Dziękuje wszystkim za porady spróbuję użyć piły zobaczymy co będzie , ale już posadziłem na zapas buka purpurea tricolor rośnie jak oszalały pozdrawiam
To mszyca wierzbowa. Stosować środki owadobójcze kontaktowe, np Fastac, Karate itd. Wierzby są "kochane" przez choroby i przez szkodniki, stąd ich krótkowieczność. Zaatakowane czy zainfekowane dużo tracą na dekoracyjności. O wycięciu sam zdecyduj.
Witam. Mam problem z wierzbą Hakuro, mianowicie wierzba wsadzona ok. 3 miesiecy temu, po przycięciu rośnie jak szalona. Problem pojawił się kilka dni temu i jest nim Krytoryjek olchowiec oraz mszyce. Kupiłem i muszę szybko zastosować Fastac 100 EC, problem w tym że nie mam pojęcia jakie stężenie zastosować aby nie zaszkodzić wierzbie. Szukałem w internecie i i znalazłem kilka sprzecznych ze sobą informacji na ten temat. Dlatego serdecznie proszę o pomoc. Pozdrawiam
Fastac 100 ECnależy stosować w stężeniu od 0,1% /mszyce, przędziorki i in./ do 0,5% /gąsienice, chrząszcze/. Zakres stężeń obejmuje liczebność, wiek i zagęszczenie szkodnika.
Dziękuję za szybką odpowiedź, zabieg zrobiony Fastac 100 EC ze stężeniem zgodnie z poradą, teraz tylko czekać na efekty. Jeszcze raz dziekuję i serdecznie pozdrawiam.