Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Halo halo, tu Zuza.

Halo halo, tu Zuza.

Zuzula 12:28, 02 lip 2014

Jestem pełna podziwu dla Waszych ogrodów i oczarowana cudowną atmosferą na forum.

Podczytuję i podglądam Was od miesięcy, dokonałam wielu odkryć w zakresie spraw oczywistych.

Ciągle nie wiem jak ogarnąć to, co co na mnie spadło, tj sporo miejsca do zagospodarowania. W sumie, to raczej kilka miejsc rozrzucnych dookoła domu, różnych ze względu na położenie, sąsiedztwo, glebę oraz nasłonecznienie.

Póki co czytam, wyrywam chwasty, zbieram kamienie, kompostuję korę i co chwila domagam się wycinania z drewna ładnych pniaczków i plastrów oraz wyrabiania innych potrzebnych w przyszłości elementów.

Posiadam również liczne przedszkole roślin dwuletnich, a raczej żłobek i inkubatory, bo część wymaga właśnie pikowania, a inne jeszcze nie raczyły wzejść, ale spodziewam się ich lada dzień.

Na razie nie założę wątku w naszych ogrodach, bo to co mam jeszcze nawet ogrodu nie przypomina i nie będę zaśmiecać. Będę zaglądać do Was i podpinać pytania do właściwych tematów.

A że jestem zupełnie zielona i mam dwie lewe ręce do prac ogrodniczych, proszę o cierpliwość.

Aha, i pozwalam śmiać się w głos, gdy będę zadawała pytania typu "czy ten tulipan, to tulipan, hihi".

Zuza
Kamajla 12:37, 02 lip 2014

Halo, halo Witaj

najważniejsze to mieć dystans do siebie takich zielonych jest nas tutaj więcej - witaj w klubie
hanka_andrus 13:06, 02 lip 2014

Skoro już wiesz, że tulipan, to tulipan, a wszystko rośnie zielonym do góry lub na boki, to źle nie jest. Skoro wiesz, że żeby cośwyrosło, musi dostać ziemię, nawóz, wodę i słońce -to też źle nie jest z Tobą.
Reszta przyjdzie z czasem, jak co nieco zagłodzisz, co nieco przelejesz, a jeszcze co innego ususzysz.

Życzę pięknego otoczenia, bo ogrody nie koniecznie musząbyc formalne, zpodziałem na sad, warzywnik,jagodnik i rabaty kwiatowe.
Tu obowiązuje dowolność wg upodobań.
Choć niektórzy wolą pod sznurek i z linijką w garści.

Zakładaj wątek, bo gdzie będziesz zbierała odpowiedzi na zadawane pytania?
A tym, że nie masz jeszcze co pokazywać nie przejmuj się. Nas cieszyć będzie Twój uśmiech na widok zimowita jesienią szt 1, i 5 szt krokusów wiosną.

Nie ociągaj się, już dość przy kompieprzesiedziałaś, i nas popodglądałaś. Czas do roboty. Byliny i krzewy sadzimy przeważnie jesienią. Buźka.
Kamajla 13:17, 02 lip 2014

Słuchaj się Hanusi, ona zawsze dobrze radzi
Zuzula 13:28, 02 lip 2014

Hehe, Hanusia normalnie chyba mnie ocymadusy przejrzała. Siedzę i siedzę, kurczaki bym wysiedziała do tej pory, gdybym była kwoką.

Teraz się Kamilko plączę po Twoim ogordzie, bo - ups - nie trafiłam do niego wcześniej. Nie wystrasz się jak Ci wyhynie spod któregoś krzaka takie zielone wstrętne coś z wybałuszonymi ze strachu oczyskami. To się nazywa Zuza i boi się jeszcze bardziej niż Ty.

Hanusiowy, to jeden z moich ulubionych. Skłamałabym, mówiąc, że znam go na wyrywki, ale obudził we mnie cudne odczucia, jakby miłe przebłyski z dzieciństwa. Dzięki za podniesienie na duchu kochana.
hanka_andrus 13:46, 02 lip 2014

Kochana,zajrzyj do ogrodu Sylwii, Pszczółki, Madżenki. Dziewczyny formalne ogrody robią, każda naswój sposób, ale warto naśladować.
Moje poletko, to taka babcina zabawa, najpierw nie wiadomobyło co z ogrodami, a teraz, zdrowia nie mam ,żeby go zformalizować.
Ale jest moją odskocznią letnią odblokowiska, betonów, i daje zadowolenie.
Tobie życzę tego samego.
Nie ważne jak mają sąsiedzi. Tobie ogród ma dawać pożytek w każdym momencie,
dzieciom jagódki prosto z krzaka, świeże powietrze na kocyku, i bezpieczeństwo.
Pozdrawiam.
Niezapominajka 21:48, 04 lip 2014

Witaj, ja również jestem zielona jak bukszpany w ogrodzie Danusi. Daj rękę i idziemy razem dalej w ogrodnictwo!
Zuzula 09:22, 08 lip 2014

Niezapominajko wymknęła mi się Twoja łapka. Gdzie jesteś?
Dorota123 20:41, 11 sie 2014

Podglądaj, zbieraj wiedzę, twórz projekty na papierze w skali i pamiętaj, że to Ty masz być zadowolona z własnej realizacji. Później zasze można coś poprawić.