Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 11:09, 26 kwi 2026

Magara napisał(a)
Ewa, moja Gienka otwiera obecnie dwa pąki. Po zdjęciach widzę, że z reguły robiła to już w połowie kwietnia.
Chyba masz rację, że ona majowa jest.
Mi chyba było raz dane obejrzenie jej w pełni kwitnienia. Zazwyczaj załatwiał ją przymrozek wczesno-majowy albo późno-majowy.
W tym roku pierwszy raz robiliśmy oprysk algami, ciekawa jestem czy to pomoże przy zapowiadanych przymrozkach. Dziś planowaliśmy oprysk powtórzyć, ale tak wiało, że szkoda gadać

Po tych naszych rozmowach poszłam wczoraj przyjrzeć się z bliska mojej Genie. Znalazłam jeden pączek lekko peknięty, więc jest szansa na kwitnienie. Tylko trzeba poczekać. Przy tak znimym kwitniu nic dziwnego, że jeszcze nie zakwitła.
U nas wczoraj i dziś wieje bardzo silny i zminy wiatr.
Magara 23:07, 26 kwi 2026

Ewa, u mnie to samo, trąci listopadem
Ewa777 09:15, 27 kwi 2026

Magara napisał(a)
Ewa, u mnie to samo, trąci listopadem

Na szczęście długi weekend majowy ma być na Pomorzu bardzo ciepły.
TAR 11:53, 27 kwi 2026

Ewa, u mnie pęka dopiero Leonard Messel. A inne jeszcze w uspienu zimowym. Tego Leonarda chyba przesadze w cieplejsze miejsce. Mozliwe, ze ma za duzo cienia i dlatego tak sie opoznil. A nie wiem czy mi Eternal przezyje, wiec jakby co Leonard tam wskoczy. Poza tym Eternala i tak chce dac gdzie indziej.
Ewa777 12:19, 27 kwi 2026

TAR napisał(a)
Ewa, u mnie pęka dopiero Leonard Messel. A inne jeszcze w uspienu zimowym. Tego Leonarda chyba przesadze w cieplejsze miejsce. Mozliwe, ze ma za duzo cienia i dlatego tak sie opoznil. A nie wiem czy mi Eternal przezyje, wiec jakby co Leonard tam wskoczy. Poza tym Eternala i tak chce dac gdzie indziej.

Leonard Messel zaczyna u mnie wypuszczać listki, to znaczy, ze już zaczyna przekwitać.
Eternal ma czerwone maciupcie pączusie. Dwie strony temu pokazywałam na zdjęciu, więc na pewno żyje. U Ciebie rośliny jeszcze bardziej opóźnione niż u mnie, daj więc szansę Eternalowi, może jednak żyje.
TAR 12:56, 27 kwi 2026

No moje judaszki o wiele słabiej. Bede sie cieszyc jak w ogole przezyja
Ale cisnienia na razie nie mam. Obchodze ogrod w poszukiwaniu miejsca dla buka Purple Fountain. Byc moze posadze go zamiast milorząba pendula. Ktoremu potem tez bede musiala znaleźć miejscowke.
Ewa777 14:02, 27 kwi 2026

TAR napisał(a)
No moje judaszki o wiele słabiej. Bede sie cieszyc jak w ogole przezyja
Ale cisnienia na razie nie mam. Obchodze ogrod w poszukiwaniu miejsca dla buka Purple Fountain. Byc moze posadze go zamiast milorząba pendula. Ktoremu potem tez bede musiala znaleźć miejscowke.

Tacia, Ty i te Twoje puzzelki Przyznaj się, Ty to po prostu uwielbiasz
TAR 15:57, 27 kwi 2026

Aaaa, bo oczka mi sie zachcialo. I buka musze wyekspediowac, zreszta on slabiutko tam rosnie, prawdopodobnie ma za mokro.
Ale jak sobie pomysle ile musze stamtad wyciągnac i poszukac miejsca to mnie z lekka przeraza. Towaru bedzie na kolejna rabate, tylko nie widze na nia miejsca. Bedzie trzeba przy bajorku zrobic tam gdzie ognisko.
mirkaka 16:03, 27 kwi 2026

No to czekam na jej pełny rozkwit Ja mam taką późną magnolię Daphne, tę żółtą, pozostałe dwie już kwitną.
Ładnie wyglądają w rządku hiacynty różowe
Ewa777 17:04, 27 kwi 2026

TAR napisał(a)
Aaaa, bo oczka mi sie zachcialo. I buka musze wyekspediowac, zreszta on slabiutko tam rosnie, prawdopodobnie ma za mokro.
Ale jak sobie pomysle ile musze stamtad wyciągnac i poszukac miejsca to mnie z lekka przeraza. Towaru bedzie na kolejna rabate, tylko nie widze na nia miejsca. Bedzie trzeba przy bajorku zrobic tam gdzie ognisko.

Tak juz mamy. Ciągle nowe pomysły, które wiążą sie z przesadzaniem roślin. Jak stworzysz nową rabatę też będzie fajnie Oczko musisz zrobić, skoro masz taki plan.