Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 09:18, 25 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Przepięknie Ogród japoński wyjątkowy Moje azalie tylko dwie wielkokwiatowe kwitną, japońskie jeszcze w pąkach. Czytam o różach w donicach, dziwne że jeszcze nie ruszyły,
To przetacznik blue mirror

Dzięki Mirko za nazwę przetacznika.
Rabatka japońska teraz wygląda najlepiej, bo kwitną azalie japońskie, floksy i przetacznik. To jest jej najlepszy moment
O różach w donicach nie wiem co myśleć i jak mam jeszcze im pomóc. Stoją w uśpieniu i nie zamierzają się ruszyć. Liczę na to, że jak nie wypuszczą liści, to może z korzenia pójdą nowe łodyżki.
Ewa777 09:25, 25 maj 2026

Margo2 napisał(a)
Przepiękne azalie.
U mnie japonki kwitną najgorzej. Jakoś im się u mnie nie podoba.
Widzę klonika w doniczce. Co z nim robisz zimą?
Czytam, że po raz pierwszy będziesz miała przywrotnika.
Ja go uwielbiam. Jesli nie chcesz, żeby się za bardzo panoszył, to zetnij wcześniej kwiaty.
I po jakichś 2 tygodniach wytnij wszystkie liście. Odrosną nowe. Stare liście bardzo brzydko wyglądają.

Kupiłam polecane przez forumowiczki odmiany azalii i jak na razie sprawdzają się u mnie. Rosną pięknie i co roku kwitną.
Wszystkie drzewka bonsai (w tym klony) na zimę dołujemy w ziemi w donicach. Wiosną je wykopujemy.
Liście przywrotnika trzeba ściąć 2 tygodnie po kwitnieniu? Po czym poznać, że to czas cięcia?
Joku 19:27, 25 maj 2026

Ja tnę jak kwiaty zaczynają się robić brzydkie, tnę niekiedy wszystko na raz, czasem wycinam tylko kwiaty. Zależy czy mi się chce, czy mam czas, itp., itd. . Odrasta bez problemu. Ale może Gosi metoda lepsza.
TAR 19:40, 25 maj 2026

Pieknie ten klonik sie prezentuje. I jak urosl. Super.

Przywrotnika scinam jak mam czas i zaczyna mnie wkurzac. Jeszcze nie ten etap. Na razie nie kwitnie.