Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia

Malgosik 11:34, 21 cze 2015

Golden Zebra to żuraweczka
wyobrażałam sobie, że dasz 3 rozplenice w nogi tujom, w środku i po bokach, a teraz są żurawki
to ile będzie rozplenic?
1?
trzmielinki będziesz też w kulki ciąć?
Ewa_w_ogrodzie 12:10, 21 cze 2015

Malgosik napisał(a)
Golden Zebra to żuraweczka
wyobrażałam sobie, że dasz 3 rozplenice w nogi tujom, w środku i po bokach, a teraz są żurawki
to ile będzie rozplenic?
1?
trzmielinki będziesz też w kulki ciąć?

Małgosiu ja myślałam o dwóch rozplenicach w środku i po prawej, ale tak naprawdę kupiłam tylko jedną (do środka) i chciałabym ją rozmnożyć, a tu od przodu po lewej myślałam o takich pasach żurawek. Źle? Myślisz że powinny być trzy rozplenice? Jeżeli tak to tak zrobię docelowo ale jednak będę musiała rozmnażać sama, więc to trochę potrwa. I całej rabatce chciałam dać obwódkę z żurawek i może gdzieś jeszcze przed rozplenicami ale to z czasem jak będzie co rozsadzać (z prawej dałam już 4 trochę widać).

Co do trzmielin to nie wiem, jak radzisz skoro u góry jest kulka to na dole też czy raczej rozczochrańce?
Mathildis 15:40, 21 cze 2015

Ewo mam takie same doświadczenia jak Przemek,
Paprika rośnie słabo - wygląda gorzej niż pozostałe w moim ogrodzie... a żuraweczka Golden Zebra z czasem nie rozrasta się a uwstecznia... mi z 11 sztuk, które posadziłam 5 lat temu zostały 2 i chyba je usunę...
i żeby przypadkiem nie pokusiło Cię na Fire Alarm, ta to dopiero chimeryczna

W kolorach podobnych do paprika Łukasz z forum polecił mi takie:

Amber Lady, Honey Rose, Buttered Rum, Apricot, Sweet Tea Redstone Falls.

To tak na przyszłość
Malgosik 17:32, 21 cze 2015

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Małgosiu ja myślałam o dwóch rozplenicach w środku i po prawej, ale tak naprawdę kupiłam tylko jedną (do środka) i chciałabym ją rozmnożyć, a tu od przodu po lewej myślałam o takich pasach żurawek. Źle? Myślisz że powinny być trzy rozplenice? Jeżeli tak to tak zrobię docelowo ale jednak będę musiała rozmnażać sama, więc to trochę potrwa. I całej rabatce chciałam dać obwódkę z żurawek i może gdzieś jeszcze przed rozplenicami ale to z czasem jak będzie co rozsadzać (z prawej dałam już 4 trochę widać).

Co do trzmielin to nie wiem, jak radzisz skoro u góry jest kulka to na dole też czy raczej rozczochrańce?

To Twoja koncepcja. Posadz tą jedną. Dzielenie to i tak dopiero wiosna.
Trzmieliny chyba bym kulki robila.
Ewa_w_ogrodzie 19:41, 21 cze 2015

Mathildis napisał(a)
Ewo mam takie same doświadczenia jak Przemek,
Paprika rośnie słabo - wygląda gorzej niż pozostałe w moim ogrodzie... a żuraweczka Golden Zebra z czasem nie rozrasta się a uwstecznia... mi z 11 sztuk, które posadziłam 5 lat temu zostały 2 i chyba je usunę...
i żeby przypadkiem nie pokusiło Cię na Fire Alarm, ta to dopiero chimeryczna

W kolorach podobnych do paprika Łukasz z forum polecił mi takie:

To tak na przyszłość

Aniu dziękuję. ZAPAMIĘTAM! A jak zapomnę to odszukam i będę się tego trzymać
Ewa_w_ogrodzie 19:44, 21 cze 2015

Malgosik napisał(a)

To Twoja koncepcja. Posadz tą jedną. Dzielenie to i tak dopiero wiosna.
Trzmieliny chyba bym kulki robila.

Moja owszem, ale Małgosiu na razie wolę się trzymać porad bo wiem że z moim wyczuciem to słabiutko, więc za każdą uwagę ściskam Cię serdecznie, nic a nic się ie obrażam tylko skrupulatnie notuję. Wszystkiego na raz wprowadzić nie mogę ale zapamiętuję i powoli będę dążyć do pięknego ogrodu.
Konieczki 16:12, 22 cze 2015

Przyszłam z rewizytą też masz ładny domek a do tego jakie widoki - moja droga cudo. My do Wisły jeździmy raz na kilka lat połazić moze kiedyś zawędruję jakimś szlakiem do Ciebie.
Ogródek fajny się klaruje, no kamieni nie zazdroszczę Wam. Bardzo ładnie ten kamień się prezentuje na ogrodzeniu no i rabatki. A ja glooopia ostatnio jak kosiłam to pociągnęłam jedna żurawę kosiarką i na stratę wpisałam, a mogłam chociaz spróbować wsadzić.
Fajnie jest spotkać kogoś po fachu
Ewa_w_ogrodzie 18:49, 22 cze 2015

Konieczki napisał(a)
Przyszłam z rewizytą też masz ładny domek a do tego jakie widoki - moja droga cudo. My do Wisły jeździmy raz na kilka lat połazić moze kiedyś zawędruję jakimś szlakiem do Ciebie.
Ogródek fajny się klaruje, no kamieni nie zazdroszczę Wam. Bardzo ładnie ten kamień się prezentuje na ogrodzeniu no i rabatki. A ja glooopia ostatnio jak kosiłam to pociągnęłam jedna żurawę kosiarką i na stratę wpisałam, a mogłam chociaz spróbować wsadzić.
Fajnie jest spotkać kogoś po fachu

Zapraszam, zapraszam jak tylko będziecie się wybierać to koniecznie daj znać. Co do żurawki to jakieś straty muszą być.
Konieczki 21:48, 25 cze 2015

A zdjęcia gdzie? Rozumiem jeszcze sadzisz ja dzis padam na pychola - przygotowalam teren pod nowe nasadzenia zostało mi jeszcze przekopanie sporego kawałka
Ewa_w_ogrodzie 07:53, 26 cze 2015

Wczoraj wróciłam późno tak że juz tylko podlać zdążyłam i to po ciemku. Dzisiaj prosto po pracy wyjeżdżamy mam nadzieje że roślinki przeżyją, wiec zdjecia dopiero pi weekendzie