Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku » Edycja postu

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

eda 21:41, 21 mar 2015

babka napisał(a)
to nie irysek, to czosneczek
Większość moich czosnków już wychodzi spod ziemi - a tak się bałam
Ale u Ciebie Edziu to dopiero sie dzieje !

Acha cha to pomyłke trzasnęłam hi hi u mnie czosnki to takie paski albo szczypiorki Twój Olcia wypasiony U mnie dla tego że już powsadzane dawno i teraz jest efekt ale też zawsze się boję czy na pewno wyjdzie po zimie coś zielonego no i na jesieni jeszcze latam i przesadzam i nie wiem gdzie te cebule zostały Widzę ze zakupy poczynione i szalejesz wiosennie i też masz deszcz jak ja u mnie teraz śnieg z deszczem sobie leci beee

buzziaki wiosenne
07_Rene 21:46, 21 mar 2015

babka napisał(a)
A u mnie stokrotkowo

Dobrze, że się cofnęłam, bo bym przegapiła, a niesamowicie ujmują mnie takie klimaty... gliniane donice... drewno... kamień Czuć wiosnę
waldek727 23:31, 21 mar 2015

babka napisał(a)
Waldku czytałam u Jazzowej Marty, że jesteś ekspertem od trawników
Powiedz mi proszę czy przed założeniem nowego trawnika muszę koniecznie starą darń zdejmować ? Różnica poziomu do wyrównania jest spora, najmniej na wysokość boku bloczka betonowego. Myślałam wyrandapować resztki starej trawy, poczekać aż wyschnie i na to sypnąć ziemi.
Na tym zdjęciu widać ile musi być dosypane by wyrównać poziom. W innych miejscach jest jeszcze więcej.

Oleńko.
Nie jestem ekspertem od trawników tylko na ,,Ogrodowisku" dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem w tym bliskim mi temacie.
Każdą nawiezioną świeżą ziemię należy zawsze połączyć z rodzimą glebą. Likwidując stary trawnik zawsze należy też przed założeniem nowego zdjąć niepotrzebną już darń. Stopniowo trzeba ponacinać ostrym szpadlem małą kostkę, a następnie korzystając z tego samego szpadla od spodu podciąć korzenie do głębokości 5-7 cm. Tak oderwaną darń najlepiej będzie jak złożysz sobie w pryzmę i przekompostujesz. Jeżeli Cię to interesuje to w handlu są typowe narzędzia ręczne do usuwania samej darni.

Ps. Ponieważ jesteś jeszcze OLu małą dziewczynką którą należy ostrzegać przed czyhającymi niebezpieczeństwami to proponuję Ci abyś przeczytała sobie to:
http://biotechnologia.pl/archiwum/herbicyd-roundup-bardzo-szkodliwy,9667
babka 23:47, 21 mar 2015

Ty u mnie a ja u Ciebie Chętnie poczytam,dziękuję za link do artykułu ale od razu z tego wnioskuję, że nie polecasz Ten pomysł zrodził się stąd iż słyszałam( nie zagłębiałam się nigdy w temat), że niszczy tylko rośliny nie niszcząc gleby.
"Taką małą" - znaczy marną ? rozumiem
Co do darni - mam wprawę w jej zdejmowaniu w ub lato usuwaliśmy jej sporo pod teren na tarasy.
Zadałam sobie nawet tyle trudu, że odzyskiwałam ziemię z przeschniętej darniny a tą z kolei dałam na kompost.
Teraz mnie trochę zmartwiłeś bo na taką akcję trochę późno kiedy chciałam już z trawnikiem ruszać Z kolei zdjąć całą darń owszem mogę lecz o ile więcej dobrej ziemi muszę w takim układzie dowieźć... a to są koszty Moja rodzima gleba to piasek, piaseczek stąd nawet nazwa ulicy a której mieszkam :/
Co radzisz ?
marzena 00:21, 22 mar 2015

Ola, pozwolę sobie wtrącić się do wymiany zdań miedzy Tobą a waldkiem727...

to, co chcę napisać odnosi się do jego słów:' Ponieważ jesteś jeszcze OLu małą dziewczynką którą należy ostrzegać przed czyhającymi niebezpieczeństwami to proponuję Ci abyś przeczytała sobie to:'

Otóż uważam, że jeżeli dajemy sobie rady dotyczące ogrodu itp to powinno to odbywać się z życzliwością i autentyczną chęcią pomocy a nie z lekceważeniem a niestety tak zachował się waldek.

Ola, absolutnie nie zasługujesz, aby ktoś traktował Cię tak protekcjonalnie.
A Twój ogród bardzo mi się podoba
Pozdrawiam Cię
waldek727 02:02, 22 mar 2015

"Taką małą" - znaczy marną ? rozumiem

Mała dziewczynka-znaczy młoda dziewczynka.

babka napisał(a)
Ty u mnie a ja u Ciebie Chętnie poczytam,dziękuję za link do artykułu ale od razu z tego wnioskuję, że nie polecasz Ten pomysł zrodził się stąd iż słyszałam( nie zagłębiałam się nigdy w temat), że niszczy tylko rośliny nie niszcząc gleby.
Co do darni - mam wprawę w jej zdejmowaniu w ub lato usuwaliśmy jej sporo pod teren na tarasy.
Zadałam sobie nawet tyle trudu, że odzyskiwałam ziemię z przeschniętej darniny a tą z kolei dałam na kompost.
Teraz mnie trochę zmartwiłeś bo na taką akcję trochę późno kiedy chciałam już z trawnikiem ruszać Z kolei zdjąć całą darń owszem mogę lecz o ile więcej dobrej ziemi muszę w takim układzie dowieźć... a to są koszty Moja rodzima gleba to piasek, piaseczek stąd nawet nazwa ulicy a której mieszkam :/
Co radzisz ?

Olu.
Jednoliścienne można zwalczyć w inny sposób i niekoniecznie trzeba używać do tego celu tak niebezpiecznej dla zdrowia substancji jaką jest roundup. Robiąc oprysk trawnika ciepłym octem również pozbędziesz się jego naziemnej części, ale co to da skoro musimy pozbyć się przede wszystkim masy korzeni.
Może dla oszczędności zerwać darń, nawieźć tyle ziemi ile będzie potrzeba, a bloczki cementowe osłonić pojedynczym murkiem z kostki granitowej, cegły klinkierowej lub podobnymi belkami do tych z których wykonane są donice.
Jedno jest pewne, że odradzam Ci pokrycia starej darni świeżo nawiezioną ziemią.
beata_m 20:33, 22 mar 2015

I ja podczytuję! Lubię Waldkowe porady!!!
babka 21:22, 24 mar 2015

waldek727 napisał(a)

Mała dziewczynka-znaczy młoda dziewczynka.

To zabrzmiało jak komplement ale pozory mylą Waldku, mógłbyś się bardzo zdziwić
Z Twoich rad skorzystam napewno. Dziękuję.
babka 21:58, 24 mar 2015

Nie psujmy sobie humorów na Wiosnę Marzenko
waldek727 16:46, 25 mar 2015

babka napisał(a)
Nie psujmy sobie humorów na Wiosnę Marzenko

Olu.
Nie wchodź w polemiki, bo popsujesz sobie wątek. Marzena ma pełne prawo do tego, aby w ten sposób odbierać i oceniać nasze relacje. Jest to Jej punkt widzenia, a nie nasz. Tym sposobem i tak nam nikt nie odbierze nici sympatii, radości odwiedzania swoich wątków, czy wzajemnie wyrażanej o sobie pochlebnej opinii.
Z życzliwością i autentyczną chęcią niesienia pomocy pozdrawiam-Waldek.