Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Magara 22:44, 23 cze 2026

Twoje róże, w porównaniu z moimi, to już mocno kwitnące

Ewa, co to za szałwia, która u Ciebie nie chce rosnąć? Piękna.
Ewa777 11:33, 24 cze 2026

ewsyg napisał(a)

Ewuś masz pięknie. Bardzo sympatyczny ten złocień

Dziękuję, chociaż widzę u siebie nad czym muszę jeszcze popracować. Już niedługo będę miała urlop, to nadgonię prace
Ten złocień jest uroczy. Muszę tylko dowiedzieć się od Mirki jak z nim dalej postępować, jak przekwitnie.
Ewa777 11:34, 24 cze 2026

Magara napisał(a)
Twoje róże, w porównaniu z moimi, to już mocno kwitnące

Ewa, co to za szałwia, która u Ciebie nie chce rosnąć? Piękna.

Większość róż mam jeszcze w pąkach i czekam na ich rozkwit.
Nie znam nazwy szałwii, ale u mnie żadne szałwie nie rosną. Rozchodniki również zamierają. Nie pasuje im u mnie
LIDKA 13:14, 24 cze 2026

U Ciebie Ewa rozchodniki i szałwie a u n mnie słabo rośnie ten złocień. Daj mu się wysiać i sobie siewki przesadzisz na wiosnę gdzie chcesz a resztę wyplewisz. Rośliny mateczne nie zawsze obudzą się po zimie. To kwiat z ogrodów naszego dziecinństwa. Mi się kojarzy z Mamy ogrodem i chciałam go bardzo mieć dużo ale on ma inny plan .

Mirka mi pisała żebym go nie cięła po kwitnieniu i tak zrobię. On faktycznie z roózami się fajnie komponuje . I z sesleria też .
Magara 23:04, 24 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Większość róż mam jeszcze w pąkach i czekam na ich rozkwit.
Nie znam nazwy szałwii, ale u mnie żadne szałwie nie rosną. Rozchodniki również zamierają. Nie pasuje im u mnie

Ooo, to strasznie dziwne
Wydawało mi się, że i szałwie i rozchodniki to takie pancerne rośliny, które w każdych warunkach są zadowolone.
Ale widać - nie
Ewa777 09:51, 25 cze 2026

LIDKA napisał(a)
U Ciebie Ewa rozchodniki i szałwie a u n mnie słabo rośnie ten złocień. Daj mu się wysiać i sobie siewki przesadzisz na wiosnę gdzie chcesz a resztę wyplewisz. Rośliny mateczne nie zawsze obudzą się po zimie. To kwiat z ogrodów naszego dziecinństwa. Mi się kojarzy z Mamy ogrodem i chciałam go bardzo mieć dużo ale on ma inny plan .

Mirka mi pisała żebym go nie cięła po kwitnieniu i tak zrobię. On faktycznie z roózami się fajnie komponuje . I z sesleria też .

Z tym złocieniem, to po prostu nie wiem, jak on wygląda po kwitnieniu. Czy nie robi się brzydki? Poza tym zasłania mi róże, więc przycięcie po kwitnieniu byłoby mi na rękę
Może Mirka odezwie się w tym temacie.
Ewa777 09:54, 25 cze 2026

Magara napisał(a)

Ooo, to strasznie dziwne
Wydawało mi się, że i szałwie i rozchodniki to takie pancerne rośliny, które w każdych warunkach są zadowolone.
Ale widać - nie

No, bardzo dziwne. Na forum wiele osób pokazuje piękne rozchodniki i szałwie, piszą, że są bezproblemowe. A u mnie są roślinami jednorocznymi. Bardzo rzadko się zdarza, żeby któryś egzemplarz przetrwał do kolejnego sezonu. Z 12 szałwii z poprzedniego roku przeżyła tylko ta jedna. Cieszy, ale nie tak miało być
TAR 11:19, 25 cze 2026

Ewo moze przez to, ze u ciebie glina, ziemi mokra. Jednak i rozchodniki i szalwie wola jalowe, suche gleby. U mnie na mokrym tez rozchodniki nie rosna a poprzesadzeniu na sucha ruszyly pieknie.
mirkaka 12:08, 25 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Dziękuję, chociaż widzę u siebie nad czym muszę jeszcze popracować. Już niedługo będę miała urlop, to nadgonię prace
Ten złocień jest uroczy. Muszę tylko dowiedzieć się od Mirki jak z nim dalej postępować, jak przekwitnie.

Wycinasz nisko kwitnące łodygi, ale możesz trochę nim potrząsnąć żeby się gdzieś rozsiał, potem łatwo nadmiar wypielić
mirkaka 12:14, 25 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

No, bardzo dziwne. Na forum wiele osób pokazuje piękne rozchodniki i szałwie, piszą, że są bezproblemowe. A u mnie są roślinami jednorocznymi. Bardzo rzadko się zdarza, żeby któryś egzemplarz przetrwał do kolejnego sezonu. Z 12 szałwii z poprzedniego roku przeżyła tylko ta jedna. Cieszy, ale nie tak miało być

Ewa, rozchodniki są stołówką dla opuchlaków, zajrzyj im w korzenie, zobaczysz pewnie ich mnóstwo. U mnie wywaliłam wszystkie bo nie chciałam karmić opuchlaków, a szkoda, bo je uwielbiam.
Szałwia i u mnie słabo rośnie, ale ta która wsiała się w kostkę rośnie wspaniale, wg mnie one lubią w nogach wilgotną glinę ale reszta w słońcu, nie lubią mieć za blisko towarzystwa, podsyp im trochę nawozu do kwitnących, albo obornika albo kompostu