Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony » Edycja postu

Ogródek Iwony

ren133 15:12, 14 wrz 2015

A te zwykłe jeżówki są naprawdę niezwykłe

Jakie to odmiany?
Iwk4 15:45, 14 wrz 2015

Te Reniu kupowałam na innym stoisku. Nie miały nazwy, ale były tańsze.
olga80 17:41, 14 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Kasiu, Karol, Olga - pozdrawiam
Thomas znowu kwitnie

jak olądam róże w różnych ogrodach u Ciebie u Marzenki w kamiennym to marzę o różance u siebie muszę przez zimę doszkolić się w tym temacie
olga80 17:43, 14 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Zobaczcie, jak zmienia się stan roślinek na przestrzeni roku:
12 wrzesień 2014:

17 wrzesień 2014:

Dzisiaj, 14 wrzesień 2015 - pożarły rozchodniki:

cudnie wyglądają
L00zak 17:59, 14 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Zobaczcie, jak zmienia się stan roślinek na przestrzeni roku:
12 wrzesień 2014:

17 wrzesień 2014:

Dzisiaj, 14 wrzesień 2015 - pożarły rozchodniki:

Super te porównania, nie wspomnę o rabacie pięknie
Dorota123 19:15, 14 wrz 2015

Iwonko z trawnikiem też walczę cały rok, nawet M mi pomaga. Wyplewił ręcznie cały trawnik (sam przerobił takie ustrojstwo i zrobił coś podobnego jak pokazywała Maja w ogrodzie u Vivy), żebym przypadkiem nie chciała go opryskać kolejny raz. Dosiewałam nasiona trawy, bo wzeszła dość rzadko, ile ja ziemi kompostowej się odźwigałam, żeby przykryć nasiona.Teraz gdy już wschodzi mam tak mało wody w studni, że nie mam jej czym podlać. Chyba nie przetrwa jeśli nie będzie deszczu.
Iwk4 21:39, 14 wrz 2015

Michał, Olga, te porównania świadczą o tym, że roślinki po posadzeniu potrzebują czasu. Ogród uczy cierpliwości. Często zachwycamy się rabatami u kogoś takimi w czasie świetności. Zawsze się wtedy zastanawiam, jak zrobić, aby osiągnąć taki efekt. Początki wcale nie są takie efektowne. Hortensje w zeszłym roku były jeszcze słabo ukorzenione. Potrzebowały czasu, szybciej kwiaty zbrązowiały niż się wybarwiły.
Teraz ten kawałek mi się podoba, choć rozchodniki posadzone bezpośrednio przy hortensjach zostały przez nie zagłuszone. Muszę je stamtąd przesadzić .

Nie pasuje mi jednak przejście kolorów na ognistą rabatę w głębi widać żółty - pracuję nad zmianami. Żółto kwitnące roślinki przenoszę obecnie na rabatę bylinową żółto-niebieską, tu zostawię kolory: bordowy, fiolet.
Musi zaczynać się odcieniami fioletu: Szałwia, ale nie wiem, co jeszcze... może ostróżki w przyszłości dokupię ... Nie do końca jestem pewna, czego chcę. Ciągle szukam inspiracji.
To żółte kółko - kolory do poprawy.
W głębi jest dalej tak:
Żółcie przeniosę na żólto-niebieską bylinową.

Iwk4 21:39, 14 wrz 2015

A na tej rabacie zostaną takie kolory:

Iwk4 21:44, 14 wrz 2015

Dorota123 napisał(a)
Iwonko z trawnikiem też walczę cały rok, nawet M mi pomaga. Wyplewił ręcznie cały trawnik (sam przerobił takie ustrojstwo i zrobił coś podobnego jak pokazywała Maja w ogrodzie u Vivy), żebym przypadkiem nie chciała go opryskać kolejny raz. Dosiewałam nasiona trawy, bo wzeszła dość rzadko, ile ja ziemi kompostowej się odźwigałam, żeby przykryć nasiona.Teraz gdy już wschodzi mam tak mało wody w studni, że nie mam jej czym podlać. Chyba nie przetrwa jeśli nie będzie deszczu.

Dorotko, mamy ten sam problem zbyt piaszczystej ziemi. Aby ją uszlachetnić, trzeba nakładu pracy ale też finansów. Nie dałam rady w tym roku, a o systemie nawadniania mogę pomarzyć tylko. Ziemia - potrzebuję więcej kompostu, w tym roku wszystko włożyłam na rabaty.
Przez zimę muszę się zastanowić, co dalej...
L00zak 21:47, 14 wrz 2015

Iwonko jaka trawkę wsadziłabyś do towarzystwa dla Berberysa Rosy Rocket ?