Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 11:40, 01 lip 2026

Wafel napisał(a)
Ewa, przed upałami kryłam się w domu, wyłaziłam pod wieczór i rankiem do ogrodu podlać co trzeba.
Teraz siedzę na tarasie w dresie i mi ..... ZIMNO Kocham ciepłe, letnie wieczory i śniadanie na tarasie...

Róże masz przecudowne, szlachetne, eleganckie

To u mnie podobnie. Nie wychodziłam z domu podczas upałów. Jedynie wieczorkiem podlewałam te rosliny, które mdlały od ciepła. Ale muszę powiedzieć, że świetnie sobie radziły. To pewnie dzięki automatycznemu podlewaniu.
Mam jeszcze tyle pracy w ogrodzie! Muszę nadgonić czerwiec, bo wtedy zupełnie nie miałam czasu na ogród.
mirkaka 12:01, 01 lip 2026

Moja Elfe przemarzła silnie, musiałam ciąć nisko, teraz ma baty i pąki dopiero
Róża Herzogin Christiana piękna, czy zdrowa? Jak rośnie u Ciebie, wysoka, szeroka? Czy pachnie?
Leonardo kupiłaś na pniu? Miałaś ją wcześniej?
Hortensja piękna i nie przemarzła
Burgundy kupiłaś dwie? Posadź ją do grunty, ona jest wiotka i dość wysoka, ładnie komponuje się z jarzmiankami u mnie W donicy lepiej trzymać róże niskie, ja przesadziłam z rabaty do donicy Red Leonardo, i uważam że to był strzał w dziesiątkę, pięknie się prezentuje w donicy a na rabacie ginęła, bała nijaka
Ewa777 16:21, 01 lip 2026

mirkaka napisał(a)
Moja Elfe przemarzła silnie, musiałam ciąć nisko, teraz ma baty i pąki dopiero
Róża Herzogin Christiana piękna, czy zdrowa? Jak rośnie u Ciebie, wysoka, szeroka? Czy pachnie?
Leonardo kupiłaś na pniu? Miałaś ją wcześniej?
Hortensja piękna i nie przemarzła
Burgundy kupiłaś dwie? Posadź ją do grunty, ona jest wiotka i dość wysoka, ładnie komponuje się z jarzmiankami u mnie W donicy lepiej trzymać róże niskie, ja przesadziłam z rabaty do donicy Red Leonardo, i uważam że to był strzał w dziesiątkę, pięknie się prezentuje w donicy a na rabacie ginęła, bała nijaka

Dobrze, ze Elfe u Ciebie wypuściła pędy. U mnie musiałam tak nisko wyciać Eden Rose i na razie nie widzę by odbijała. Rosnie w takim gąszczu, z etrudno bedzie się jej przebić.
Herzogin Christiana jest bardzo zdrową różą, nie łapie u mnie żadnych chorób. Rośnie w czerwcu tak do 1,50 m, ale jesienią potrafi wypuścić łodygi nawet do 2 m. Pachnie przepięknie, jest z serii Perfume.

Leonarda na pniu miałam 20 lat. W tym roku mi pierwszy raz przemarzł i to na amen. Kupiłam sobie teraz 2, równiez na pinu. Pięknie będą sie prezentowały na rabacie. Trafiły mi się śliczne egzemplarze.
Burgundy rosły w domicach i nadal będę je miała w donocach. U mnie bardzo dobrze rosły i pięknie prezentowały się na tarasie.
Joku 20:43, 01 lip 2026

Eden też mi przemarzła, długo się zastanawiała czy przetrwać czy się poddać. Ale ruszyła, też rośnie w gąszczu, kwiatów, nawet paczków jeszcze nie ma ale jest na dobrej drodze . Trochę jej pomogłam wycinając zacieniające liście sąsiadów.
Red Leonardo (to chyba on bo kupiony bez nazwy) rósł w donicy, miał się dobrze. Posadziłam na rabatę, w niekorzystnym towarzystwie ostrogowca który niemal go zabił. Ale jeden pęd wygląda w tym roku na zdrowy i nawet zakwitł. Tak to różnie się naszym pupilom i pupilkom plecie .
Ewa777 13:36, 02 lip 2026

Joku napisał(a)
Eden też mi przemarzła, długo się zastanawiała czy przetrwać czy się poddać. Ale ruszyła, też rośnie w gąszczu, kwiatów, nawet paczków jeszcze nie ma ale jest na dobrej drodze . Trochę jej pomogłam wycinając zacieniające liście sąsiadów.
Red Leonardo (to chyba on bo kupiony bez nazwy) rósł w donicy, miał się dobrze. Posadziłam na rabatę, w niekorzystnym towarzystwie ostrogowca który niemal go zabił. Ale jeden pęd wygląda w tym roku na zdrowy i nawet zakwitł. Tak to różnie się naszym pupilom i pupilkom plecie .

Pamiętam, że Twoja Eden Rose też przemarzła. Maymy podobne straty - Eden i Burgundy. Mam nadzieję, że moja też puszcza, ale ciężko jest mi się do nie dostać, żeby to sprawdzić. Pocieszające jest to, ze u Ciebie odbija Eden, one są silne.
TAR 15:58, 02 lip 2026

Mam Herzogin Christaine, od jesieni zadolowana czeka na posadzenie. Mimo ostrej zimy roze zadolowane przetrwaly mi bardzo ładnie. Tylko cos nie moge sie zebrac by je w koncu psadzic. Albo brak czasu albo upały. Po cichutku licze, ze tez bedzie ladna i zdrowa jak Ewo piszesz.