Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Viola 11:59, 12 lut 2015

kosolka napisał(a)
Skopiowane od Grembosi:

"Wg kalendarza księżycowego, 17 lutego, przy sprzyjającej aurze (bez deszczu) możemy przyciąć krzewy kwitnące latem (hortensje, kaliny, ...). I wtedy można zrobić sadzonki.
Natomiast, 19 lutego (księżyc w nowiu) to też bardzo dobry czas na radykalne cięcie, wtedy rośliny mają szanse bardzo szybko się zregenerować.
Ale wiadomo, księżyc to jedno, ale trzeba obserwować pogodę."

Zapisałam sobie w kalendarzu - będę derenie i pęcherznice ciachać. Nie wiem kiedy wierzby Hakuro? Czytałam, że po "baziowaniu", ale niektórzy wczesniej to robią.
kosolka 14:11, 12 lut 2015

Iwonka, pozwól że i do siebie ku pamięci to wewalę:

Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. Ja w swoim wątku też o tym wspomnę, a nawet postaram się wkleić jakieś fotki."

Zatem warto śledzić wątek Waldka. A mi pozostaje odwołać sobotnią akcję z miedzianem. Śniegu wprawdzie nie ma, ale wiosennie to jeszcze nie jest.
kosolka 14:12, 12 lut 2015

bdan napisał(a)
Ola dzięki za wizytę u mnie . Zaglądam na ogrodowisko w miarę systematycznie, ale nic się nie dzieje, więc nie ma o czym pisać.

Z czasem u mnie tez trochę gorzej.

A co u Ciebie? Pracujesz?

Dzięki za pamięć Danuś. Nie, w tej chwili nie.
bdan 14:14, 12 lut 2015

kosolka napisał(a)

Dzięki za pamięć Danuś. Nie, w tej chwili nie.

Przykro mi bardzo. Oby to jak najszybciej się zmieniło.
pasjonatkaam... 00:09, 13 lut 2015

Ola gdzie po wysianiu trzymasz verbenę,normalnie w domu na parapecie czy w chłodnym miejscu?
kosolka 08:20, 13 lut 2015

Mam w garażu na szafce niedaleko okna, tam trochę chłodniej niż w domu, ok 15stopni moze.
pasjonatkaam... 09:13, 13 lut 2015

ja wczoraj wysiałam i mam na oknie w domu,garażu brak, a na balkonie zimno..
kosolka 09:15, 13 lut 2015

Pytałam u mnie gdzie najlepiej trzymać wysiewy, ale nikt mi nie odpowiedział... Bo też sie zastanawiałam.
Viola 10:15, 13 lut 2015

kosolka napisał(a)
Pytałam u mnie gdzie najlepiej trzymać wysiewy, ale nikt mi nie odpowiedział... Bo też sie zastanawiałam.

U mnie w garażu najlepiej : garaz , na oknie, około 17 stopni - idealne warunki dla wysiewu
Viola 10:36, 13 lut 2015

kosolka napisał(a)
Mam w garażu na szafce niedaleko okna, tam trochę chłodniej niż w domu, ok 15stopni moze.

Bardzo dobrze