Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 16:31, 16 lut 2015

paniprzyroda napisał(a)
Siły wrócą, tylko niech humor dalej dopisuje Wspieram

Dziękuję!! Cieszę się że zajrzałaś!
kosolka 16:33, 16 lut 2015

waldek727 napisał(a)

Wypożycz sobie na jeden dzień spalinowy wertykulator za 70 zeta,
Poza siłami witalnymi życzę Ci Olu, aby powróciło także i co innego.

Waldku, wertykulator zastąpi wygrabianie?? No i dziękuję za wsparcie
kosolka 16:34, 16 lut 2015

Kitek, Danuś, Kasya - dzięki! Czasem jak się człowiek trochę wyżali to jest lżej A Wy mnie tu rozumiecie Bo nie martwię się czy dam radę umyć okna, ale o trawnik czy poprawianie rabaty już tak
kosolka 16:44, 16 lut 2015

Mazan napisał(a)
Kosolka

Mam pytanie: grusza /fot. z prawej/ ma odgięty przewodnik, a zostawioną gałązkę na przedłużenie pnia? Czy dobrze widzę? Także jabłoń z prawej czy ma przewodnik?

Mazan, bardzo Ci dziękuję za pomoc! Twoje rady wydrukuję, pójdę z sekatorem i krok po kroku będę przycinać Tak mi będzie najłatwiej.

Teraz grusza - inne ujęcie. Według mnie przewodnik jest krótki u góry rozgałęziony, odgięte są dwie gałęzie poniżej. Po prawej wczorajsze zdjęcie.

jabłoń - drugie ujęcie. Wygląda tak, jakby nie było głównego przewodnika, te dwie grubsze gałęzie wychodzą równo z pnia. Po prawej wczorajsza fotka.

Mazan 17:18, 16 lut 2015

Kosolka

Gruszy skróć wszystkie gałązki o połowę, a jeśli są zbyt długie zostaw tylko 30 cm odcinki. Cały wierzchołek z pączkiem pod rozgałęzieniem odetnij, a wiosną i latem będziesz przyginać do góry wyrastający pęd na przewodnik, a całość wyprostuj palikiem, gdyż przewodnik trochę "odchodzi".
Jabłoni wytnij słabsze pędy, pozostaw 5 - 7 gałązek rozmieszczonych równomiernie skracając je jednocześnie o 1/3 długości. Zwierzchołkiem musisz postąpić podobnie jak u gruszy wycinając na gładko jedną gałąź, która już teraz konkuruje z przewodnikiem. Przewodnik przyciąć o ok. 40 cm.
Odginanie wyrastających pędów najlepiej robić od początku, gdy są kilkucentymetrowe jeszcze zielone. Również usuwanie nadmiaru takich pędów lepiej wykonać, gdy są zielone i można je wyłamać. Taka ranka łatwo zarasta, nie trzeba o nią się martwić.

Pozdrawiam
waldek727 17:26, 16 lut 2015

kosolka napisał(a)

Waldku, wertykulator zastąpi wygrabianie?? No i dziękuję za wsparcie

Jak trawa jest już porządnie ukorzeniona, to wertykulacja potrafi z trawnika uczynić cuda. Grabienie, to tylko powierzchowne zbieranie filcu.
kosolka 17:27, 16 lut 2015

Postaram się to wykonac
Czyli każdy nowy pęd odginać, tak? A te które są, odginać jeszcze? Czy mają już tak rosnąć? Każde cięcie wcześniej smarowałam maścią.
kosolka 17:28, 16 lut 2015

waldek727 napisał(a)

Jak trawa jest już porządnie ukorzeniona, to wertykulacja potrafi z trawnika uczynić cuda. Grabienie, to tylko powierzchowne zbieranie filcu.

Muszę pogadać z M, może gdzieś załatwi maszynkę .
kosolka 17:43, 16 lut 2015

Tak wygląda klon ginnera sadzony wczesną jesienią

Czy go jakoś przyciąć

kosolka 17:45, 16 lut 2015

Czy to pąki kwiatowe na magnolii?? Już w ubiegłym roku się cieszyłam, ale nie kwitła jeszcze...