Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

asiak 13:46, 11 mar 2017

Musowo zapisać
jolanka 14:54, 11 mar 2017

Reniu, Zapisuje te sodke do kajeciku. Na pewno będzie potrzebna
Rench 15:01, 11 mar 2017

To jeszcze mikstura może się przyda

Mikstura na uwiąd powojników
10 ząbków czosnku
8 tabletek nadmanganianu potasu (parę groszy w aptece)
8 l wody
czosnek zmiażdżyć i do wody, dodać tabletki i zostawić na 2-3 godziny
podlać,
zastosować wiosną i drugi raz w sierpniu
Rench 15:17, 11 mar 2017

I jeszcze takie cosie znalazłam w swoich zapiskach.

H2O2 (woda utleniona)to idealny nośnik tlenu bezpośrednio do włośników korzeniowych roślin. Ponadto tlen jest wrogiem patogenów które w większości lubią środowisko beztlenowe. Zarówno do zasilania doglebowego jak i dolistnego stosuję w proporcji: 5 litrów deszczówki i jedna buteleczka 100ml 3% wody utlenionej.

Czytałam na temat wody utlenionej różne opinie, ale ja w ub roku nie stosowałam chemii w drugiej połowie lata, było mokro częsciowo ogród zalany więc grzyby muszę ujarzmić i zadbać o glebę i korzenie

i lada chwila będzie na czasie woda fiołkowa.
Skopiowałam od Gabrieli (Ogród w budowie nieustającej) Wypróbowałam,fajna i jak szpanowałam przed koleżankami

Woda z fiołkami - do picia i ozdoby jednocześnie: do przezroczystego dzbanka włożyć plastry cytryny, kilka listków melisy, ciemne kwiatki pachnących fiołków, albo płatki róż. Jak postoi z godzinkę, aromat kwiatów staje się wyraźny.

Zagajanka 23:39, 11 mar 2017

Bajerancka ta woda fiołkowa! zapisuję
mira 13:15, 12 mar 2017

Renia fajnie, że przypominasz te mikstury ja to kiedyś zapisywałam ale nie zastosowałam może się poprawie.

Kiedy pierwszy raz tą sódkę zastosować mam nerwy na róże nie dość że nisko zakwitną to niech nie chorują

Pozdrawiam

poprawiłam tę wódkę
tulucy 18:19, 12 mar 2017

Wódka na nerwy to chyba doustnie, a nie dolistnie nie mam siły się śmiać chyba kopczyki rozgarnęłam.
mira 20:00, 12 mar 2017

tulucy napisał(a)
Wódka na nerwy to chyba doustnie, a nie dolistnie nie mam siły się śmiać chyba kopczyki rozgarnęłam.

No dobra wódka na nerwy się mi przyda, a kopczyków jescze nie rozwalam bo nie mam czasu - myślę że pewnie można bo jakieś ciepło widzę na horyzoncie.

pozdrawiam
Rench 20:53, 12 mar 2017

Zagajanka -Tak,nie tyle smak,co bajerancki wygląd
Moje fiołki były jakieś wymyte z zapachu w ubiegłym roku,może w tym będą pachniały mocno i woda zapachnie nie tylko melisą

mira - ja będę specjalnie cięła,żeby je oglądać z góry,a nie z drabiny A Ty marudzisz,ciesz się że w ogóle jest co ciąć Ja latam codziennie do mojej Pashminy i szukam oznak życia
Sódkę zastosowałam,jak tylko zobaczyłam oznaki plamistości. A że było to bardzo wcześnie i nie byłam przygotowana na opryski,zastosowałam co miałam pod ręką. Na drugą dawkę nawet nie czekałam 2 tygodnie tylko chyba po tygodniu poprawiłam.
Opłaciło się,bo zahamowało rozwój choroby,oberwałam zarażone liście i już do jesieni był spokój.

tulucy - ja jeszcze nic nie rozgarniam i nie cięłam. Czekam na forsycje.Już miałam nauczkę,więc nawet jak mnie paluchy swędzą,to teraz się wstrzymuję.
tulucy 21:09, 12 mar 2017

Z cięciem też czekam... Ale kopczyki już chyba za bardzo grzeją... Pod nimi takie pąki jakby pędzone już miałam...