Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty / skalniaka przy wejściu do domu

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty / skalniaka przy wejściu do domu

Lamaze 13:49, 12 kwi 2014

proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy wejściu do domu.
Chcę na niej zachować klon palmowy, iglak z tyłu i liściaste krzewy po prawej stronie. Myślę o jakimś skalniaku, ale nie chcę usypywać góry. Macie jakieś pomysły? Jest tu mało bezpośredniego słońca - teren zwrócony jest na północny wschód, od słońca osłania bryła budynku.

załączam zdjęcia stanu aktualnego od frontu i z boku - od strony wejścia do domu.

Gardenarium 15:06, 12 kwi 2014

Skalniak na płskim terenie to nie skalniak, musisz inaczej tę rabatę nazwać. Kopiec jest niemodny, skał i wzniesień tutaj nie zbudujesz, rośliny skalne znikną, kamienie plus rośliny skalne będzie nieładnie.

Wniosek:

nie sadź tutaj roślin skalnych, tutaj potrzebujesz czegoś wyższego, nawet małego drzewka. Klon w tym miejscu tak przy krawężniku nie wygląda dobrze, za blisko, rabata będzie niezrównoważona jeśli mogę tak to nazwać, To już raczej pasuje stylistyka japońska, z klonem głazem, strzyżonymi poduchami roślin zimozielonych i wyżwirowanymi powierzchniami. Skalne ewentualnie na brzegu, udające mech. Mogą być kwitnące (floksy szydlaste, głodek)

Instagram Ogrodowiska
Lamaze 10:26, 01 lip 2014

rabatka obecnie wygląda tak, ale pewnie za rok będę ją zmieniać Zachorowałam na bukszpanowe kule w połączeniu z trawami i żurawkami.
Na tyle planuję strzyżone cisy.

Lamaze 15:23, 14 lip 2014

Raz jeszcze proszę o pomoc - oto aktualny stan rabaty.

Poradźcie, czy z tyłu dawać cisy (do strzyżenia, jako wyższe tło rabaty), czy to będzie za dużo? Może lepiej dokupić żółtych ostrokrzewów i obsadzić nimi cały tył? Czy na prawej części z kamieniami wywalić kosówki i dać więcej kiścieni (to ten jeden liściasty krzaczek w głębi).
To, co się tworzy w środku (żurawki plus turzyce) podoba mi się i chcę to pociągnąć dalej na części z korą.

Lamaze 10:49, 20 kwi 2015

Zmian w rabacie przy wejściu do domu ciąg dalszy. Po pierwsze zostala zmniejszona o połowę, przednia część została zmieniona na trawnik.
Śliwa wiśniowa została przesunięta nieco w prawo, klon palmowy będzie rósł na trawniku, został odsunięty od wejścia. Rabata ma być wysypana jasnym grysem. Baaardzo proszę o pomysły na jej zagospodarowanie. Podobają mi się bukszpany łączone z turzycami i żurawkami. A może coś innego? Z tyłu chciłabym coś zielonego, dającego wyższe zimozielone tło. Może thuje szmaragd cięte na żywopłot do wysokośc parapetu? Nadadzą się?
Może jakieś inne rośliny tutaj dać? Zależy mi, żeby ta rabata wyglądała ładnie przez cały rok. Jest zacieniona, słońce dociera tu tylko rano.

Załączam zdjęcia. Pomóżcie, proszę!!

tak ma wyglądać po dosianiu trawy i dołożeniu kamyków

czarna_aga 14:54, 20 kwi 2015

Wydaje mi się, że tutaj nie potrzebne są z tyłu tuje.
Wystarczą kulki bukszpanu + jakiś iglak stożkowaty + wypełnienie z traw i na brzegu żurawki
Lamaze 15:19, 20 kwi 2015

dziękuję za opinię.
Jednak chcialabym z tylu coś wyższego, zimozielonego. Tylko co...
Myślę też, żeby klon palmowy przenieść w ogóle w inne miejsce ogrodu, także na tą chwilę zostalaby tylko śliwa wiśniowa.
Lamaze 11:07, 23 kwi 2015

Klon przeniesiony.
Na rabatę powędrują 2 trzmieliny na pniu - jedna wyższa, druga niższa - chcę je dać po lewej stronie rabaty. Po prawej trzmieliny żółto-różowe tworzące "skarpetkę" dla śliwy wiśniowej.
Z kolei na środku myślę o 3 bukszpanowych kulach różnej wielkości, żurawkach w bordowych kolorach i może jakichś turzycach? No i za bukszpanami hortensje bukietowe Limelight - czo one dadzą radę, czy będą ładnie kwitły w tym miejscu? Jest osłonięte od wiatru, ale słońce jest tylko do. ok 11.

Proszę o opinie, czy taki plan ma sens