Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 21:10, 08 lip 2025

Joku napisał(a)
U siebie to białe świństwo też zauważyłam , nie wiedziałam co to. Opryskałam mospilanem.
Myślę że ocet zaszkodzi sąsiednim roślinom. Chyba ze będziesz stosować oprysk punktowo osłaniając czymś sąsiadów.

PS! Przylepnica to te szkodniki które z takim poświęceniem zmywacie z roślin w waszym ogrodzie? Dobrze zrozumiałam?
Szczawika na szczęście póki co mam w minimalnych ilościach. Jak tylko zauważę to zaraz wyrywam.

Tak to o tej przylepnicy mówiłyśmy. Mówi się na ne też czerwce, wełnowce. Paskudy takie.
Ewa777 21:13, 08 lip 2025

Wafel napisał(a)
Może tę koniczynkę pomazać chwastoxem przy pomocy pędzelka a rośliny obok nakryć kartonem na czas "malowania"

Róże sprawdzę A można sadzić róże jesienią czy lepiej wiosną? Mogę kupić i przezimować w garażu do wiosny jak mi się coś spodoba?

Za ciasno mam na tej rabacie, żeby takie operacje przeprowadzać. No cóż, zostaje mi ręczne wyrywanie.
Jeżeli chodzi o róże, to teraz kupuje się w donicach, można je sadzić. Jak chcesz poczekać na róże z gołym korzeniem, to radzę zaczekać do wiosny, wtedy kupić, ale też dobrze zamawiać wcześnie, bo potem najciekawszych odmian nie ma.
Kordina 23:07, 08 lip 2025

Co za szczęście, że Was poczytałam, bo miałam zamiar sobie tą śliczną bordową koniczynę sprowadzić z dzikich łąk do ogrodu...
Wafel 23:17, 08 lip 2025

Ewo, chodzi mi o to czy teraz mogę kupić w donicy i tak mogę przetrzymać ją w tej produkcyjnej doniczce do jesieni lub wiosny, bo wtedy będę wykopywać miskanta. Po prostu boję się, że potem nie dostanę od ręki, tego co mi się podoba