Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... » Edycja postu

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

jazzy 00:27, 14 lis 2014

Toszka napisał(a)
Możesz, ale tylko przekompostowana. Taka jest ciemna, prawie czarna.

Podobno w LM jest we Wro
Na stronie http://poradnikogrodniczy.pl/kora-sosnowa.php stoi taki oto opis tej kory:
"Kora przekompostowana jest to kora sosnowa, którą kompostowano przez ok. 1-2 lata. Uwalnia najwięcej składników mineralnych do gleby ze wszystkich ściółek drzewnych i rodzajów kory. Nie wyjaławia gleby ze związków azotowych, wręcz przeciwnie, dostarcza je. Przekompostowana kora sosnowa bardzo dobrze zakwasza glebę, dlatego nadaje się doskonale pod kwasolubne rośliny, takie jak różaneczniki, borówki, krzewy i drzewa iglaste. Dzięki tej korze w ogrodzie zakwaszenie gleby może dojść nawet do pH 4,5. Przekompostowaną korę należy częściej uzupełniać, ponieważ jest ona już na wpół rozłożona i szybko ulega dalszemu rozkładowi. Ten rodzaj kory ma kolor ciemnobrązowy, prawie czarny."
jazzy 00:32, 14 lis 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Jazzy podejrzałam co u Ciebie z cisami zrobiłas interes życia po 5 zeta jeśli mnie oczy nie myla???? aż się normalnie zapuściłam na All ..w poszukiwaniu gdzie to tak po taniości dają ale jak dla mnie ciut przydaleko noooo(((

To prawda interes życia, zwłaszcza dla tak splukanej 'ogrodniczki' jak ja Oby rosły zdrowo
Kamajla 05:44, 14 lis 2014

To dlatego wydaje mi się, że ta przekompostowana miała nie zakwaszac? Miała być dobra dla cisow co nie lubią kwaśnego, czy już mi się wszystko pomerdało?
jazzy 09:01, 14 lis 2014

Kamajla napisał(a)
To dlatego wydaje mi się, że ta przekompostowana miała nie zakwaszac? Miała być dobra dla cisow co nie lubią kwaśnego, czy już mi się wszystko pomerdało?

Dobrze mowisz, podobno taka nie zakwasza, zglupiec mozna
bdan 10:31, 14 lis 2014

Proszę o pomoc w wyborze drzew, u mnie na stronie 186
jazzy 10:37, 14 lis 2014

bdan napisał(a)
Proszę o pomoc w wyborze drzew, u mnie na stronie 186

Lece
Ewkakonewka 11:30, 14 lis 2014

Czy wysypanie kompostem lub korą ma im pomóc w lepszym rozwoju? Bo kombinowałam czy by swoim kory nie nasypać, ale tak dla lepszego wrażenia
Cmok kawowy
lojalna_ 11:36, 14 lis 2014

Faktem jest ze ta przekompostowana szybko znika. A jedna moja paczka z kilku tej samej zorty była jasna , wcale sie nie rózniła od zwykłej w kolorze

Kupiłam bo kazałyscie sama bym na to nie wpadła
Kamajla 12:13, 14 lis 2014

a tak w ogóle to dzięki za cynk, że jest LM, bo zapomniałam dodać.

Pozdrówki
lojalna_ 17:26, 14 lis 2014

Co Ty bedziesz tworzyc jazzy ? Co? Moze juz cos masz ?