Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Eksperymentarium

Eksperymentarium

Karabela 12:29, 06 cze 2015

Myslalam o trawach, tylko czy miskanty czy rozplenice? Może jakies mniejsze krzewy? Może zimozielone? Fajnie zeby jakiś kolir, jesteśmy tu głównie latem. ..
Gardenarium 11:44, 07 cze 2015

Karabela napisał(a)
Na lesniej działce pod czerwona leszczyna... bardzo sucho, kompletnie nie wiem co posadzić. ..

Pod czerwonym drzewem to skoro sucho dereń o białych lub żółtcyh listkach, ale najlepiej by było wykopać dobre doły, nakłaść kompostu oddzielić folią w pionie od korzeni leszczyny, zalewać i posadzić hortensje bulietowe.

Musisz je zalewać dobrze, ale czy tam aby nie jest za ciemno? Jak za ciemno to tylko derenie i hosty. Hosty żółte albo biało obrzezone.

Instagram Ogrodowiska
Karabela 11:47, 07 cze 2015

Dzieeekuje!! Ciemno nie ale sucho jak diabli...
nicol21 22:36, 07 cze 2015

Świetnie się teraz taras prezentuje! Dużo lepiej niż wcześniej, choć wtedy zły nie był
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Pszczelarnia 11:53, 08 cze 2015

Karabela napisał(a)

a ja panikara.... rolnice lepiej ale też trzeba je zwalczać? Bo mi nic zywego w tym ogrodzie nie zostanie. .

I ja się nad tym zastanawiam. Pocieszam się, że mam za duży ogród, żeby wszystko co nieoporządane wytłuc.

Piękna kolekcja róż. A ta francuska zapomniana mnie zaintrygowała.
Gabisia 18:02, 08 cze 2015

Karabelciu, ja też mam ziemię wsiową.
Suchą bardzo.
Dają radę u mnie: sosny, jałowce, berberysy, wierzby (hakuro), brzozy (w mokrzejszym miejscu), jabłonka.
O dziwo rośnie u mnie jedna magnolia.

Też nie wiem co sadzić, bo jesteśmy tam góra dwa razy w miesiącu…

Planuję zasadzić jarząbki szwedzkie (polecała mi Pszczółka), jedno duże drzewo (nie wiem jakie, ale szybko rosnące, co by cienia dało).

Zasadzę jeszcze derenie i choinę kanadyjską.

Buziak!
Karabela 23:37, 08 cze 2015

Gabisia napisał(a)
Karabelciu, ja też mam ziemię wsiową.
Suchą bardzo.
Dają radę u mnie: sosny, jałowce, berberysy, wierzby (hakuro), brzozy (w mokrzejszym miejscu), jabłonka.
O dziwo rośnie u mnie jedna magnolia.

Też nie wiem co sadzić, bo jesteśmy tam góra dwa razy w miesiącu…

Planuję zasadzić jarząbki szwedzkie (polecała mi Pszczółka), jedno duże drzewo (nie wiem jakie, ale szybko rosnące, co by cienia dało).

Zasadzę jeszcze derenie i choinę kanadyjską.

Buziak!

u nas to kawałek prawdziwego lasu - 40 metrowe brzozy, sosny, akacje i nawet jeden dąb suuuucho... rok temu posadziłam hosty i dały radę więc dosadzę, hortensje stoją na razie w miejscu ... teraz próbuje derenie, tez myślę o jarzębinie (to jarząb szwedzki? bo muszę wybrac odmianę), chcę na jesień dosadzić z 5 mniejszych brzóz - chyba doorenbosy

dzięki za info buziak
Karabela 23:38, 08 cze 2015

nicol21 napisał(a)
Świetnie się teraz taras prezentuje! Dużo lepiej niż wcześniej, choć wtedy zły nie był

dzięki dziś upolowałam jeszcze super parasol, się dzieje
Karabela 13:24, 09 cze 2015

Blue Girl

bordowa to Ascot

od lewej Wildeve, Abraham Darby, Winhester Cathedral, na górze Genereus Gardener
Karabela 13:25, 09 cze 2015