Witaj Ewela,
wpadłąm z rewizytą. Masz olbrzymi areała w porownaiu z mioim a przez to i duże pole do popisu - mnie powolutku zaczyna doskwierac brak miejsca na rbatach a kolejnych nie chce tworzyc bo musze zostawic ciągi komunikacyjen w ogrodzie dla siebie i dla psa. Mam dużą suke dobermanke, na szczescie nie niszczy wiele, nie kopie ale za to podskubuje świeże listki - ostatnio podżerała pąki w mnagnoli i namietnie obgryza świeże źdźbła rozplenicy. Przede wszystkim zaś zostawia wypalone plamy na trawniku...........no ale cóż coś za coś.........bezgraniczna miłośc i oddanie warte jest tych kilku niedogodniści.
Wracjaąc do twojego ogrodu - widze że podjełas decyzje o geometrycznym kształcie rabat - o prostej lini brzegowej - to juz cos mamy tu na O kilka wybitnych ogrodów o takim nowoczesnym charakterze, pooglądaj, powybieraj co ci sie podoba i nanies na plan a my doradzimy

Wzorcowym ogrodem o geometrycznej lini rabat jest "Madzenie ogrodnika...kiedyś tu" u naszej Marzenki ale też Wieloszka ma nwoczesny sliczny ogród, jest też "Ogród do kwadratu", "Ogrodowy powrót do dzieciństwa" u Polinki tez ma podobna linie rabat, "Ogród dla roślin o mocnych nerwach" u Gabisi, "Ogród Tosi" gdzie projekt robiła nasza szefowa Danusia......itd itp napisałam tylko kilka które mi tak spontanicznie przyszły do głowy ale na pewno jest ich wiecej.
Styl rabat juz jest - teraz początek planu - radze ci przesledzic np. watek Marty "Zielonej ogrodniczki marzenie o zielonym ogrodzie" gdzie widać jak ona stopniowo przygotowywała sie do wypełniania rabat roslinami, możesz ją poprosic to zrobi ci nawet komputerowa symulacje rabaty jak wrzucisz jej fotke i powiesz jakie rośliny byś chciała. Ten twój rząd tujek kojarzy mi sie z kolejnym ogrodem - "Szmaragdowy zakatek" gdzie też niedawno Nikita dosadzała i wciąz dosadza rośliny do swoich szmaragdów. Ona tez robi wczesniej symulacje na komputerze.
Doradzając jak zasłonic te brzydkie gołe nogi od tujek to mozliwości jest dużo, ważne jaka wystawa jest tej rabaty - czy np. słonce jest tam caly dzien czy nie, mogłyby to byc hortensje limlight albo vanilki z trawami żeby nadac lekkości nasadzeniom - np. z miskantami morning llight a przed nimi zurawki i którys z czrexów np. ever gold albo ice dance.( zobacz w wizytówce u Any - watek "Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem" jak pięknie wygląda szpaler hortensji podsadzony niższym pietrem żurawek)
Popatrz tez na te :"seriale" z realizacji ogrodów które robiła nasza szefowa Danusia - tam dokładnie widac jak układa pietrami nasadzenia, jak komponuje rabaty np w wątku "Ogród z lustrem" albo "Ogród przy białym domu". Nie przerażaj sie , nie musisz od razu tak jak Danusia kupowac drogich cisów na pniu - można je zastąpic tanimi trzmielinami, nie musisz od razu wydawac fortuny, można to robic stopnowo jak np. Marta w "Zielonej Ogrodniczki marzeniu..."
Poza tym wiele osóab tu na forum koresponduje ze sobą, dzieli sie sadzonkami, wysyła je, rozdaje wymienia....Musisz bywac w wielu wątkach, udzielac sie to i do ciebie zajrzy ktoś doradzi, cos podpowie.
Pozdrawiam i bede tu wpadać ! Powodzenia !