Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 10:57, 06 lut 2015

marta_d napisał(a)
oo sklepik z Zielonej Góry

Aleś spostrzegawcza
marta_d 11:17, 06 lut 2015

hehe znam go dosyć dobrze, sporo nadają przez internet
Iwk4 12:47, 06 lut 2015

Ola, marzenia zostaw e-Musiowi na czas przed urodzinami kiedy masz ?
Tess 13:22, 06 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ziemi i doniczek do wysiewów jeszcze nie kupiłam, żeby mnie ręce nie swędziały - dla mnie za wcześnie na wysiewy. Potem rośliny mi się wyciągają. Bez szklarni i foliaka ani rusz.

Sama mądrość w słowach Pszczółki.
Ale jak być rozsądną, jak za oknem słońce, w domu wykiełkowały pierwsze igiełki stipy (huuuuura!).
Lecę zaraz do ogrodu zebrać nasiona wszystkich traw, jakie posiadam.
Będę trawy siać! (w marcu, oczywiście)

Poidełko bardzo romantyczne. Czy taki będzie styl kosolkowego ogrodu?
kosolka 13:50, 06 lut 2015

Iwonko- ją z 20go Z życzeń to pewnie tylko jakieś małe uda mi się.. Te ceny... Zobaczymy

Tesiu- moim marzeniem zawsze był ogród romantyczny, bujny, z bylinami, zakątkami.. Nie formalny, nie nowoczesny. Jadę zaraz do CO zobaczyć co mają

Iwk4 16:30, 06 lut 2015

kosolka napisał(a)
Iwonko- ją z 20go Z życzeń to pewnie tylko jakieś małe uda mi się.. Te ceny... Zobaczymy

Tesiu- moim marzeniem zawsze był ogród romantyczny, bujny, z bylinami, zakątkami.. Nie formalny, nie nowoczesny. Jadę zaraz do CO zobaczyć co mają

Taki styl pasowałby do twoich wnętrz chyba
widziałaś?

http://majawogrodzie.tvn.pl/189,Pastelowy-ogrod-i-dekoracje-swiateczne-odc-475,odcinek.html

A tu masz jej wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod
w sam raz styl romantyczny
kosolka 18:32, 06 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Taki styl pasowałby do twoich wnętrz chyba
widziałaś?
http://majawogrodzie.tvn.pl/189,Pastelowy-ogrod-i-dekoracje-swiateczne-odc-475,odcinek.html
A tu masz jej wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod
w sam raz styl romantyczny

Iwonka - w ubiegłym tygodniu oglądałam A spacerowałam po tym ogrodzie już dość dawno temu.. Robi wrażenie Ale to nie do końca to Moje najpiękniejsze inspiracje to Ogród Robaczka, Wilcza Góra i W Ogrodzie u Aguniady (blog Ogród w Cieniu Brzóz).. No i oczywiście sporo innych, ale bardziej fragmentarycznie
Tess 18:35, 06 lut 2015

Tak mi właśnie romantic do Ciebie pasował, ale myślałam, że jak większość młodych w "modern" pójdziesz
Uwielbiam romantyczne ogrody, ale one trudniejsze dużo zarówno do zaprojektowania jak i utrzymania od tych nowoczesnych.

A znasz Olu ogród Monic Wichrowe Wzgórze?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/906-wichrowe-wzgorze?page=125

Niedawno odkryłam do na nowo. Przeczytałam od deski do deski.

Czy bardziej podoba Ci się styl ogrodu Vivy lub Vity?
kosolka 19:11, 06 lut 2015

Monic oczywiście znam, tam mnie skierował zaraz na początku Kondzio. Pięknie ma.. Viva- fantastyczny, dojrzały ogród.. U Vity byłam dopiero kilka dni temu, ale w jeden wieczór cały wątek przeleciałam Bajkowo Nie wiem który najbardziej mnie zauroczyl. Ale wszystkie, łącznie z tymi które wymienilam wcześniej, przejrzałam całe i czytałam ile sie da.
Nie jestem nowoczesna Ale też trudno określić jednym slowem styl jaki mi odpowiada.. Może i trudniej będzie, ale spróbuję Może za 10 lat będę zadowolona
Tess 19:20, 06 lut 2015

Oj, ale ja nie dlatego napisałam, że trudniejsze, żeby Cię zniechęcić ani też dlatego że nie dasz rady.
Chciałabym takie rabaty jak u Monic (tylko bez obwódki bukszpanowej) zrobić na mojej wiejskiej działce. I pojęcia nie mam, jak to poskładać w całość.

A czy znasz recepturę Monic na taki piękny ogród?

U mnie trzymam się żelaznej zasady, o której napisałam u Ciebie i staram się być konsekwentna. Podoba mi się wiele roślin i często w centrach ogrodniczych chciałoby się włożyć do koszyka jakieś inne kolorki, ale ... trzymam się dzielnie
Moje kolory w ogrodzie są mocno ograniczone, podobnie z gatunkami bylin, drzew i krzewów.
Z bylin sadzę następujące:
niskie:
szałwia, lawenda, kocimiętka - wszystkie trzy w wielkich ilościach,
przywrotnik ostroklapowany, niektóre przetaczniki osiągające niedużą wysokość, niektóre dzwonki,

średnie:
bodziszek wspaniały (mój ulubiony), inne odmiany bodziszków, liliowce, niektóre przetaczniki, niektóre białe i kremowe złocienie (są najczęściej wyższe niż bodziszki, więc mogą być za nimi), perovskie, dzwonki,

wysokie:
floksy - uwielbiam je, niebieskie wysokie przetaczniki, ostróżki, naparstnice, jeżówki, niektóre odmiany liliowców.

Poza tym rosną też, jak zapewne zauważyłaś, piwonie, hortensje i róże w ogromnej ilości

Z najwyższych traw jakie mam to miskanty Gracillimus (mój ulubiony), Variegatus, Zebrinus, niższe -rozplenice (tworzą piękne kępy).