Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

pasjonatkaam... 22:17, 15 lut 2015

Ola ja w wiecznym stresie,co dalej,jak bedzie,czy muszę sprzedac działkę i iść w inne miejsce albo żyć z mężem na dwa domy ,to jest trudne, stresujące ,marzę o stałym miejscu,8 przeprowadzka w ciągu 11 lat powoduje wielki stres ,niepewność..
paniprzyroda 00:52, 16 lut 2015

Siły wrócą, tylko niech humor dalej dopisuje Wspieram
waldek727 01:07, 16 lut 2015

kosolka napisał(a)
A tak na marginesie, refleksja po kilku spacerkach w ostatnich dnia dookoła domu.. Wiecie co mnie najbardziej przeraża? Roboczo? Wygrabianie trawnika! Bo jest tego dużo. Trawnika. No i do wygrabiania tez dużo, bardzo.. A ja z powodów zdrowotnych i pewnego leku nie mam sił dwa razy machnąć widłami Próbowałam wczoraj podrzucić z boków kompost i słabo mi to wyszło. Lek kończy się w kwietniu, podobno gdy go odstawię siły witalne wrócą. Ale grabić trzeba w marcu. I muszę szukać posiłków do pomocy.. A jak sobie przypomnę jak "góry przenosiłam" latem.. Oby to wróciło!

Wypożycz sobie na jeden dzień spalinowy wertykulator za 70 zeta,
Poza siłami witalnymi życzę Ci Olu, aby powróciło także i co innego.
kitek81 09:01, 16 lut 2015

Mam nadzieję, że zdrowie i siły szybko do Ciebie wrócą! 3maj sie :*
bdan 09:38, 16 lut 2015

Tak to bywa, niestety. Człowiek mimo, ze ma chęci, ale nie zawsze na wszystko mamy wpływ.
Dlatego tak często zastanawiam się, czy dam radę z tym ogrodem
Kasya 09:43, 16 lut 2015

Olu, zdrowka życzę
Wracaj do sił jak najszybciej
Mazan 10:50, 16 lut 2015

Kosolka

Wracam do wyjaśnień.
Moreli poskracaj o 1/3 pędy natomiast przewodnik skróć ok. 50 cm nad ostatnim pędem. Te od góry wytnij, gdyż morela słabo się rozgałęzia i środek będzie pusty.
Śliwie usuń kilka słabych gałązek, górną koronkę wytnij, te gałązki będą konkurować z przewodnikiem, pozostałe skróć o 1/3 i skróć na koniec przewodnik do 40 cm nad ostatnim pędem.
Wiśnie /nie dokończyłem/ poskracaj im wszystkie gałązki tak żeby zostały tylko kikuty z trzema oczkami. Nie można obcinać wiśni przy pniu gdyż nie ma tam pączków śpiących, z których mogłyby wyrosnąć gałęzie. Do czerwca powinny mieć piękne odrosty.

Pozdrawiam
Mazan 11:47, 16 lut 2015

Kosolka

Mam pytanie: grusza /fot. z prawej/ ma odgięty przewodnik, a zostawioną gałązkę na przedłużenie pnia? Czy dobrze widzę? Także jabłoń z prawej czy ma przewodnik?

Kasya zastanawia się czy są jakieś reguły cięcia. Oczywiście, że są inaczej niedoświadczeni nie mieliby wzorców. Ostatnie dwie fotki przedstawiają nierozgałęzione okulanty, które jest najłatwiej przyciąć. Mierzysz ich grubość i jeśli mają do 11mmm przycinasz do wys. max 80 cm, jeśli powyżej do 90 cm lub lubiąc drzewka wyższe do 110 cm i z takimi to wszystko.

Pozdrawiam
kosolka 16:29, 16 lut 2015

Viola napisał(a)
Ola, zdrowie ponad wszystko, wyżej d... nie podskoczysz, jak to mawiają poeci Zrobisz ile dasz radę

No niby tak, ale wiesz jak jest.. Robota czeka!!
kosolka 16:31, 16 lut 2015

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Ola ja w wiecznym stresie,co dalej,jak bedzie,czy muszę sprzedac działkę i iść w inne miejsce albo żyć z mężem na dwa domy ,to jest trudne, stresujące ,marzę o stałym miejscu,8 przeprowadzka w ciągu 11 lat powoduje wielki stres ,niepewność..

Wierzę.. Życzę Ci (Wam) abyście w końcu osiedli na stałe!