Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Pszczelarnia 23:27, 11 paź 2011

A ja o wiąza jeszcze chcialam zapytać i mi wcięło wpis. Jak rośnie u Ciebie, jest konkurencją dla innych nasadzeń drzewiastych? I o tę kalinę, jaka to odmiana... ? Tak masz rację co do podlewania tak jest. Trzeba im zapewnić dobre miejsce i kompost .
monteverde 23:32, 11 paź 2011

a mnie podoba się szpaler tych szmaragdów a kalina jak się nazywa?
alinak 23:42, 11 paź 2011

oj dziewczyny nazwę mi wcięło , bo nie zapisałam. ma fajny pagodowy pokrój,
o którego wiąza pytasz , bo mam 3 - wredei -holenderski , górski pendula i Hilary -miniaturowy. pod holenderskim rosną hosty bez problemu a obok drugiego egzemplarza rośnie perukowiec - buja jak złoto . pod górskim rośnie kosodrzewina i tawułki , też bez problemu . powiedziałabym , że z liściastych , to wiąz jest najbardziej przyjazny roślinom. za to tulipanowiec ......szkoda gadać . pięciorniki w tym roku nawet nie zakwitły . na wiosnę zmiana
Pszczelarnia 23:47, 11 paź 2011

Wiąz górski! A o tulipanowcu nie wiedziałam ... . U mnie rośnie sam swobodnie w otoczeniu innych drzew, bez towarzystwa bylin.
abiko 10:07, 19 paź 2011

Witaj Alinko, faktycznie ogródek do wypoczywania i klimaty takie jak lubię. Taki wiejsko-angielski
Czy ja dobrze widzę, że masz u siebie skarpę? Pytam bo borykam się ze swoją i brak pomysłu, no ręce opadają. Co tam na niej rośnie?
alinak 22:36, 19 paź 2011

mam skarpę . jest obsadzona jałowcami kolumnowymi i horyzontalnymi. miedzy nimi rośnie rząd żywotników kuli do tego tawuła gold mund, zaś sam spad jest obsadzony irgą z dodatkiem czerwonych berberysów ale nie wysokich zapomniałam odmiany. ja tak mam troszkę naćkane , ale nie bardzo lubię takie uczesane rządki roślin.
monteverde 00:15, 20 paź 2011

i racja masz ślicznie
Pszczelarnia 09:15, 09 lis 2011

Alino, co u Cię słychać? Pokaż swój piękny, interesujący, "naćkany" (wypasiony roślinami powiedziałabym) ogród.
Informacja o wiązie mnie ucieszyła, że przyjazny roślinom. Posadziłam wiąza syberyjskiego, zrobiłam mu dół 1x1m z ekskluzywną ziemią, musi sobie poradzić, trochę się obawiam, bo dookoła skała i glina. Mam nadzieję, że wytrzyma wiatr.
abiko 11:00, 09 lis 2011

alinak napisał(a)
mam skarpę . jest obsadzona jałowcami kolumnowymi i horyzontalnymi. miedzy nimi rośnie rząd żywotników kuli do tego tawuła gold mund, zaś sam spad jest obsadzony irgą z dodatkiem czerwonych berberysów ale nie wysokich zapomniałam odmiany. ja tak mam troszkę naćkane , ale nie bardzo lubię takie uczesane rządki roślin.
a jakieś foto?
abiko 11:01, 09 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Alino, co u Cię słychać? Pokaż swój piękny, interesujący, "naćkany" (wypasiony roślinami powiedziałabym) ogród.
Informacja o wiązie mnie ucieszyła, że przyjazny roślinom. Posadziłam wiąza syberyjskiego, zrobiłam mu dół 1x1m z ekskluzywną ziemią, musi sobie poradzić, trochę się obawiam, bo dookoła skała i glina. Mam nadzieję, że wytrzyma wiatr.
z ekskluzywną ziemią,: no zostaję Twoją fanką Pszczółko