Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

mirkaka 19:15, 15 maj 2025

Gdzie będziesz sadzić supertunie? Bardzo dużo ich kupiłaś, będą w donicach? One bardzo mocno się rozrastają
Górka japońska zawsze piękna, moje japońskie jeszcze w pąkach, tulipanki ciągle piękne, Gienia też Zmiany tarasowe podziwiam, sporo kamienia wprowadziłaś do ogrodu
Moje kukliki też kwitną, a łany niezapominajek też są, pozwalam im się panoszyć, potem łatwo się wyrywa, nasionka zostają
Przetacznik kwitnie? u mnie już
Kasya 19:25, 15 maj 2025

Ale zakupy
Begonie to na obwodki zapewne
A supertunie ?
Piekny portrecik niezapominajek a one niezwykle wdzięczne
Lubie jak mi wylaza w roznych miejscach
Joku 20:23, 15 maj 2025

Ewa777 napisał(a)
Czy ktoś wie, co to za kwiatuszki? Mam różowe i niebieskie w różnych miejscach na rabacie.

Dawniej się nazywały cebulicami hiszpańskimi, teraz przemianowane na hiacyntowca hiszpańskiego. Miałam w poprzednim ogrodzie, odziedziczone po poprzednich właścicielach. Strasznie głęboko siedziały, próbowałam wykopać, nie dałam rady.
Kasya 20:29, 15 maj 2025

Tak, to hiacyntowce, tez mam
Wafel 20:46, 15 maj 2025

No to japońska prawdziwie japońska dzięki azaliom Widzę, że masz jakiegoś różowego derenia?
Ewa777 23:11, 15 maj 2025

Judaszowiec Eternal
Słabo go na razie widać, bo listki są jeszcze drobniutkie.

Basieksp 23:21, 15 maj 2025

Ale rośnie i jest śliczny Mój sadzony jesienią śpi, chociaż coś wychodzi z ziemi, z korzenia, nie wiem co to, czy coś wypuścił, czy może to jakieś zielsko, muszę poczekać. No a na jego miejsce mam już nowego, czeka w donicy. Jak ten coś jednak wypuści, to będę musiała poszukać nowe miejsce dla tego w donicy
Ewa777 13:26, 16 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Gdzie będziesz sadzić supertunie? Bardzo dużo ich kupiłaś, będą w donicach? One bardzo mocno się rozrastają
Górka japońska zawsze piękna, moje japońskie jeszcze w pąkach, tulipanki ciągle piękne, Gienia też Zmiany tarasowe podziwiam, sporo kamienia wprowadziłaś do ogrodu
Moje kukliki też kwitną, a łany niezapominajek też są, pozwalam im się panoszyć, potem łatwo się wyrywa, nasionka zostają
Przetacznik kwitnie? u mnie już

Supertunie sadzę w skrzynkach na oknach, w donicach na tarasie. Miałam tak w poprzednich latach i jestem z nich bardzo zadowolona. Kwitną obficie i bardzo długo.
Z kamieniem zaczęło się się u mnie od misy i obudowy kranu. Potem doszły kolejne ozdoby. Kamień na tarasach to tez bardzo dobry wybór. Teraz wszystko jest takie spójne. Za jakiś czas położymy kamień na ścieżce zamiast obecnej kostki. To nasze plany.
Przetacznik jeszcze nie kwitnie, ale ma już pączki A widziałaś hakonki? Śliczne są.
Ewa777 13:35, 16 maj 2025

Kasya napisał(a)
Ale zakupy
Begonie to na obwodki zapewne
A supertunie ?
Piekny portrecik niezapominajek a one niezwykle wdzięczne
Lubie jak mi wylaza w roznych miejscach

Zakupy z giełdy kwiatowej tak właśnie wyglądają wiosną Begonie na obwódki. Nie mam tylko kiedy je posadzić - taka zimnica u nas.
Supertunie będą w skrzynkach na parapetach i w donicach na tarasie.
Niezapominajki też lubię, chociaż mnie martwi, że zagłuszają resztę roślin. Już myślałam, że w tym roku będzie ich mniej, bo szybko wyrywałam. A jest ich tak samo dużo jak rok temu, a może nawet i więcej.
Ewa777 13:37, 16 maj 2025

Joku napisał(a)

Dawniej się nazywały cebulicami hiszpańskimi, teraz przemianowane na hiacyntowca hiszpańskiego. Miałam w poprzednim ogrodzie, odziedziczone po poprzednich właścicielach. Strasznie głęboko siedziały, próbowałam wykopać, nie dałam rady.

Dziękuję za odpowiedź Nie pamiętam skąd je mam i nie pamiętam ich nazwy. Być może nawet o tę nazwę pytam co roku Ładnie wyglądają ich kwie=aty, ale liście się bardzo pokładają.