Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 20:08, 07 kwi 2016

Ja już nie wiem Kasiu.. Moja stoi na południowym oknie. Zraszam spryskiwaczem, trochę się kładzie, może przez to pada? Ale jak ja podlewać?
Kasya 20:12, 07 kwi 2016

moja jak sie pokladla i juz ledwo zyla to wybralam najlepsze zdzbla i popikowalam, chociaz ledwo zyla i sie jeszcze nie dzielila
podewam woda z buteleczki
po 2 tyg widze ze rosnie i cos z niej bedzie
wsadzalam do doniczek po kilka, niektore padly
kosolka 20:23, 07 kwi 2016

Też chyba wybiorę te mocniejsze, może chociaż kilka będzie, jak nie znajdzie się ktoś kto ma nadwyżki..
AgataBC 20:28, 07 kwi 2016

kosolka napisał(a)
Zraszam spryskiwaczem, trochę się kładzie, może przez to pada? Ale jak ja podlewać?

Przede wszystkim bardzo oszczędnie. Nie zraszałabym bo to dodatkowa wilgoć a one przecież dość sucho lubią. Ja podlewam nie od góry tylko na spodek, ile chce tyle ziemia wypije. I ze względu na temperaturę w domu, a mam dość chłodno, to mimo, że stoją nad kaloryferem podlewam około raz w tygodniu.

Oby jednak choć kilka przetrwało
kosolka 20:39, 07 kwi 2016

Raz w tygodniu??? Zraszaniem nazywam podlewanie.. Tak im leje z tego spryskiwacza delikatnym prysznicem. Codziennie.... I może tu jest błąd, bo je mocze ciągle, a mówisz że one nie lubią?? Nie mogę na podstawkę bo nie mam dziurek w tym w czym rosną.
lindsay80 20:46, 07 kwi 2016

kosolka napisał(a)
Raz w tygodniu??? Zraszaniem nazywam podlewanie.. Tak im leje z tego spryskiwacza delikatnym prysznicem. Codziennie.... I może tu jest błąd, bo je mocze ciągle, a mówisz że one nie lubią?? Nie mogę na podstawkę bo nie mam dziurek w tym w czym rosną.

Ja też spryskiwaczem podlewam, czasem kilka razy dziennie, bo stoją na południowym parapecie, w zeszłym roku też tak robiłam i był 100% sukces.
Teraz też mi ładnie powschodziła ale ja siałam 14.03 więc na ten moment ma tylko po 2 ździbełka
Werben mi wzeszło tylko 10 na cały pojemnik, ale dziś zauważyłam, ze stara odbija od korzeni, coś z niech chyba będzie.
kosolka 20:58, 07 kwi 2016

Nie wiem co jest moim błędem w takim razie..
kosolka 20:58, 07 kwi 2016

Zdublowalo się mi z wrażenia
AgataBC 21:12, 07 kwi 2016

kosolka napisał(a)

Domyśliłam się, że w ten sposób podlewasz bo inaczej się kładzie. Ale w takim bez dziurek pojemniku trudno ocenić czy ma sucho czy już za mokro. Jeśli robisz to codziennie a one nie nadążają tyle wypić to mogą gnić. One lubią naprawdę dość sucho. Ja podlewam tak rzadko tylko ze względu na ilość światła jaka wpada u mnie przez okno i temperatury która jest dość niska. A druga sprawa to gdy bardziej podrosną to potrzebują drenażu i odpływu nadmiaru wody, może one chciały rosnąć ale kiedy korzonki chciały w dół to tam było za mokro i zgłupiały
Co któryś dzień macam podłoże i nawet jak na górze sucho to jeszcze podnoszę doniczkę i sprawdzam czy jest dużo lżejsza i zgniatam lekko -sprawdzam czy się da. Wtedy też jakoś oceniam czy potrzeba już wody czy nie. To zraszanie nie byłoby aż takie złe gdyby pojemnik miał otwory i podłoże dobrze przepuszczalne.
Nallar 21:31, 07 kwi 2016

Popieram to co napisaa nasza Agatka.
Koniecznie otworki w doniczkach inaczej gnije.
Pozdrwawiam Olu.