Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

alinak 21:06, 03 paź 2014

eee_taam napisał(a)
witaj dzisiaj mnie tu przywiało i odrazu sie wymadrze...sory ...jak cos to wykasuje ..tylko daj cynk

a tak trawnik dac i te wrzosy zostawic jak sa a pomyslec co obok swierków srebrnych?

wtedy słup sie zmisci w rabacie i go obsadzisz jakims pnaczem moze milin?

Justi własnie się skłaniam ku temu .przy świerkach sa 3 rododendrony i gracilimusy między nimi .w przodzie zaś carex preire fire ,myślę jeszcze czy tego żywopłotka bukszpanowego nie wywalić i zostawić tylko trawy przed rodonkami .
pod świerkami jest runianka od Sebka .
irga musi zostać bo zasłania zbiornik na deszczówkę ale będzie bardzo niziutko cięta

alinak 21:09, 03 paź 2014

Bardzo wam dziękuje z pomoc .podoba mi sie Danusi pomysł z ta trawą i wyspą z magnolią , ale bardziej z powodu zbyt dużej roboty skłaniam się do tego pomysłu żeby:

-wyprostować ścieżkę totalnie
-wyrzucić modrzewia
-jeszcze wyrzucę te nieszczęsne trzmieliny na pniu
-magnoli muszę skrócić koronę ok. 1 metra
-wszystkie bukszpany na wiosnę ładnie przyciąć żeby uzyskać efekt zróżnicowania
07_Rene 21:14, 03 paź 2014

Bardzo chętnie Nie chciałam się tak sama brutalnie wpraszać Napisz o której mam się wstawić
Alina, myślę też intensywnie o Twoim przedogródku, może nie mam tyle wiedzy, żeby doradzać, ale powiem co czuje. Wydaje mi się, że ta ścieżka to fajny pomysł. Wyrównałabym ją tak jak piszą wyżej, żeby miała równą szerokość, ale te fale są jak najbardzie ok. Twój ogród nie jest formalny, a rosliny sadzone w rządku pod linijkę, więc myślę, że pomysł ze ścieżką współgra z resztą ogrodu. O żwirze sama pomyślałam w pierwszej chwili, ale to u Ciebie nie pasuje.
W tej części rabaty z wrzosowiskiem, rosliny idą piętrowo, im bliżej domu tym wyższe, przynajmniej ja to tak widzę i to też mi sie podoba. Może ze zdjęć faktycznie trochę chaotycznie to wygląda, ale wiem że zdjęcia do końca nie oddają stanu faktycznego. A modrzew rzeczywiście jakiś nie ten teges...
ana_art 21:16, 03 paź 2014

jak przytniesz bukszpany to tez będzie inaczej wyglądać nie wiem, ale ja by zostawiła chyba te buksy przed rodkami.
wrzosowisko jest cudniste, broń Boże nie dotykaj!
alinak 21:17, 03 paź 2014

A czy ja wyrzucę modrzewia to nie lepiej będzie tam wywalić berberysy bagatela a wsadzić cała połać suchodrzewu -to co jest po drugiej stronie ścieżki pod magnolią?

21:19, 03 paź 2014
a własnie miałam napisac ze tam sie prosi zywopłocik z bukszpanu tylko trzeba go zaczac od ogrodzenia, prawi na irdze sie skończy

duza powierzchnia a słabo widac na zdjeciach, najpierw zrób zarys rabaty a przesazanki bedziesz robic pomału,

rododendrony chyba dobrze ale sa małe to nie umiem ocenic ,( trawy narazie ignoruje bo z tym mozna latac po 5 razy w sezonie.)

nie wiem co to za stozek przed swierkami srebrnymi ale mi sie nie podoba tam.

i widze tuję wschodnia posd srebrnym swierkiem (ja osobiscie ich nie lubie mam dwie i ida coraz blizej "wyjscia") ale jak ma byc tam tuja to cały rzad wzdłuz ogrodzenia tymi tujami mi sie wydaje trzeba obsadzic ...ale pewnosci mi brak

alinak 21:22, 03 paź 2014

07_Rene napisał(a)
Bardzo chętnie Nie chciałam się tak sama brutalnie wpraszać Napisz o której mam się wstawić
Alina, myślę też intensywnie o Twoim przedogródku, może nie mam tyle wiedzy, żeby doradzać, ale powiem co czuje. Wydaje mi się, że ta ścieżka to fajny pomysł. Wyrównałabym ją tak jak piszą wyżej, żeby miała równą szerokość, ale te fale są jak najbardzie ok. Twój ogród nie jest formalny, a rosliny sadzone w rządku pod linijkę, więc myślę, że pomysł ze ścieżką współgra z resztą ogrodu. O żwirze sama pomyślałam w pierwszej chwili, ale to u Ciebie nie pasuje.
W tej części rabaty z wrzosowiskiem, rosliny idą piętrowo, im bliżej domu tym wyższe, przynajmniej ja to tak widzę i to też mi sie podoba. Może ze zdjęć faktycznie trochę chaotycznie to wygląda, ale wiem że zdjęcia do końca nie oddają stanu faktycznego. A modrzew rzeczywiście jakiś nie ten teges...

Renia własnie tera wszystko rośnie chaotycznie nie przycinane , bo bałam się przycinać przed przesadzaniem , bo nie jestem pewna jak to w zimie przetrwa . to stare krzewy . ścieżka musowo prostowana będzie .
alinak 21:27, 03 paź 2014

eee_taam napisał(a)
a własnie miałam napisac ze tam sie prosi zywopłocik z bukszpanu tylko trzeba go zaczac od ogrodzenia, prawi na irdze sie skończy

duza powierzchnia a słabo widac na zdjeciach, najpierw zrób zarys rabaty a przesazanki bedziesz robic pomału,

rododendrony chyba dobrze ale sa małe to nie umiem ocenic ,( trawy narazie ignoruje bo z tym mozna latac po 5 razy w sezonie.)

nie wiem co to za stozek przed swierkami srebrnymi ale mi sie nie podoba tam.

i widze tuję wschodnia posd srebrnym swierkiem (ja osobiscie ich nie lubie mam dwie i ida coraz blizej "wyjscia") ale jak ma byc tam tuja to cały rzad wzdłuz ogrodzenia tymi tujami mi sie wydaje trzeba obsadzic ...ale pewnosci mi brak

Justyna thuje nie są moje , to sąsiadki .rzeczywiście takie sobie . a brakuje dlatego że tam już wjazd do garażu w ziemi utopiony ma sąsiadka ...widzisz tak na końcu deski ?-to własnie to . dlatego ja posadziłam świrki . już 13 lat temu nie podobały mi sie takie jednolite żywopłoty ,tylko mieszane .

rodonki są dośc duże ..no rzeczywiście na tych fotach to nic nie widać

stożek pod świerkami to świerk conika .
21:28, 03 paź 2014
znikam ...kiedys przyjde podgladac znów ale...

wydaje mi sie ze najpierw zrób linie trawnika ...w wersji ostatecznej!

wywal co ci sie nie podoba!

a co na rabatach bedzie sie działo to na potem zostaw te zagwostki. za duzo jak na jeden wieczór rebusów zadalaś

alinak 21:29, 03 paź 2014

ana_art napisał(a)
jak przytniesz bukszpany to tez będzie inaczej wyglądać nie wiem, ale ja by zostawiła chyba te buksy przed rodkami.
wrzosowisko jest cudniste, broń Boże nie dotykaj!

Ania i buksy i żywopłot , bo taki wyżeł się zrobił . muszę ściąć o połowę na wiosnę
myślisz żeby wrzosy zostawić ?.