Ewuniu . każdy ma swoje zasady w ogrodnictwie . ja przesadzam kiedy chcę .nie pilnuję terminów . jakos mi sie do tej pory udaję . mam duzo doświadczeń ,że jak dobrze obkopane to nawet w lipcu przesadzałam azalie japońskie i świerka conikę i tez sie wszystko przyjęło , zasada moja to tylko to
- że obkopuje do przesadzania tyle szerokości rośliny co ma szeroką koronę . wykopuję dół w nim mieszam ziemię z kompostem ( to działa jak naturalna mikoryza) i wlewam wodę . robi się taka ciapa . do tego wsadzam bryłę z rośliną i nie ma bata .
-nie przesadzam na ostrym słońcu i upale .
- po przesadzeniu w ten sposób nie podlewam nadmiernie rośliny
Aniu nawozu do sadzenia stosuj ostrożnie . po wykopaniu dołu zmieszaj z ziemią łopatę nawozu. a potem przysyp jeszcze warstwa ziemi i dopiero sadź . tak żeby początkowo korzenie nie miały styku z nawozem .
nie mogę wyjść z twojego ogrodu ilekroć do niego zajrzę, nie mogę się oderwać. Twoje azalie rozkładają mnie na łopatki i długo nie mogę się podnieść . Masz tyle różnorodnych roślin, a twój ogród to dla mnie ideał do którego zamierzam z uporem maniaka dążyć. Proszę powiedz z czego masz zrobione te kapitalne murki, czy to jakiś piaskowiec ?. Sama układałaś ?, luzem czy na jakąś zaprawę ?