Edytko wielkie dzięki trzeba przyznać ,ze rh w tym roku były piękne ,zima była dla nich łaskawa to się odwdzięczyłyhosty tez uwielbiam ławeczek mam 7 ale ta z widoczku to dzieło mojego M
Jagoda teraz jeszcze kwitną ciemierniki? U mnie kwitły w luty a potem zaczęły padać to je przekopałam w inne miejsce (mój nowy nabytek od taty - dostałam jesienią tamtego roku. Teraz jeden powoli puszcza na nowo listki -może uda się odratować?
Miłego wieczoru
Asiu one w zasadzie już nie kwitną ,ale kwiatki tak zostają na roślince do zimy tylko późnym latem , pojawiają się torebki nasienne ,u mnie same się rozsiewają dobrej nocki
Pielęgnacja
Bulwy/kłącza należy sadzić od lutego do lipca, na głębokości od 6 do 10 cm. W celu zwiększenia plonów odmian kolorowych zaleca się namoczenie bulw przed posadzeniem w roztworze wodnym kwasu giberelinowego (50–100 mg/l). Po zbiorze kwiatów lub przekwitnięciu roślin należy stopniowo ograniczyć podlewanie, a następnie całkowicie go zaprzestać na okres około 1–1,5 miesiąca. Po tym czasie bulwy/kłacza należy wykopać, dodatkowo podsuszyć w przewiewnym miejscu i przechowywać w przewiewnych pojemnikach temperaturze 8–15 °C[29].
Rozmnażanie
Podział bulw/kłączy po zakończeniu okresu spoczynku lub z nasion (wiosną)[26]. Przy dzieleniu kłączy należy na poszczególnych jego odcinkach zachować przynajmniej dwa pąki, co gwarantuje skuteczną regenerację i kwitnienie zwykle już w następnym roku po podziale. Kłącza należy sadzić płytko, ponieważ silne ich zagłębienie przyczynia się do zapadania na choroby grzybowe i bakteryjne[12
Pozdrówka ,miłego dnia
Jagoda a gdybyś miała za dużo tych siewek ciemiernika i nikt by już nie był chętny na niego to ja bardzo chętnie przygarnę, nie mam do tej pory żadnego jeszcze. Pozdrawiam.
Gosiu znajdzie sie i dla Ciebie jak będę szykowac dam znać i poproszę o adres ,myślę ,że w przyszłym tygodniu ,bo teraz będę miała wnuczusia u siebie więc raczej nie dam rady