Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku » Edycja postu

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 17:57, 10 maj 2015

Sylwia u mnie z całym terenem wokół domu jest podobnie, wszędzie jest zakopany gruz budowlany i to na sporą głębokość. Taki sposób utwardzenia gruntu miał swoje uzasadnienie i kiedyś tak wszyscy robili bo ziemia przy domu miała służyć celom gospodarczym a użyźniało się grunty orne, mało kto myślał o traffce i wylegiwaniu się na hamaczku
Pomalutku do celu
sylwia_slomc... 17:58, 10 maj 2015

No właśnie małymi kroczkami
babka 18:05, 10 maj 2015

Magda70 napisał(a)
Dobra, kochani bo się nie do końca zrozumieliśmy...od momentu nawiezienia ziemi do posiania trawy minęło minimum tydzień. Właśnie aby ziemia "osiadła" ale nie czekaliśmy "specjalnie" aż chwasty urosną.
W tym czasie eM ze dwa razy nawet walcem jeszcze jeździł.

Ja zrozumiałam, że odczekać trzeba dlużej...czyt. ok miesiąca

No ja też wcześniej tak jakoś sobie to wykalkulowałam i załamana lekko byłam Ale dwa tygodnie jakoś wytrzymam, już przebieram nóżkami
W czwartek przyjedzie śliczna ziemia, potem taczkowanie i kopanie i wody lanie
babka 22:25, 10 maj 2015

Liście moich Krzyśków, jakieś wielkie się zdają

Ten gazon do zmiany i wymiany idzie. Nie podoba mi się. czekam aż się trochę rośliny rozrosną, może przestanie mnie w oczy kłuć. Musze na nowo wszystko obmyśleć.
magnolia 22:29, 10 maj 2015

są bardzo prawidłowe - duże rozety. One są dośc późne jak na czosnki, maja czas teraz na to żeby pąki urosły.
Krzyśki to wg mnie jedne z najłądniejsyzch czosnków- u Ciebie bedzie ich duużo- slicznie
waldek727 22:31, 10 maj 2015

babka napisał(a)

Niecierpliwa ze mnie kobieta i chciałabym cieszyć się trawką już teraz, zaraz ale masz rację, pośpiech nie jest wskazany. Poczytałam o rosahumusie, kilogram starczy mi na kilka lat Dobrze wiedzieć, ze jest coś takiego
Dzięki za cenne rady. Będę na bieżąco zdawać relacje z prac

Olu.
Zapraszam do siebie na naukę cierpliwości. Jestem w tym mistrzem.
Po co Ci od razu fura rosahumusu?
Kup sobie opakowanie 200g za 16zł i starczy Ci na cały ogród.
Proporcje są takie:
-60g rosahumusu
-6l wody
Ta ilość wystarczy w drodze oprysku do zasilenia 100m2 gleby.
Powiem Ci Olu w tajemnicy, że poza rosahumusem mnie również nie parzy w ręce tak jak większości ogrodników (przepraszam za złośliwość) worek mączki bazaltowej. Wszystkie roślinki i pożyteczne bakterie są mi za to bardzo wdzięczne.
Gardenarium 22:32, 10 maj 2015

Odpowiedziałam o nawadnianiu

Instagram Ogrodowiska
babka 23:40, 10 maj 2015

Magnolia to mnie uspokoiłaś bo już się bałam że moc im w liście ucieka Dzięki

Waldi nie wiedziałam, ze są też mniejsze opakowania
O mączce bazaltowej gdzieś już cczytałam, zdaje się u Kosolki. Nie zagłębiałam się w temat ale pamiętam, że był problem z dostępnością chyba. Poszukam, poczytam co to i z czym to się je

Danusiu Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i fachową podpowiedź. Tak to jest jak laik zabiera się za coś na czym kompletnie się nie zna
Myślę jednak, że z Twoją pomocą uda nam się osiągnąć sukces
babka 23:07, 11 maj 2015

Zakupione niedawno żurawki cherry cola wypadają jakoś blado, zastanawiam się czy to napewno ta odmiana ?

Tak w ogóle to nie wiem jak wszyscy znajdujecie czas na prace ogrodowe, forum i i inne obowiązki? Ja ledwo wyrabiam. Dziś moje plany zostały lekko pokrzyżowane i znów mam tyły i na forum i w ogrodzie o domowych zaległościach nie wspomnę
Pozdrawiam na dobranoc

Ewkakonewka 23:24, 11 maj 2015

Nic się nie martw nie tylko Ty nie ogarniasz Pracy z sianiem, a właściwie przesiewaniem nie zazdraszczam, ale jak się tak przykładasz to i efekt będzie Macham