Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

siakowa 11:43, 11 sty 2015

Efekt bym.chciala podobny uzyskac.
http://naturalisticgardenart.blogspot.com/2013/09/nature-in-small-garden.html?m=1
siakowa 11:48, 11 sty 2015

I pytanie czy tymi roslinami takimi zestawieniami to osiągnę czy wyjdzie misz masz i zupelnie inny efekt ?
Jagodaa 12:23, 11 sty 2015

Kaśka, trzymam kciuki, żeby Ci to wyszło, bo ogrody tego typu są takie świeże, optymistyczne. Jakoś ufam, że Ci się to uda . Pewnie będzie przesadzanie i próby, ale dojdziesz do wymarzonego efektu .
siakowa 13:45, 11 sty 2015

Jagoda dzieki wielkie za wiare !!! Bo juz zaczelam.sie czuc.osamotniona i.niezrozumiana
Ale mam taki.zryw do natury ostatnio ze.nawet jak po lesie spaceruje to widze inspiracje poprostu musze tak, musze sprobowac !

Prosze Was zatem w dlaszym ciągu za uwagi zwlaszza dotyczące wymagan co do roslinnosci typu ze.cos poźno startuje albo szybko brzydkie itp . Bardzo bede wdzieczna !!!

Bo wyglad ogrodu.no co tu duzo pisac. Uwielbiam wiekszosc Waszych ogrodow i gdybym miala 5 ogrodow do stworzenia to pewnie kazdy bylby inny i skopiowany od Waszych ale niestety albo na szczescie mam jeden i on musi mi dawac wytchnienie a czuje ze wlasnie.taki a nie inny najlepiej to zrobi.

Dzieki i prosze o wiecej

...ale polecialam emocjonalnie
gusiarz 14:11, 11 sty 2015

Ksiu ja odpowiem tak... wydaje mi się, że wyjdzie. Ale nie wiem czy będzie dobrze wyglądało przez cały sezon. Czy będziesz zadowolona z efektu przez cały rok. Ogród który pokazałaś - to zakątek raczej za domem, gdzie zimą nie spędza się czasu. I taki ogród wygląda bujnie i jak pisze Jagoda - świeżo niestety tylko przez część roku. Obecnie np. irysy, przywrotniki, jarzmianka wyglądają strasznie... jeśli zostawisz im liście na zimę. Jeśli wszystko zetniesz - będzie goły plac... również mało interesujący. Sadząc jakąś roślinę musisz mieć świadomość jak ona wygląda w ciągu całego sezonu - jesienią i zimą również. Zaraz obfocę moje zimowe roślinki... Wpadnij żeby się przekonać
siakowa 16:38, 11 sty 2015

Aga, tak tak wiem ale jak cofnoesz sie do planu to tam jest tylko czesc roslin z tej inspiracji a reszta jest wlasnie zimozielona zwlaszza z przodu domu. I dlatego przez dodanie innyxh roslin zastanawiam sie czy zachowam efekt z inspiracji. Bo dodalam kiscienia albo machonie, paprocie zimozielone carexa the beatles dzieki za uwagi :-* lece do Ciebie
Tess 19:56, 11 sty 2015

siakowa napisał(a)
np tak:

Kasiu, dziewczyny dobrze radzą. Za dużo gatunków.
Bez zimozielonych donica będzie zimą i wczesną wiosną smutna i pusta.

Te prostokąty bukszpanowe są świetne wypisz, wymaluj, jak tu, 18.28 munuta.

https://www.youtube.com/watch?v=EU9WVj6PjEU
Tylko cztery gatunki, a cudne. Żeby nie była taka zielona, można zamiast runianki dać brunerę, a zamiast zielonych traw (Heavy Metal) - ML, bo jest srebrzysty.

A szałwię to ja chciałabym mieć w takim towarzystwie.
http://followpics.me/autumn-moor-grass-sesleria-autumnalis-with-salvia-potters-fields-park-london-garden-design-by-piet-oudolf/

Kiścień Zeblid sama mam, lubię go, ale kiepsko go się komponuje. Jest bardzo czerwony jesienią.
katiaxx 20:00, 11 sty 2015

Kasia, jeśli Ci się podoba to rób, nie wiem dlaczego wydawało mi się zależny Ci na ogrodzie miniamlistycznym/nowoczesnym - jeśli ma być leśnie i łąkowo to bardziej naturalistycznie i tu już ilość gatunków nie jest ograniczona Idź na całość, trzymam kciuki
katiaxx 20:05, 11 sty 2015

Tess napisał(a)

Kasiu, dziewczyny dobrze radzą. Za dużo gatunków.
Bez zimozielonych donica będzie zimą i wczesną wiosną smutna i pusta.

Te prostokąty bukszpanowe są świetne wypisz, wymaluj, jak tu, 18.28 munuta.

https://www.youtube.com/watch?v=EU9WVj6PjEU
Tylko cztery gatunki, a cudne. Żeby nie była taka zielona, można zamiast runianki dać brunerę, a zamiast zielonych traw (Heavy Metal) - ML, bo jest srebrzysty.

A szałwię to ja chciałabym mieć w takim towarzystwie.
http://followpics.me/autumn-moor-grass-sesleria-autumnalis-with-salvia-potters-fields-park-london-garden-design-by-piet-oudolf/

Kiścień Zeblid sama mam, lubię go, ale kiepsko go się komponuje. Jest bardzo czerwony jesienią.

Kostki bukszpanowe - bomba i towarzystwo dla szałwii również przednie - to fajny pomysł na takie zestawienie jak z tą szałwią na dużą rabatę, nie wiem jak długo szałwia kwitnie... ale w tym towarzystwie wygląda super.
leon60 20:16, 11 sty 2015

Ta sesleria jest cudna i już chyba wiem gdzie ją u siebie posadzę