Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

waldek727 16:30, 14 lut 2015

Olu.
Bardzo dobrze robisz. Nasze rośliny w ogrodzie wręcz uwielbiają cięcie, przycinanie, formowanie. Są to podstawowe zabiegi pielęgnacyjne o których na ogół się zapomina, a przypomina dopiero wtedy jak w ogrodzie zaczynają rosnąć chaszcze. Ja jestem zwolennikiem ostrego cięcia które później przynosi wspaniałe efekty. Np. hortensje przycinam za 2/3 zdrowym pąkiem i wtedy mam dopiero potężne przyrosty i ogromne kwiatostany. W odpowiednio przyciętych roślinach również nie tworzą się zastoiny powietrza które sprzyjają rozwojowi beztlenowych grzybów i bakterii. Poza tym rośliny są wtedy odpowiednio doświetlone, a to wszystko dobrze wpływa na ich kondycję i zdrowie.
Kasiu (Kasya).
Drzewka owocowe przycina się tuż po ich posadzeniu. Następnie co roku przycina się drzewka nadając odpowiedni kształt koronie.
Dla przypomnienia, cięcie drzew owocowych rozpoczyna się w lutym.
pasjonatkaam... 16:36, 14 lut 2015

Piękne zdjęcia!! Dzięki ,ze przypomniałaś mi o końskim gówienku.Muszę jechać do stajni bo umawiałam się już w tamtym roku,że moge sobie brać.
Z tym cieciem to dla mnie też skomplikowana sprawa.
Ola ,teraz jest wydanie specjalne "Mój piękny ogród" -cięcie od A do Z
Kasya 16:45, 14 lut 2015

waldek727 napisał(a)
Olu.
Bardzo dobrze robisz. Nasze rośliny w ogrodzie wręcz uwielbiają cięcie, przycinanie, formowanie. Są to podstawowe zabiegi pielęgnacyjne o których na ogół się zapomina, a przypomina dopiero wtedy jak w ogrodzie zaczynają rosnąć chaszcze. Ja jestem zwolennikiem ostrego cięcia które później przynosi wspaniałe efekty. Np. hortensje przycinam za 2/3 zdrowym pąkiem i wtedy mam dopiero potężne przyrosty i ogromne kwiatostany. W odpowiednio przyciętych roślinach również nie tworzą się zastoiny powietrza które sprzyjają rozwojowi beztlenowych grzybów i bakterii. Poza tym rośliny są wtedy odpowiednio doświetlone, a to wszystko dobrze wpływa na ich kondycję i zdrowie.
Kasiu (Kasya).
Drzewka owocowe przycina się tuż po ich posadzeniu. Następnie co roku przycina się drzewka nadając odpowiedni kształt koronie.
Dla przypomnienia, cięcie drzew owocowych rozpoczyna się w lutym.

No to zle, bo ja tez nie wiem jak je ciachac
Np jablonka ma pień główny ciachniety i wyrastają z niego 3 gałązki.... Czy skrócić wszystkie 3 ?
Śliwki maja pokroj kolumnowy, czy coś poza przyciecuem przewodnika ciąć jeszcze ? Bo gałązki są malutkie i krotkie
kosolka 16:59, 14 lut 2015

Kupię MPO, może coś pomoże.. Dzięki Ewka. Dzięki Waldku za wsparcie.
kosolka 17:19, 14 lut 2015

Gocha 18:10, 14 lut 2015

Olu. Jakbyś zrobiła jakieś zdjęcia tych drzew owocowych to może bym cos podpowiedziała. Wprawdzie na studiach miałam inna specjalizacje a nie sadownictwo to jednak troche praktyk mieliśmy przy cieciu drzew i ogólne zasady znam. U siebie ze starych wysokich jabłoni zrobiłam chyba takie całkiem znośne. Teraz tylko trzeba pilnować żeby co roku usuwać wilki i przerzedzać żeby drzewa nie były za gęste. Przede wszystkim usuwać gałęzie idące w górę, zacząć od jednorocznych tzw. wilków. Później te co ida do środka korony, następnie te co się krzyżują. Jak przycinasz gałęzie to zawsze nad oczkiem skierowanym na zewnątrz korony. Nie można prowadzić tych drzew za wysoko żeby można było później spokojnie przycinać ewentualnie na drabinie. Ja ostatnio w tamtym roku przycięłam sporo gałęzi od dołu tak żeby łatwo było kosić trawnik.Olu trudno jest tak na odległość doradzać
kosolka 18:14, 14 lut 2015

Gosiu, myślałam o tym, ale tu raczej o owocowych mało kto pisze i nie wiedziałam czy coś wskóram.. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc! Jutro porobię zdjęcia i wrzucę.
kitek81 23:33, 14 lut 2015

to i ja na naukę o przycinaniu owocowych się piszę!
będę zaglądać
i widzę, że łapki już Cię mocno świeżbią, żeby coś porobić mnie tak samo
pozdrawiam
kosolka 09:36, 15 lut 2015

Wklejam zdjęcia drzewek i krzewków owocowych. Jak ktoś pomoże będe wdzięczna. Jak przyciąć?

Porzeczki czerwone i czarne
kosolka 09:39, 15 lut 2015

Agrest

Porzeczkoagrest