alpha
00:23, 10 sie 2014
Witam serdecznie. Kilka miesięcy temu szukając porad odnośnie urządzania ogrodu natknęłam się na ogrodowisko i … przepadłam. Kiedy tylko mogę zerknąć w internet, przeszukuję to forum w poszukiwaniu cennych informacji i inspiracji. Atmosfera tu panująca sprawia, że często nie mogę się oderwać od komputera, a godziny szybko uciekają. Parę dni temu trafiłam na wątek o porażkach ogrodowych i stwierdziłam, że jednak potrzebuję pomocy w moim ogrodzie, a raczej uporządkowaniu pomysłów co do tworzenia go. Ubiegły rok spędziliśmy na porządkowaniu i równaniu terenu po budowie, posialiśmy trawę I zasadziliśmy drzewka owocowe. Na wiosnę okazało się, że jednak musimy porządnie zabrać się za założenie trawnika i sporo czasu zajęło nam przygotowanie części działki pod kolejną próbę wysiewu trawy. Z celów an ten roku udało nam się założyć warzywniak I wyhodować pierwsze roślinki, poza tym przygotowaliśmy pierwszą rabatę. Znajduje się ona wzdłuż dłuższej ściany domu I w zamyśle ma być rabatą żwirową, podkreśloną pojedynczymi nasadzeniami. I z tymi nasadzeniami właśnie mam problem. Wybraliśmy z mężem w szkółce kilka roślin, kierując się głównie ich wysokością i kolorem. Planujemy wysypać rabatę grysem szaro- rudym, najprawdopodobniej użyjemy dla urozmaicenia drugiego koloru albo innej frakcji, dodamy kilka większych kamieni. I taki był plan, ale po tym co tu zobaczyłam I przeczytałam, zaczęłam się zastanawiać. Doświadczenia w sadzeniu roślin, komponowaniu ich nie mam żadnego, dlatego proszę o radę, czy ta nasza rabata ma wogóle jakiś sens?
A mamy tu (od lewej): Taxus media hicksii, Juniperus squamata blue star x 2, na pniu- Pinus mugo wintergold Juniperus chinensis stricte, chamaecyparisnootkatensis aureovariegata, potem coś sredniego, dwa płożące,świerk I ostatni iglak?
Cała reszte mam od mamy, wsadzona “żeby było już zielono”, zresztą przy sadzeniu było to jedyne miejsce z przekopaną I odchwaszczoną ziemią. Większość chce przesadzić, jak tylko miną upały, miejsce już mam, wydzieliłam sobie matecznik na młode roślinki I sadzonki bukszpanu
Rabata będzie oddzielona obrzeżem z kostki brukowej, mniej więcej tak jak to widać na zdjęciu, w przyszłości będzie ułożona ścieżka z kostki, póki co zostanie taka, a dalej trawnik.
Nad tą małą owalną rabatką też dumam, narazie jest tam miłorząb, myślałam o żurawkach wokół, pasek lawendy I nie wiem czy od strony scieżki zeby pachniało jak się przechodzi czy trawnika? Rabata jest od strony południowej, w większości przez cały dzień nasłoneczniona.
Będę wdzięczna za każdą sugestię I pomoc.

A mamy tu (od lewej): Taxus media hicksii, Juniperus squamata blue star x 2, na pniu- Pinus mugo wintergold Juniperus chinensis stricte, chamaecyparisnootkatensis aureovariegata, potem coś sredniego, dwa płożące,świerk I ostatni iglak?
Cała reszte mam od mamy, wsadzona “żeby było już zielono”, zresztą przy sadzeniu było to jedyne miejsce z przekopaną I odchwaszczoną ziemią. Większość chce przesadzić, jak tylko miną upały, miejsce już mam, wydzieliłam sobie matecznik na młode roślinki I sadzonki bukszpanu

Nad tą małą owalną rabatką też dumam, narazie jest tam miłorząb, myślałam o żurawkach wokół, pasek lawendy I nie wiem czy od strony scieżki zeby pachniało jak się przechodzi czy trawnika? Rabata jest od strony południowej, w większości przez cały dzień nasłoneczniona.
Będę wdzięczna za każdą sugestię I pomoc.