Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

polinka 14:24, 10 sty 2015

Wpadłam tylko powiedzieć, że urwanie głowy mam dzisiaj w pracy i brak czasu na forum( Avatarka musiałam zmienić, nie mam parcia na popularność a miałam przykrą sytuację...

Kasia ja Cię podziwiam, że planujesz rabaty przenikające się. I to nie są żadne śmiechy hihi tylko szczera prawda Moim zdaniem łatwiej jest posadzić rośliny w liniach niż kombinować z falami, plamami itd. i będę Ci gorąco kibicować w tych planach lecz raczej nic nie podpowiem ponieważ taki ze mnie projektant jak z koziej .... trąbka

Tą donicę masz obok wejścia do domu? To takie miejsce reprezentacyjne? Jesli tak to ważne aby cały rok ta kompozycja była ładna Trawy na wiosnę ścinasz, szałwię też. Nie pamiętam co tam jeszcze planowałaś a nie mam czasu aby się cofnąć ale chyba tylko bukszpan masz całoroczny...

Może jutro będę miała trochę spokojniejszy dzionek to wrócę do początkowych map

Macham Wam dziewczynki

siakowa 14:38, 10 sty 2015

Z przodu przy wejsciu do domku polinko bedzie zimozielony kiscien albo machonia, bukszpan i carex the beatles i jeszze chyba wstawie zimozielona paproc wiec.ciagle bedIE zielono,brunera dlugo jest ladna. Bardzo sie boje tych przenikan ale mam tak duzo lini geometrycznych ksztaltow w ogrodzie ze musze to jakos zmiekczyc choc dziewczyny odradzaja...ale to dobrze bo jesli po odradzaniu i argumentach na nie nie zmienie zdania to bede pewna ze to jest dokladnie to czego chce a nie chwilowa ochota jesli mnie przekonacie to chwala Wam za to ze wybilyscie mi z glowy chwilowy pomysl ;-

buziaki dla wszystkich i dziekuje za krytyke i prosze o wiecej
katiaxx 18:04, 10 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu chyba troszkę za dużo gatunków zaplanowałaś w tej donicy. Dziewczyny dobrze radzą. Więcej geometrii (bukszpan) i traw i szalwia i finito. Ten jeden kiscień albo brunnera to chyba tam są niepotrzebne. Z kiścienia to sobie zrób jakiś szpalerek w innym miejscu. Jeśli kiscień to zeblid, kształtowany na kulki, ale min 3

Dobrym benchmarkiem jak to mówią starzy górale będzie donica Jagody i Malkul

Kasiu, nie śledzę tak na bieżąco twojego wątku bo rzadziej teraz bywam, nie widziałam Twoich inspiracji ale jeśli ma być minimalistycznie/nowocześnie to popieram Marzenkę wydaje mi się że za dużo gatunków. Ja lubię duże wyraziste plamy roślin, nawet po kilka metrów, a widziałaś Magnolii poletko lawendowe ? - duża rabata i z tego co pamiętam sama lawenda, dech zapiera.
jednakże to Twój ogród, Tobie przede wszystkim ma się podobać A może nie do końca rozumiem o co Ci chodzi i wyjdzie pięknie
ela_z 19:06, 10 sty 2015

Gdzies widzialam taka rabatke ze linie byly z traw, bukszpana i czegos jeszcze i miedzy tymi liniami rosla werbena. Fajnie to wygladalo Jak znajde zdjecie to podesle.
ela_z 19:14, 10 sty 2015

katiaxx napisał(a)

Kasiu, nie śledzę tak na bieżąco twojego wątku bo rzadziej teraz bywam, nie widziałam Twoich inspiracji ale jeśli ma być minimalistycznie/nowocześnie to popieram Marzenkę wydaje mi się że za dużo gatunków. Ja lubię duże wyraziste plamy roślin, nawet po kilka metrów, a widziałaś Magnolii poletko lawendowe ? - duża rabata i z tego co pamiętam sama lawenda, dech zapiera.
jednakże to Twój ogród, Tobie przede wszystkim ma się podobać A może nie do końca rozumiem o co Ci chodzi i wyjdzie pięknie

Poletko lawendowe jest boskie Ale rozumiem Cie ze chcialoby sie wiecej kfiatkow
siakowa 00:06, 11 sty 2015

O tak poletko magnoli zapiera dech
andziurex 00:22, 11 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu chyba troszkę za dużo gatunków zaplanowałaś w tej donicy. Dziewczyny dobrze radzą. Więcej geometrii (bukszpan) i traw i szalwia i finito. Ten jeden kiscień albo brunnera to chyba tam są niepotrzebne. Z kiścienia to sobie zrób jakiś szpalerek w innym miejscu. Jeśli kiscień to zeblid, kształtowany na kulki, ale min 3

Dobrym benchmarkiem jak to mówią starzy górale będzie donica Jagody i Malkul

Marzenka, z ust mi to wyjęłaś.
andziurex 00:28, 11 sty 2015

a z przodu domu jest zupelny cień, więc nawet trawy za bardzo nie dadza rady stąd ten kiścień. wiem że marzenka odradza i proponuje zeblida ale zeblid maly więc pojdzie bardzoej do slonca zeby się wybrawil a tu chcialam większy kszaczek żeby wszytsko nie bylo takie niskie.

No to w cieniu dobrze poradzi sobie cis z którego możesz wyciąć co tylko dusza zapragnie. Będzie elegancko na froncie i cis zawsze ładnie się prezentuje.
siakowa 08:51, 11 sty 2015

andziurex napisał(a)

No to w cieniu dobrze poradzi sobie cis z którego możesz wyciąć co tylko dusza zapragnie. Będzie elegancko na froncie i cis zawsze ładnie się prezentuje.

No ale jak to ma byc rabata leśno łąkowa to co tam ma cis roboc ?
andziurex 09:05, 11 sty 2015

To co bukszpan?