał.. cudownie wielką masz hostę! uwielbiam wszystkie hosty a widoczek z ławeczką w ukrytym zakątku piękny

Edytko wielkie dzięki trzeba przyznać ,ze rh w tym roku były piękne ,zima była dla nich łaskawa to się odwdzięczyłyhosty tez uwielbiam ławeczek mam 7 ale ta z widoczku to dzieło mojego M
asiach 21:44, 03 cze 2014

Jagoda teraz jeszcze kwitną ciemierniki? U mnie kwitły w luty a potem zaczęły padać to je przekopałam w inne miejsce (mój nowy nabytek od taty - dostałam jesienią tamtego roku. Teraz jeden powoli puszcza na nowo listki -może uda się odratować?
Miłego wieczoru
Jag_58 21:59, 03 cze 2014

asiach napisał(a)
Jagoda teraz jeszcze kwitną ciemierniki? U mnie kwitły w luty a potem zaczęły padać to je przekopałam w inne miejsce (mój nowy nabytek od taty - dostałam jesienią tamtego roku. Teraz jeden powoli puszcza na nowo listki -może uda się odratować?
Miłego wieczoru

Asiu one w zasadzie już nie kwitną ,ale kwiatki tak zostają na roślince do zimy tylko późnym latem , pojawiają się torebki nasienne ,u mnie same się rozsiewają dobrej nocki
asiach 22:02, 03 cze 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu one w zasadzie już nie kwitną ,ale kwiatki tak zostają na roślince do zimy tylko późnym latem , pojawiają się torebki nasienne ,u mnie same się rozsiewają dobrej nocki

U Ciebie się rozsiewa a u mnie ginie czyli jest po równo (ha ha ha)
Do jutra pa pa
iwonaal 22:39, 03 cze 2014

Pęcherznice posiadam, trzykrotki również niestety perukowca jeszcze nie, czas nabyć. A calie trzeba wykopać na zimę?
asiach 08:18, 04 cze 2014

Życze miłego dzionka
Jag_58 11:19, 04 cze 2014

iwonaal napisał(a)
Pęcherznice posiadam, trzykrotki również niestety perukowca jeszcze nie, czas nabyć. A calie trzeba wykopać na zimę?

Iwonka takie znalazłam zalecenia dotyczące calii

Pielęgnacja
Bulwy/kłącza należy sadzić od lutego do lipca, na głębokości od 6 do 10 cm. W celu zwiększenia plonów odmian kolorowych zaleca się namoczenie bulw przed posadzeniem w roztworze wodnym kwasu giberelinowego (50–100 mg/l). Po zbiorze kwiatów lub przekwitnięciu roślin należy stopniowo ograniczyć podlewanie, a następnie całkowicie go zaprzestać na okres około 1–1,5 miesiąca. Po tym czasie bulwy/kłacza należy wykopać, dodatkowo podsuszyć w przewiewnym miejscu i przechowywać w przewiewnych pojemnikach temperaturze 8–15 °C[29].

Rozmnażanie
Podział bulw/kłączy po zakończeniu okresu spoczynku lub z nasion (wiosną)[26]. Przy dzieleniu kłączy należy na poszczególnych jego odcinkach zachować przynajmniej dwa pąki, co gwarantuje skuteczną regenerację i kwitnienie zwykle już w następnym roku po podziale. Kłącza należy sadzić płytko, ponieważ silne ich zagłębienie przyczynia się do zapadania na choroby grzybowe i bakteryjne[12
Pozdrówka ,miłego dnia
Jag_58 11:22, 04 cze 2014

asiach napisał(a)
Życze miłego dzionka

Asiu dziękuję i odwzajemniam ,buziole dzisiaj czekam na mojego wnuczusia więc przebywanie na O będzie ograniczone aż do poniedziałku
Gocha 11:34, 04 cze 2014

Jagoda a gdybyś miała za dużo tych siewek ciemiernika i nikt by już nie był chętny na niego to ja bardzo chętnie przygarnę, nie mam do tej pory żadnego jeszcze. Pozdrawiam.
Jag_58 11:47, 04 cze 2014

Gocha napisał(a)
Jagoda a gdybyś miała za dużo tych siewek ciemiernika i nikt by już nie był chętny na niego to ja bardzo chętnie przygarnę, nie mam do tej pory żadnego jeszcze. Pozdrawiam.

Gosiu znajdzie sie i dla Ciebie jak będę szykowac dam znać i poproszę o adres ,myślę ,że w przyszłym tygodniu ,bo teraz będę miała wnuczusia u siebie więc raczej nie dam rady