Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony » Edycja postu

Ogródek Iwony

polinka 18:07, 09 sie 2015

I kolejny podlany ogród! Coś Dolny Śląsk nie po drodze dla deszczowych chmur
Toszka 19:23, 09 sie 2015

Iwonko, dzis doczytalam, ze udalo ci sie rozgryzc zasade trojkata. Przepraszam, ze podrzucilam haslo i zostawilam forum z niewiadoma... nie ma mnie od jakiegos czasu w domu, nie odpoczywam -bynajmniej- i do komputera moge doskoczyc na chwile
na dokladke mam kretynska klawiature, na ktorej szukanie liter i pisanie doprowadza mnie do bialej goraczki... ale jutro wracam i nadrobie temat
Napia 19:55, 09 sie 2015

Fajny poradnik projektowania i doboru kolorów. Niby wiadomo, co do siebie pasuje, ale w praktyce bywa różnie.
A jak Twój klonik przeżył upały?
Malgosik 22:13, 09 sie 2015

polinka napisał(a)
I kolejny podlany ogród! Coś Dolny Śląsk nie po drodze dla deszczowych chmur

Ponoć tej nocy ma być burza we Wrocławiu.
polinka 07:56, 10 sie 2015

Malgosik napisał(a)

Ponoć tej nocy ma być burza we Wrocławiu.

I duupka Ani kropli deszczu...
Mirka 08:56, 10 sie 2015

Iwonko zazdroszczę deszczu u mnie susza a nie mam wody na działce wszystko klapło jak na jesieni anabelki bez liści nie wiem czy się odbudują wiosną.Juz mam dość tych upałów.Będą fotki zakupów?
szemusia 10:06, 10 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Byłam w szkółce. Kupiłam klona jesionolistnego Odessanum, jedynego w moich szkółkach, takiego jak ma Mira, Karol i Ewa Bacowa. Do tego dwie śliwy wiśniowe Nigra. Jako gratis wpadła mi do auta perovska i liatra, bo kompozycji takiej pozazdrościłam Kasi
Klon był jeden szczepiony na 1,50 początek korony. Zmieniła mi się więc koncepcja nasadzeń. Będzie rósł pojedyńczo. Z boku wjazdu, a nie jak planowałam blisko płotu. Drzewka przywiezione, postawione w cień. Ja schowałam się do domu. Na zewnątrz patelnia. 42 stopnie w cieniu.

I zakupy dokonane. Doczytałam też, ze posadzone.
Początkowo klony miały być po obu stronach wjazdu? Dobrze pamiętam? Planowałaś tam dwie równoległe rabaty? Koncepcja się zmieniła, czy coś przegapilam?
Fajnie, ze popadało, roslinkom łatwiej będzie się przyjąć w naturalnym deszczu.

U mnie problemem są drzewka szczepione. Trudno dostać coś wyższego niż 1,5 - 1,6 Mam nadzieję, że jesienią będzie większy wybór...
Iwk4 10:13, 10 sie 2015

Mirko, bendom.
Już posadzone

Wreszcie mam czas, nikt mnie nie goni, nic ode mnie nie chce, niektórzy jeszcze śpią
A ja zdążyłam rano wsadzić trzecią śliwę i zrobić obchód ogrodu z aparatem
Najpierw poodpisuję na zaległe wpisy - od piątku nie odpalałam kompa, tylko z telefonu z doskoku.
M chyba ma jakąś fobię komputerową,co chciałam wejść na Forum, on jęczał Odpuściłam sobie. Za to dziś nadrobię.
Za to znalazłam nowy sposób na zaangażowanie go w decyzje ogrodowe. Czasami czegoś nie jestem pewna, zdarza się, że jedną rzecz, zanim ktoś potwierdzi, że jest dobrze - przesadzam kilka razy. Dopiero, jak widzę naocznie i nie mam wątpliwości -zostawiam. Ale czasami nie jestem zadowolona z efektu i wtedy potrzebuję drugich oczu, wsparcia, podpowiedzi. Pytam się więc Zbyszka, którą koncepcję by wybrał -ja podaję mu kilka, za i przeciw, mówię, co mi przeszkadza. On na to, ze mam decydować sama i się go nie pytać. No to ja, że idę zapytać się dziewczyn na Ogrodowisko (chłopcy - wybaczcie, ale o Was celowo głośno nie wspominam ) Po czym zapada szybka decyzja e-Ma: Tak i tak. Oczywiście i tak czasami potem zmieniam
Iwk4 10:13, 10 sie 2015

Najpierw śniadanko - moje już zjedzone.
Jak obserwuję ptaki, bączki i motyle, największy ruch w interesie jest rano. Stołówka aż brzęczy

Iwk4 10:18, 10 sie 2015

Efffa napisał(a)
Iwka, Sylwia ma zółtego Shirasawy Aureum, ale nie wiem czy o taki Ci chodzi!

Ewelina, dziękuję za podpowiedź. Weszłam do Sylwi i przepadłam. Muszę znaleźć w końcu czas na przeczytanie jej wątków. Zawsze odkładałam to na później, a tam jest tyle inspiracji
CZĘŚĆ 1
CZĘŚĆ 2
WIZYTÓWKA SYLWII OGRODU