Jolu przeleciałam Twój wątek z grubsza i myślę, że Ty już chyba z grubsza masz wizję... a to już dużo! Istotne , aby styl ogrodu określić i się tego trzymać...
W planie tujki na zmianę z choinami... oglądałaś zdjęcia z ogrodu z lustrem..? tam w starej części Danusia robiła takie zmienne nasadzenia przy ogrodzeniu...można by trochę podpatrzeć- zawsze to łatwiej... Przed nimi i trawy i hortki...to co ty chcesz...
Chciałabyś bardziej nowocześnie chyba, czy tak.....???
Jasne ze pomysły Danusi zawsze godne odgapienia bardzo mi sie podoba nowoczesnosc ale i zróznicowanie pytałam czy na tej 18 m długosci 5 cz 7 tuji )) bo sie z eMem zgodzic nie mozemy
Jolu może widziałaś u mnie jak mam rzadko szmaragdy chyba co 100 czy 120 cm były sadzone... Tak mi poradzili te 12 lat temu...a ja się nie znałam i wierzyłam we wszystko...
...teraz wiem, że są za rzadko, tym bardziej, że kiedyś za płotem był pas drzew, a teraz uliczka...
Piszę to po to, abyś przemyślała dokładnie odległości między tujami...czy to ma być żywopłot, czy luźniejsze nasadzenie...
Ja teraz zrobiłabym po prostu ścianę z roślin, bo to zapewni fajne tło i prywatność....
A ile tych tuj pod rząd, to w sumie mniej istotne mi się wydaje...i zależy od tego co ma być przed nimi....jeśli tylko rośliny, jak piszesz, to zaplanujesz coś bez problemu, ale jeśli altana, wędzarnia, czy ognisko, to warto pomyśleć w którym dokładnie miejscu...i co za tym czymś ma być- tuje, choiny czy serby...
Bedzie gesto chce sie wreszcie zasłonic, bo zyjemy jak wielka rodzina z sasiedztwem a nie jestem zainteresowana
Chciałam uzyskac taka ciemniejsza plamę tylko zeby nie zrobic jej zbyt duzej wtedy nie bedzie proporcjonalna do długosci. Zamowiłam choiny ale jeszcze nie przyszły .... I nawet nie widza jak wysokie przywioza