Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

Iwk4 14:32, 28 kwi 2015

siakowa napisał(a)

jeszcze nie wyzdrowiałas ???

Niestety nie
Do pracy dopiero w przyszłym tygodniu pójdę
siakowa 14:37, 28 kwi 2015

katiaxx napisał(a)

klon shirashawy - tak wygląda mój

no to pokaż
Enya73 17:15, 28 kwi 2015

siakowa napisał(a)

czyzby to to ? http://zielonomitu.blogspot.com/2014_10_01_archive.html

hmmmm jak juz do drzew nie pasuje to moze by do paproci pasował które beda w niedalekiej okolicy

Heloł, widzę, że w końcu odkryłaś mojego bloga.
A sumak czeka
Enya73 17:17, 28 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Tak. To ten sumak. Piękny, prawda?

Piękny i z dumą przyznam, że rośnie w moim ogrodzie
Enya73 17:18, 28 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Kasia, a wiesz, że sumak wypuszcza pod ziemią odnogi nawet na metr i wypuszcza z tego młode sumaki ? Napracowałam się przy nim. Piękny jesienią, ale ziemia na sporą odległość wkoło w samych korzeniach. Mieliśmy robotę z jego wykarczowaniem

Na pewno nie masz tej samej i odmiany, czyli Tiger Eye
Enya73 17:25, 28 kwi 2015

Klona Shirasawanum Aureum też mam, aktualnie w donicy. Polecam, przetrwał niejedną zimę. A o sumaka się nie martw, Tiger Eye nie tworzy odrostów, chyba że sama przetniesz korzenie, to Ci w tym miejscu odbije, ale tylko jeden. Mam sumaka tej odmiany już kilka lat, więc słowem ręczę.
Iwk4 17:33, 28 kwi 2015

Enya73 napisał(a)

Na pewno nie masz tej samej i odmiany, czyli Tiger Eye

Teraz nie mam żadnego .
Faktycznie w opiniach Tiger Eye jest mniej ekspansywny:

Jest mniej ekspansywna niż Rhus typhina ‘Dissecta’, od której pochodzi, daje znacznie mniej odrostów korzeniowych. / Związek Szkółkarzy Polskich/

Znalazłam jeszcze to:
http://majawogrodzie.tvn.pl/151,Sumak,porada.html
Jest niezaprzeczalnie piękny, żyje do 30 lat, potem zamiera.
Każdy musi sam zdecydować, czy ma na niego miejsce w ogrodzie
Enya73 17:43, 28 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)

Teraz nie mam żadnego i na pewno się nie skuszę więcej.
Faktycznie w opiniach Tiger Eye jest mniej ekspansywny:

Ale jednak daje odrosty
Znalazłam jeszcze to:
http://majawogrodzie.tvn.pl/151,Sumak,porada.html
Jest niezaprzeczalnie piękny, żyje do 30 lat, potem zamiera.
Każdy musi sam zdecydować, czy ma na niego miejsce w ogrodzie

Z mojego długoletniego doświadczenia z odmianą Tiger Eye wynika, że odrost pojawia się tylko i wyłącznie wtedy, jak się przypadkowo ciachnie szpadlem korzeń przy sadzeniu innych roślin w pobliżu. Od 8 lat miałam tylko 3 odrosty i to powstałe właśnie wskutek moich działań. To jest małe drzewo, zajmuje niewiele przestrzeni, dlatego polecam go do niedużych ogrodów. Oczywiście trzeba się w nim zakochać
Za 30 lat to się już ktoś inny będzie martwił czym go zastąpić
Pozdrawiam
Zielona 18:01, 28 kwi 2015

Jak dobrze, że nie cytowałam wcześniejszych postów, bo widzę, że Anita już się odezwała. A chciałam powtórzyć to, co Enya pisze od dawna. Czyli, że nie dość, że Tiger jest o wiele ładniejszy od zwykłego octowca, to jeszcze nie sprawia problemów z odrostami.

Anitko - bloga Twojego znam, sumaka znam i Twoje porady znam I nieustannie podziwiam.
siakowa 18:50, 28 kwi 2015

Alez tu dyskusja rozgorzała cudnie
Anitka ale ja sie dalej boje jednak tuch korzeni bo one pewnie mocno na boki sie rozłażą?
A juz pytalam wczesniej....jakby go zasadZić w wielkiej donicy bez dna to moze by to ograniczylo ekspansje na boki?????? Czy to go za bardzo ograniczy....jednak ma rosnac czy samych fundamentach...